Ο δρόμος προς μια νέα κανονικότητα

Καθώς αυξάνεται η έκταση της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι έχουν προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και φαίνεται να προετοιμάζονται για μεγάλης διάρκειας προσαρμογή.

Νέα ευρήματα από το Wave 8 του βαρόμετρου COVID-19 της Kantar υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι παντού βιώνουν παγκόσμια ύφεση και βλέπουν καθυστέρηση στην ανάκαμψη.

Μια πρόσφατη αύξηση σε εκείνους που λένε ότι αγοράζουν προϊόντα προσωπικής προστασίας είναι ένας μικρός αλλά σημαντικός δείκτης που αντικατοπτρίζει τις γενικές πεποιθήσεις ότι οι συνθήκες είναι απίθανο να αλλάξουν σύντομα.

Οι άνθρωποι εξοικονομούν για τις σκοτεινές μέρες που έρχονται

Οι παγκόσμιες τάσεις υποδηλώνουν μια συλλογική συνείδηση ​​της προσοχής και της ανησυχίας. Η ανησυχία για το μέλλον βρίσκεται στο επίπεδο του 51% και ακόμη περισσότεροι ανησυχούν ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για την ανάκαμψη της οικονομίας στο 61%.

Όλοι αναγνωρίζουν τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο όσον αφορά τις απώλειες θέσεων εργασίας και τις επιχειρήσεις που αγωνίζονται και αυτό αντανακλά μια προσδοκία των δύσκολων καιρών μπροστά.

Τα νοικοκυριά εξακολουθούν να αισθάνονται την πίεση των οικονομικών και παραμένουν εστιασμένα σε σφιχτό οικονομικό σχεδιασμό. Αυξανόμενος αριθμός καταναλωτών κυνηγούν ευκαιρίες στο 70% και προσοχή στις τιμές στο 58% – επίσης σε ρεκόρ από τα τέλη Μαρτίου – αναζητώντας προϊόντα προς πώληση.

Με το 42% να καθυστερεί τις μεγάλες αγορές και η πλειοψηφία (79%) χωρίς σχέδια διακοπών, η ανανέωση και η μετριοπάθεια είναι οι κατευθυντήριες αρχές της καθημερινής ζωής σήμερα.

Η υγεία και η ασφάλεια είναι πλέον στάνταρ

Οι ευρύτερες επιπτώσεις του ιού και η ανησυχία για την αρρώστια παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες από τα προηγούμενα κύματα. Τα συνολικά επίπεδα ανησυχίας για την κατάσταση έχουν σταθεροποιηθεί, κυμαίνεται γύρω στο 71% παγκοσμίως, αν και υπάρχει μεταβλητότητα μεταξύ ομάδων χωρών, με βάση τα ποσοστά κρουσμάτων COVID-19.

Όμως, για πολλούς, υπάρχει λίγη διαφυγή από τη ζοφερή πραγματικότητα της πανδημίας, με το 54% να ελέγχει καθημερινά τους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι οι συνήθειες υγιεινής μοιάζουν να είναι εδώ για να μείνουν με σταθερό αριθμό (55%) ατόμων που συνεχίζουν να αγοράζουν περισσότερα προϊόντα απολύμανσης.

Οι περισσότεροι διατηρούν την απόσταση τους

Το 77% είναι πρόθυμο να ακολουθήσει τις διαδικασίες υγείας και ασφάλειας και τις κυβερνητικές οδηγίες σχετικά με την κοινωνική απόσταση. Όμως η συνεργασία έχει τα όριά της, και η αυτοσυντήρηση παραμένει απαραίτητη άμυνα με το 68% να απομακρύνεται από άλλους ανθρώπους στο κοινό όταν έρχονται πολύ κοντά.

Ωστόσο, η κοινωνική συμμόρφωση εξακολουθεί να είναι η προσδοκία, με έναν παρόμοιο αριθμό (69%) να αισθάνεται θυμωμένος όταν βλέπει κάποιον άλλο να μην ακολουθεί τις τελευταίες κυβερνητικές οδηγίες.

