21 Ιαν 2025
READING

Η Apple η μάρκα με την μεγαλύτερη αξία στα 323 δις. δολαρια

3 MIN READ

Η Apple η μάρκα με την μεγαλύτερη αξία στα 323 δις. δολαρια

Η Apple η μάρκα με την μεγαλύτερη αξία στα 323 δις. δολαρια

Η Apple διατήρησε τη πρώτη θέση στην ετήσια κατάταξη της Interbrand στις καλύτερες παγκόσμιες μάρκες με αξία που αυξήθηκε κατά 38% στα 323 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αξία της μάρκας του Amazon αυξήθηκε κατά 60% – η μεγαλύτερη αύξηση της αξίας – σε περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια, τοποθετώντας την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στη δεύτερη θέση.

Η Google έπεσε από τις τρεις πρώτες θέσεις για πρώτη φορά από το 2012, κατατάσσοντας την στην τέταρτη θέση και αντικαταστάθηκε από τη Microsoft. Ο κατασκευαστής ηλεκτρονικών ειδών Samsung εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους πέντε πρώτους.

Οι μάρκες εκτός της τεχνολογικής βιομηχανίας έτειναν να χάνουν αξία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα.

Η Coca-Cola, μία από τις πιο αναγνωρισμένες μάρκες στον κόσμο, είδε την αξία της να πέφτει 10% στα 56,9 δισεκατομμύρια δολάρια για να καταταχθεί στο νούμερο 6 ενώ η αξία της Toyota υποχώρησε 8% στα 51,6 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Οι Amazon, Spotify και Netflix είναι από τις μάρκες των οποίων η αξία αυξήθηκε περισσότερο τον τελευταίο χρόνο, καθώς η πανδημία οδήγησε τους καταναλωτές να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο ψηφιακό περιεχόμενο.

Η εταιρεία κατατάσσει την αξία της μάρκας με βάση διάφορα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών επιδόσεων και της ανταγωνιστικής δύναμης.

Η αύξηση της αξίας των τεχνολογικών εταιριών αντικατοπτρίζεται στην έκθεση «Καλύτερες παγκόσμιες μάρκες 2020» της Interbrand είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της σημασίας που έχουν δείξει οι καταναλωτές στηρίζοντας τις  ηλεκτρονικές συσκευές και τις ψηφιακές υπηρεσίες ενώ ήταν έγκλειστοι στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Με τις αυξανόμενες τιμές για την Apple, την Amazon και τη Microsoft, οι εταιρείες τεχνολογίας αποτελούν το 48% της συνολικής αξίας των κορυφαίων 100. Πριν από δέκα χρόνια, οι εταιρείες τεχνολογίας αποτελούσαν μόνο το 17% αυτών.

Η εστίαση στο ψηφιακό στοιχείο έδωσε την ευκαιρία σε ορισμένες μάρκες να μπουν στη προαναφερθείσα λίστα.

Τα brands που μπήκαν πρώτη φορά φέτος περιλαμβάνουν το Instagram, το οποίο ήταν το υψηλότερο νεοεισερχόμενο σε κατάταξη (θέση 19)και με αξία 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μπροστά από την πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο της Google, το Youtube το οποίο εμφανίστηκε στο νούμερο 30 με αξία 17,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και το Zoom ως πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στο νούμερο 100.

Ωστόσο, δεν σημείωσαν κέρδη όλες οι εταιρίες τεχνολογίας.

Η κατάταξη επισημαίνει μερικές βασικές τάσεις φέτος και δείχνει ποιες μάρκες επωφελούνται περισσότερο. Καθώς περισσότεροι καταναλωτές πέρασαν χρόνο στο σπίτι καταναλώνοντας ψηφιακά μέσα, η αξία των εταιρειών ροής αυξήθηκε.

Η αξία του Spotify αυξήθηκε κατά 52% στα 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια και έφθασε στο νούμερο 70, ενώ το Netflix αυξήθηκε κατά 41% στα 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια και έφθασε στο νούμερο 41.

Τα έσοδα από τις συνδρομές πελατών τους βοήθησαν να μειώσουν τις δαπάνες διαφήμισης τους, σύμφωνα με την Interbrand.

Ενώ η αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες βοήθησε αυτές τις εταιρείες, οι λιανοπωλητές βίωσαν αρνητικά αποτελέσματα από την πανδημία. Η αξία του Zara έπεσε 13% στα 14,9 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ η H&M υποχώρησε κατά 14% στα 14 δισεκατομμύρια δολάρια.Η Ikea διατήρησε τη θέση της ως το κορυφαίο εμπορικό σήμα στα έπιπλα και είδη σπιτιού με αύξηση αξίας 3% στα 18,9 δισεκατομμύρια δολάρια στο νούμερο 25.

Η ηγεσία, το engagement και η συνάφεια είναι τρία θέματα που προέκυψαν για τις μάρκες που έχουν αποτιμηθεί θετικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ιδιότητες που τις βοήθησαν να αντέξουν και να μεγαλώσουν κατά τη διάρκεια ενός ταχέως μεταβαλλόμενου τοπίου.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.