24 Δεκ 2024
READING

Μόδα είναι και γυρίζει η αλλιώς τα Zara από την Κίνα

4 MIN READ

Μόδα είναι και γυρίζει η αλλιώς τα Zara από την Κίνα

Μόδα είναι και γυρίζει η αλλιώς τα Zara από την Κίνα

Το China Shein μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος ιστότοπος αγορών που έχετε ακούσει ποτέ.Ο ιστότοπος αυτός της γρήγορης μόδας μπαίνει στην αγορά των πιο γνωστών ανταγωνιστών όπως τα Zara και η H&M.

Έχει γίνει η μεγαλύτερη, αμιγώς διαδικτυακή εταιρεία μόδας στον κόσμο, η οποία πουλάει δικά της προϊόντα, σύμφωνα με την Euromonitor.

Η Shein, που εδρεύει στο Ναντζίνγκ, ιδρύθηκε το 2008, επικοινωνεί και προβάλλεται μέσω social media στην γενιά “Gen Z”, χρησιμοποιώντας επιρροές από το Instagram και το TikTok, καθώς και κωδικούς έκπτωσης, για να προσελκύσει νεότερους αγοραστές σε μια ολοένα και πιο πολυσύχναστη αγορά μόδας.

Προσφέρει στυλ χαμηλού κόστους, ανεβάζοντας εκατοντάδες νέα σχέδια στην εφαρμογή της κάθε εβδομάδα. Η τιμή για ένα φόρεμα είναι περίπου η μισή από εκείνη της Zara, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

“Μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα, τα οποία είναι σημαντικά όταν αγοράζετε ρούχα καθώς οι τάσεις της μόδας αλλάζουν αστραπιαία “, δήλωσε η Rebeca Rondon, μια 23χρονη φοιτήτρια στη Βαλένθια της Ισπανίας, της οποίας η σελίδα στο Instagram συγκρίνει δεκάδες στυλ από τη Shein και τη Zara. 

Η πανδημία COVID-19 αύξησε τις διαδικτυακές πωλήσεις σε εμπόρους λιανικής, δίνοντας στους παίκτες μόδας που δραστηριοποιούνται μόνο στο διαδίκτυο, όπως η Shein, η Asos της Βρετανίας και το Zalando της Γερμανίας, ένα πλεονέκτημα έναντι των Zara και H&M που  διαθέτουν μεγάλα καταστήματα στα κέντρα της πόλης αλλά και σε εμπορικά κέντρα.

Τον Σεπτέμβριο, η εφαρμογή Shein είχε 10,3 εκατομμύρια λήψεις παγκοσμίως από το App Store και το Google Play.Συγκριτικά, η εφαρμογή για κινητά των H&M έφτασε τα 2,5 εκατομμύρια και των Zara στα 2 εκατομμύρια.

Μέχρι σήμερα, η Shein έχει φτάσει 229,4 εκατομμύρια λήψεις, έναντι 123,5 εκατομμυρίων των H&M και 90,6 εκατομμύρια των Zara, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Την εβδομάδα 27 Σεπτεμβρίου-3 Οκτωβρίου, η Shein ήταν η εφαρμογή αγορών με τις περισσότερες λήψεις παγκοσμίως σε iPhone, σύμφωνα με την πλατφόρμα ανάλυσης App Annie. Κατατάχθηκε στους 10 πρώτους στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, την Αυστραλία, τη Βρετανία και τη Σαουδική Αραβία.

Αν και η Shein κερδίζει περισσότερους οπαδούς, έχει περιορισμένη ορατότητα σε σύγκριση με τους οπαδούς της Zara και της H&M. Δεν έχει δική της ξεχωριστή παρουσία στην Κίνα, όπου οι διαδικτυακοί αγοραστές πηγαίνουν στο Taobao της Alibaba και στο Pinduoduo για ρούχα σε προσιτές τιμές.

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι καταναλωτές λένε ότι η ποιότητα των ρούχων μπορεί να είναι μεταβλητή και οι χρόνοι παράδοσης να μην είναι σωστοί.

Σε αντίθεση με τα Zara και τα H&M, που έχουν λεπτομερές υπόβαθρο σχετικά με την προμήθεια των ενδυμάτων τους και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στους ιστότοπούς τους και τις ετήσιες εκθέσεις, η Shein δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με την κατασκευή των προϊόντων της.

Η Inditex έφερε επανάσταση στη βιομηχανία μόδας τη δεκαετία του 1990 ανταποκρινόμενη γρήγορα στις τάσεις και επιταχύνοντας τα σχέδια σε καταστήματα που χρησιμοποιούν εργοστάσια κοντά στα κεντρικά της γραφεία στην Ισπανία.

Η Shein συνεργάζεται επίσης με εκατοντάδες εργοστάσια σε κοντινή απόσταση από την έδρα της στο Nanjing, σύμφωνα με μια πηγή βιομηχανίας που εδρεύει στην Κίνα και γνωρίζει τις επιχειρηματικές πρακτικές της εταιρείας.

Η Shein αντιμετωπίζει δυσκολία στο να εισβάλλει σε μια πολυσύχναστη διαδικτυακή αγορά όπου τόσο η Asos όσο και η Zalando ανέφεραν αύξηση των πωλήσεων φέτος.

Ένας τρόπος που η Shein θέλει να τραβήξει την προσοχή είναι μέσω ενός δικτύου επιρροών και “πρεσβευτών μάρκας”.

«Πρέπει να προωθήσω τα ρούχα στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων μου», λέει η Laura Illanes, 22χρονη φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας.

“Μου παρέχουν έναν κωδικό έκπτωσης 15%– που πρέπει να το μοιραστώ με τους ακόλουθους μου”, δήλωσε ο Illanes, αθλητής κολεγίου με 36.000 ακόλουθους Instagram, ο οποίος λαμβάνει έξι δωρεάν προιόντα Shein ανά μήνα ως αντάλλαγμα για την προώθηση των ρούχων.

Η Inditex και τα H&M ανέφεραν επίσης μεγάλα άλματα στις διαδικτυακές πωλήσεις, αλλά αυτό είναι ένα μικρό ποσοστό των συνολικών πωλήσεών τους. Και οι δύο μετοχές έχουν μειωθεί πάνω από 20% από τις αρχές Φεβρουαρίου, τις οποίες οι αναλυτές απέδωσαν εν μέρει στα μεγάλα δίκτυα καταστημάτων τους.

Ο χρόνος θα δείξει εάν και στην αγορά της μαζικής μόδας μια Κινέζικη εταιρεία θα διεκδικήσει μεγάλο μερίδιο στην αγορά.Είναι δύσκολο μια εταιρεία να διεκδικήσει την πρώτη θέση από τα Zara αλλά οι Κινέζοι έχουν αποδείξει ότι έχουν υπομονή και μαθαίνουν γρήγορα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.