Η πανδημία ενθαρρύνει νέες υγιείς συνήθειες

Σε μια ενθαρρυντική σημείωση, η πανδημία έχει καλλιεργήσει υγιείς νέες αλλαγές στη συμπεριφορά. Τα «λαχανικά παντού» είναι το ράλι της θετικής αλλαγής, καθώς η κηπουρική κερδίζει δημοτικότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι άνθρωποι στην Κίνα επικεντρώνονται σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Οι Millennials ξοδεύουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο στο σπίτι με τα μέλη του νοικοκυριού τους, ενώ οι ηλικιωμένοι (55+ ετών) έχουν αρχίσει να κάνουν πράγματα, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία τους.

Οι άνθρωποι δείχνουν επίσης την αγάπη στον εαυτό τους, με αυξήσεις στην ανάγνωση, την άσκηση και τις δραστηριότητες προσωπικής ανάπτυξης που ενισχύουν τη δημοτικότητα.

Η προαγωγή της κοινότητας και του τοπικισμού συνεχίζει να κερδίζει δυναμική, με το 69% παγκοσμίως να λέει ότι υποστηρίζει τοπικά καταστήματα και ένα υψηλό ποσοστό 52%  που δίνει μεγαλύτερη προσοχή στην προέλευση των προϊόντων.

Το 69% των συνεχώς προσαρμόσιμων νεότερων γενεών (Centennials and Millennials) πιστεύουν ότι οι καταναλωτικές συνήθειες θα αλλάξουν ως αποτέλεσμα της κρίσης, ενώ μόλις το ήμισυ των άνω των 55 ετών + το πιστεύουν.

Οι αναμενόμενες συμπεριφορές περιστρέφονται γύρω από τον ψηφιακό τρόπο ζωής, με αναμενόμενες αυξήσεις στην εργασία και την εκπαίδευση στο διαδίκτυο, την εικονική κοινωνικοποίηση, τις διαδικτυακές αγορές και την ηλεκτρονική ψυχαγωγία.

Κοιτώντας προς το μέλλον

Κοιτώντας το μέλλον, οι περισσότεροι άνθρωποι (51%) πιστεύουν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον ένα χρόνο πριν τα πράγματα επιστρέψουν στο «φυσιολογικό».

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες για άνοιγμα οικονομιών και αγορών σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι παραμένουν επιφυλακτικοί. Για να αισθανθούν ασφαλείς, το 56% δηλώνει ότι θα χρειαζόταν ένα εμβόλιο, το 48% υποχρεωτική χρήση μάσκας προσώπου για όλους, το 47% την συνέχιση της κοινωνικής απόστασης και το 45% τακτική αποστείρωση σε δημόσιους και εμπορικούς χώρους.

Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι παραμένουν διστακτικοί για να επιστρέψουν στις κανονικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης στο κομμωτήριο, στο γραφείο ή σε ένα εστιατόριο.

Η συντριπτική πλειοψηφία (67%) των ανθρώπων δηλώνουν ότι θα οδηγούν οι ίδιοι, προτιμώντας αυτό από άλλες μορφές μεταφοράς και 72% δηλώνουν ότι είναι απίθανο να πετάξουν στο εξωτερικό, ακόμη και εάν οι περιορισμοί μειώνονται.

Δυνατότητα ηγεσίας για τις μάρκες

Παρά τη χαλάρωση των περιορισμών σε ορισμένα μέρη και τις προσπάθειες για επανεκκίνηση των οικονομιών, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν σιωπηλή “αντίσταση” παραμένοντας ασφαλείς στο σπίτι.

Φοβισμένοι να επιστρέψουν στο πλήρες φάσμα των προ-πανδημικών δραστηριοτήτων, δύο στους πέντε παγκοσμίως πιστεύουν ότι η κυβέρνησή τους δεν κάνει αρκετά – η κυβερνητική απόρριψη αυξάνεται παγκοσμίως σε υψηλό 30%.

Εν τω μεταξύ, λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους 45% διαβεβαιώνονται από την πεποίθηση ότι το σύστημα υγείας τους είναι καλά προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει περαιτέρω επιδημία.

Υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για τις μάρκες καθώς το 23% θέλουν αυτές να ηγηθούν με το παράδειγμα και να καθοδηγήσουν την αλλαγή.

Οι υπόλοιποι θέλουν οι μάρκες να αντιμετωπίσουν την κρίση με άλλους τρόπους όπως «να είναι πρακτικές και ρεαλιστικές και να βοηθούν τους καταναλωτές στην καθημερινή τους ζωή».

Καθώς συνεχίζεται η παγκόσμια ύφεση, μένει να δούμε πώς θα κερδίσουν οι μάρκες το στοίχημα για να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις.