26 Απρ 2024
READING

Έρχονται καλύτερες ημέρες για την μόδα

4 MIN READ

Έρχονται καλύτερες ημέρες για την μόδα

Έρχονται καλύτερες ημέρες για την μόδα

Η προ-COVID εποχή ήταν ήδη, αναμφισβήτητα, μια περίοδος που είχε προκλήσεις.Λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας,  οι πωλήσεις των ενδυμάτων έπεφταν και η μεσαία τάξη έπρεπε να είναι επιλεκτική για τον τρόπο που ξοδεύει τα χρήματά της.

Αυτά, καθώς και άλλες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες οδήγησαν τη McKinsey, σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε πέρυσι, να προειδοποιήσει τους λιανοπωλητές ενδυμάτων ότι οι πωλήσεις τους το 2020 θα «επιβραδυνθούν περαιτέρω», λόγω του ότι «οι καταναλωτές είναι όλο και πιο προσεκτικοί εν μέσω της ευρύτερης μακροοικονομικής αβεβαιότητας, και της πολιτικής αναταραχής σε όλο τον κόσμο”.

Ήταν μια σημαντική προειδοποίηση που όμως δεν περιείχε την εμφάνιση της πανδημίας , το κλείσιμο καταστημάτων, την αλυσίδα εφοδιασμού και την ύφεση.

Η πανδημία επιδείνωσε ορισμένες από τις υποκείμενες τάσεις που ήδη εξασθενούσαν το λιανικό εμπόριο ενδυμάτων. Όχι μόνο οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να εργάζονται από το σπίτι, αλλά πολλοί θα συνεχίσουν επ ‘αόριστον, με το 70% των εταιρειών να επιβάλλουν σε μερικούς ή όλους τους εργαζομένους να εργάζονται από το σπίτι και το 66% να επανεξετάζει τις επενδύσεις σε γραφεία. 

Αυτό έχει σημαντικές συνέπειες για το λιανικό εμπόριο, και ειδικά για τα είδη ένδυσης.Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται μόνο μια μπλούζα και ένα τζιν για να κάνουν το οτιδήποτε αυτές τις μέρες.

Κοιτάζουν όλα τα ρούχα στην ντουλάπα τους –θα μπορούσαν να έχουν τα μισά και ακόμα να τους φθάνουν για να πηγαίνουν στο γραφείο κάποιες φορές τον μήνα. 

Η κατάσταση οδήγησε το eMarketer στις αρχές του τρέχοντος έτους να προβλέψει μια πτώση σχεδόν 22% στις πωλήσεις ενδυμάτων και αξεσουάρ φέτος, μια ετήσια απώλεια άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακόμη και οι διαδικτυακές πωλήσεις στην κατηγορία αυτή θα αυξηθούν μόλις 8,6% το 2020, μια σημαντική επιβράδυνση από την αύξηση του προηγούμενου έτους κατά 15,9%.”

Όμως, ενώ η πανδημία μπορεί να έχει επιταχύνει ορισμένες υπάρχουσες τάσεις και σίγουρα εξαντλεί τη βιομηχανία, στην πραγματικότητα δεν θα σταματήσει τη μόδα.

Η πανδημία ήταν καταστροφική για τους λιανοπωλητές ειδών ένδυσης. Η φετινή λίστα πτωχεύσεων, η οποία μπορεί να αυξηθεί μέχρι να τελειώσει το τρέχον έτος ,κυριαρχείται από εταιρείες και πολυκαταστήματα που εξαρτώνται από τις πωλήσεις ρούχων.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η πανδημία COVID-19 παρείχε μια μοναδική ευκαιρία στους λιανοπωλητές, να προβούν σε κρίσιμες προσαρμογές στις επιχειρήσεις τους. 

Καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι, οι πωλήσεις αθλητικών ειδών και ειδών σπιτιού ανέβηκαν στα ύψη. Στην περίοδο των γιορτών η αγορά αναμένει ότι οι αθλητικές μπλούζες, τα παντελόνια και οι κάλτσες θα αυξηθούν στο 31% των δαπανών ένδυσης στις ΗΠΑ, από 26% πέρυσι.

Αλλά αυτό θα συμβεί φέτος. Ενώ η επιθυμία για άνεση πιθανότατα θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμη και μετά την πανδημία και τον εγκλεισμό στο σπίτι, οι καταναλωτές πιθανότατα θα είναι έτοιμοι να αλλάξουν τα ρούχα τους, λένε οι ειδικοί της μόδας.

Φαίνεται ότι θα υπάρξει μια μεγάλη επιστροφή στο ντύσιμο, αυτό που αποκαλείται casual κομψή εμφάνιση, συνεχίζοντας μερικές από τις συνήθειες που γεννήθηκαν στο COVID όταν η άνεση είναι σαφώς νούμερο ένα προτεραιότητα.

Ακόμα και εκείνοι που καθαρίζουν τις ντουλάπες τους και επιλέγουν συγκεκριμένα ρούχα μπορεί να αποφασίσουν ότι αξίζει τον κόπο να πληρώσουν περισσότερα για ένα υψηλής ποιότητας, βιώσιμο προϊόν.

Είναι μια ευκαιρία για αυτό που κάποιοι αποκαλούν «αργή μόδα», χτίζοντας μια ντουλάπα με καλύτερα ρούχα.Είναι ευθύνη των εμπόρων λιανικής και των εμπορικών μαρκών να μιλούν για το καλό ντύσιμο.Στην πραγματικότητα, το κομψό και καλό ντύσιμο θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιον να βρει δουλειά .

Πολλοί πιστεύουν ότι η χαμηλή ζήτηση θα επηρεάσει τις πωλήσεις ενδυμάτων, ακόμη και βραχυπρόθεσμα καθώς πλησιάζουν οι γιορτές. Μακροπρόθεσμα, πολύ μετά το 2020, οι λιανοπωλητές και οι μάρκες θα ήταν συνετό να καλύψουν τον αυξανόμενο αριθμό πελατών που ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης των ρούχων τους από δεύτερο χέρι.

Αλλά πάνω από όλα, επειδή οι άνθρωποι πρέπει να ντυθούν, ακόμη και για μια βιντεοκλήση ή μια βόλτα στη γειτονιά τους, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το ερώτημα του τι να φορέσουν και πάντα θα το κάνουν. Εκεί υπάρχει η μόδα η οποία θα συνεχίσει να είναι στις ζωές των ανθρώπων.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.