21 Ιαν 2025
READING

Οι μάρκες, ο σκοπός και η επιτυχία

4 MIN READ

Οι μάρκες, ο σκοπός και η επιτυχία

Οι μάρκες, ο σκοπός και η επιτυχία

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Brand Lounge με έδρα το Ντουμπάι, ερευνά τους τρόπους με τους οποίους οι επικοινωνιακοί φορείς αντιμετωπίζουν τις τέσσερις διαστάσεις μιας μάρκας- σκοπός, καινοτομία, πολιτισμός και εικόνα – μετά τον Covid-19 χωρίς να εκμεταλλευτούν την κρίση προς όφελός τους.

Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι, παρόλο που ποικίλλουν στη φύση, τους σκοπούς και τις βάσεις των πελατών τους, όλες οι επιχειρήσεις σκέφτηκαν τρία βασικά θέματα όταν η πανδημία έπληξε τον κόσμο.

Τους ανθρώπους ή πώς να διατηρήσουν και να προσλάβουν τους σωστούς υπαλλήλους και να τους διατηρήσουν στην καλύτερη τους μορφή.

Την επιχείρηση, όσον αφορά την επανεξέταση του επιχειρηματικού μοντέλου και την επανεκτίμηση ταμειακών ροών και κερδοφορίας.

Τους πελάτες, συγκεκριμένα πώς να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους και να παραμείνουν πιστοί στην μάρκα.

Αν και δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά μάλλον επιβεβαίωση μιας ιδέας που υπήρχε ήδη πριν από το Covid-19, η έρευνα έδειξε ότι επειδή οι άνθρωποι, συγκεκριμένα οι καταναλωτές, βρίσκονται στο επίκεντρο της επιτυχίας των brands, η κατανόηση των μεταβαλλόμενων αναγκών και συμπεριφορών τους πρέπει να είναι o πυρήνας όλων των ενεργειών.

Η αλλαγή των συνθηκών προκαλεί αλλαγή στις ανάγκες και είναι ευθύνη μιας μάρκας να αναλύει και να χαρτογραφεί αυτές τις νέες ανάγκες, προτεραιότητες και προκλήσεις.

Σύμφωνα με την μελέτη οι επιχειρήσεις πρέπει να καταλάβουν ότι οι μάρκες τους έχουν πολυδιάστατο χαρακτήρα και πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά αυτόν τον τρόπο.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, δόθηκε αυξημένη εστίαση στους ανθρώπους, εργαζόμενους και καταναλωτές. Αυτό πέτυχε τη σωστή κουλτούρα της μάρκας και, συνεπώς, μια βελτιωμένη εμπειρία της.

Οι άνθρωποι γίνονται το επίκεντρο αυτών των κρίσεων επειδή ταυτίζονται με τον  πολιτισμό, την καινοτομία και την αλλαγή. Έτσι, ακόμη και η τεχνολογία, για παράδειγμα, συνδέεται με άτομα που έχουν τις ιδέες και διαχειρίζονται την τεχνολογία.

Το Amazon, για πρώτη φορά, αξιοποίησε την κατανόησή του σχετικά με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών μέσω της φάσης Covid-19, προσφέροντας πραγματικές λύσεις με τα προϊόντα του. Ένας πελάτης έγραψε στο Twitter «Χρησιμοποιώντας το #Alexa για τη διαχείριση των ημερήσιων προγραμμάτων των παιδιών και το #wfhmom έχω κάτι λιγότερο που πρέπει να θυμάμαι».

Για να αντανακλούν πραγματικά τις ανάγκες των καταναλωτών, οι μάρκες πρέπει να αναγνωρίσουν την τρέχουσα κρίση και να προσφέρουν λύσεις που στοχεύουν συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα.

Ωστόσο, υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της υποστήριξης των καταναλωτών μέσω της κρίσης και της δράσης ως αυτοεξυπηρέτησης με λάθος είδος marketing.

Η Ford έδωσε ακριβώς τον σωστό τόνο. Παρόλο που περιστράφηκε με τις διαφημίσεις για να εξηγήσει πώς αντιμετώπισε κρίσεις παγκόσμιας κλίμακας στο παρελθόν – για παράδειγμα, κατασκευάζοντας στρατιωτικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου – πρόσφατα δεσμεύτηκε να κατασκευάσει ιατρικό εξοπλισμό σε σύντομο χρονικό διάστημα για την καταπολέμηση του Covid-19.

Η μάρκα υποστηρίζει επίσης καταναλωτές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες μέσω του προγράμματος ανακούφισης πληρωμών της Ford Credit.

Για τους εργαζομένους, η ευημερία ήταν το θεμελιώδες μέλημα αυτής της κρίσης. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 85% των ερωτηθέντων προβλέπουν μια εσωτερική αλλαγή συμπεριφοράς στους υπαλλήλους και τη διοίκηση. Η ευημερία των εργαζομένων σχετίζεται άμεσα με την πρόοδο και την ευημερία των εταιριών.

Η έκθεση προτείνει οι μάρκες να επικεντρωθούν σε πρακτικές χειρονομίες, όπως παρατεταμένη άδεια, πρόσθετες ημέρες ασθενείας και διευρυμένη κάλυψη υγείας, όπου θα απελευθερώσουν την ικανότητα των εργαζομένων να συνεχίσουν να συμβάλλουν στον σκοπό τους και στον σκοπό του οργανισμού.

Όταν οι εργαζόμενοι υποστηρίζονται κατά τη διάρκεια της κρίσης αλλά και μετά από αυτήν θα δείξουν υποστήριξη και πίστη αντί αντίστασης.

Οι άνθρωποι και ο σκοπός είναι εγγενώς συνδεδεμένοι μεταξύ τους και συνεργάζονται, καθώς οι άνθρωποι προσελκύονται όλο και περισσότερο σε μάρκες που υπερβαίνουν τα προϊόντα τους και έχουν βαθύτερη σκοπό πέρα από τα κέρδη τους.

Εκείνοι που μπορούν να γνωστοποιήσουν το σκοπό τους σε υψηλότερο επίπεδο, λαμβάνοντας συγκεκριμένες ενέργειες που αποδεικνύουν την αυθεντικότητά τους, είναι οι μόνοι που θα το κάνουν στη φάση μετά το Covid-19, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι μάρκες που θα πετύχουν είναι αυτές που δεν είναι καθαρά λειτουργικές αλλά αυτές που νοιάζονται για τις προκλήσεις των καταναλωτών τους.

Η έρευνα επισημαίνει μερικά παραδείγματα εμπορικών μαρκών που κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν επιδείξει σαφή κατανόηση του σκοπού τους και το υποστήριξαν με συγκεκριμένες ενέργειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η Adidas, η οποία συμμετείχε στο παγκόσμιο μαραθώνιο συγκέντρωσης δωρεών για να συγκεντρώσει κεφάλαια για το Ταμείο Αλληλεγγύης Covid-19 της ΠΟΥ μέσω της πρόκλησης #HomeTeamHero και τον κατασκευαστή συσκευών Dyson, με το σχεδιασμό ενός νέου αναπνευστήρα από το μηδέν, το «CoVent», κατασκευασμένο ειδικά για ασθενείς με Covid-19.

Η πανδημία αποκάλυψε τη διαφορά μεταξύ των εταιριών που ισχυρίζονται ότι ένας σκοπός δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και των εταιριών που έχουν πράγματι σκοπό, το ζουν σε καθημερινή βάση και μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον σκοπό ως οδηγό για επιχειρηματικές αποφάσεις και αλλαγές.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.