01 Μάι 2024
READING

Πώς έχει επηρεάσει η πανδημία τις καταναλωτικές συμπεριφορές

4 MIN READ

Πώς έχει επηρεάσει η πανδημία τις καταναλωτικές συμπεριφορές

Πώς έχει επηρεάσει η πανδημία τις καταναλωτικές συμπεριφορές

Η πανδημία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές που θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια των διακοπών, χάρη στις δραματικά αλλαγμένες συμπεριφορές των καταναλωτών.

Οι πελάτες θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς όταν ψωνίζουν στα καταστήματα και πλέουν ξοδεύουν χρήματα σε διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων από πέρυσι.

Τα επίπεδα αποθεμάτων σε κάποια φυσικά καταστήματα είναι χαμηλότερα από πέρυσι και η άνοδος στις ψηφιακές αγορές έχει επιταχύνει το omni-channel εμπόριο. Η φροντίδα για τον πλανήτη είναι ένα ισχυρό ζήτημα της αγοράς.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας ήταν ένα “κάλεσμα αφύπνισης” για τους καταναλωτές δίνοντας τους να καταλάβουν πως η φύση υπερισχύει . Η αγοραστική συμπεριφορά μετατοπίστηκε δραματικά μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου.

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας και κυρίως στην πρώτη φάση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο οι καταναλωτές επικεντρώθηκαν στην αποθήκευση ειδών τροφίμων και οικιακών ειδών, όπως είδη καθαρισμού, χαρτοπετσέτες και χαρτί υγείας.

Οι λιγότερο ουσιαστικές δαπάνες ήταν πτωτικές, ειδικά για ενδύματα και αξεσουάρ, τα οποία παρουσίασαν πτώση των πωλήσεων κατά 51% τον Μάρτιο και 86% τον Απρίλιο για τους retailers στις ΗΠΑ.

Στην δεύτερη φάση και πιο πολύ τον Μάιο η ζήτηση των πελατών μετατοπίστηκε προς προϊόντα που υποστηρίζουν ένα περιβάλλον γόνιμης διαμονής στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένης της εξ αποστάσεως μάθησης και της εργασίας από το σπίτι.

Η ανάπτυξη αφορούσε στα ηλεκτρονικά προϊόντα , στο σπίτι, στο home theatre, στα παιχνίδια και στο περιεχόμενο ροής.

Η τρίτη φάση της πανδημίας παρουσίασε ισχυρότερες πωλήσεις σε διαφορετικές κατηγορίες  σε σύγκριση με τις δύο πρώτες φάσεις. Οι πωλήσεις ενδυμάτων και αξεσουάρ από Ιούνιο έως Αύγουστο μειώθηκαν από 22% σε 25% σε σύγκριση με πέρυσι αλλά ήταν πολύ καλύτερες από Απρίλιο και Μάιο.

Ο Αύγουστος έφερε μια αργή περίοδο επιστροφής στο σχολείο, η οποία διήρκεσε μέχρι τον Σεπτέμβριο και περιελάμβανε μετατοπίσεις από τις παραδοσιακές κατηγορίες ενδυμάτων και προμηθειών σε ηλεκτρονικά είδη και είδη μάθησης.

Τα αποτελέσματα πωλήσεων του Σεπτεμβρίου έδειξαν την καλύτερη απόδοση μετά την πανδημία σε ρούχα και αξεσουάρ. Άλλα τμήματα που είχαν καλή απόδοση τον Σεπτέμβριο ήταν τα τρόφιμα (αύξηση 10,5%), η βελτίωση των κατοικιών (αύξηση 23,4%).

Στο ίδιο διάστημα τα παραδοσιακά μεγάλα πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα, τα οποία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ενδύματα και αξεσουάρ, συνέχισαν τις χαμηλές επιδόσεις τους.

Οι αγοραστές που μπορούν να αγοράσουν νωρίς προϊόντα θα έχουν παραπάνω ευκαιρίες να αποκτήσουν προϊόντα υψηλής ζήτησης. Πολλοί έμποροι λιανικής θα έχουν λιγότερα αποθέματα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, έτσι καθώς η σεζόν εξελίσσεται θα υπάρχουν περισσότερα εξαντλημένα αποθέματα και οι λιανοπωλητές θα πρέπει να ψάξουν για αποθέματα προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση των πελατών.

Ο καταναλωτής έχει αλλάξει τις προτεραιότητες του, με την υγεία και την ευεξία να έρχονται στην κορυφή της λίστας. Ο χρόνος έχει γίνει ένας υψηλότερος παράγοντας αξίας.

Η πανδημία έχει δώσει τεράστια ώθηση στα ψώνια. Οι βελτιωμένες εμπειρίες εμπορίου και ανέπαφων αγορών είναι κορυφαίες για τους καταναλωτές. Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, οι ανέπαφες αγορές είναι σε ζήτηση με το 73% των ερωτηθέντων να σχεδιάζουν την κατοίκον παράδοση των προιόντων τους σε σύγκριση με το 42% το 2019. 

Η πανδημία προκάλεσε αυξημένη ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και την ανάγκη για την φροντίδα της φύσης. Οι αγοραστικές συμπεριφορές θα συνεχίσουν να μετατοπίζονται, αλλά με πιο γρήγορο ρυθμό στην λογική της κυκλικής οικονομίας και στη λήψη αποφάσεων για αγορά από εταιρείες που υποστηρίζουν την βιωσιμότητα.

Οι αγορές και τα δώρα γύρω από τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος συνεχίζουν να αυξάνονται. Η περίοδος των διακοπών ξεκίνησε με την Amazon Prime Day τον Οκτώβριο και θα παραταθεί έως τον Δεκέμβριο.

Τα ψώνια των διακοπών θα επικεντρώνονται σε ασφαλή περιβάλλοντα αγορών, σε απλοποιημένο εμπόριο και στη πραγματοποίηση αγορών σε εταιρείες που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον.

Μια μεγάλη αλλαγή η οποία πυροδοτήθηκε από την πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να ξέρει πως και πότε θα καταλήξει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.