Κεριά με άρωμα σπιτιού

Ως μικρά παιδιά, θυμόμαστε όλοι τη μυρωδιά που συνδέεται πάντα με το σπίτι μας.Θυμόμαστε μυρωδιές από την παιδική μας ηλικία και ανατρέχουμε πάντα σε αυτές μαζί με τις αναμνήσεις μας.Όλοι μας έχουμε μυρωδιές που μας “οδηγούν” κάπου.

Αυτά είναι τα ψυχολογικά πεδία που οδήγησαν στη συνεργασία της Ikea με τον Ben Gorham, ο οποίος ίδρυσε τον πολυτελή οίκο αρωμάτων Byredo το 1996.

Μαζί, δημιούργησαν μια συλλογή από 13 κεριά, που ονομάζεται Osynlig (στα σουηδικά σημαίνει «αόρατο»),στόχος ήταν η σύνδεση αρωμάτων με το σπίτι και μέσα από αυτό να δίνεται η δυνατότητα στους ανθρώπους  να γεμίζουν τα σπίτια τους με πολύπλοκα αρώματα που πυροδοτούν αναμνήσεις της παιδικής τους ηλικίας.

Θα είναι διαθέσιμα στο κατάστημα και στο διαδίκτυο από τον Νοέμβριο.Πριν δημιουργήσει τα κεριά, η Ikea πραγματοποίησε έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι το 40% των ανθρώπων πιστεύει ότι τα σπίτια τους έχουν ένα μοναδικό, αναγνωρίσιμο άρωμα.

Όταν καταλαβαίνουμε κάποιες νότες αυτής της «μυρωδιάς σπιτιού», μπορεί να προκληθούν αναμνήσεις από την παιδική ηλικία, την άνεση και την οικειότητα.

Οι μυρωδιές του σπιτιού είναι ένας εξαιρετικά περίπλοκος συνδυασμός των ρούχων, των παπουτσιών, των vintage επίπλων και των υφασμάτων.Κατά τη δημιουργία των κεριών, οι πρώτες ύλες είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που θα χρησιμοποιούσαμε σε αρώματα για το σώμα.

Ενώ η δημιουργία αρωμάτων για τον οίκο Byredo είναι μια υποκειμενική, προσωπική διαδικασία που αντικατοπτρίζει ευαισθησίες και γούστα, αυτή η συλλογή για την Ikea είναι πολύ πιο προσιτή.

Τα κεριά κοστίζουν μεταξύ 4,99 και 24,99 $ και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες – φρέσκα, λουλουδάτα και ξυλώδη – προκειμένου να αποτυπώσουν το φάσμα των ενώσεων των λαών με το σπίτι.

Οι σχεδιαστές της Ikea δημιούργησαν κεραμικά δοχεία για τα κεριά, τα οποία θα κυκλοφορήσουν τον επόμενο μήνα. Ο James Futcher, ο σχεδιαστής της Ikea που ηγήθηκε αυτού του έργου, προσελκύθηκε από την πρόκληση του “αόρατου σχεδίου”.

Αναφέρει ότι η εσωτερική διακόσμηση τείνει να επικεντρώνεται σε φυσικούς χώρους , αλλά τελικά, ο τρόπος με τον οποίο κάποιος αισθάνεται σε ένα χώρο υπαγορεύεται επίσης από πράγματα που δεν μπορούν να δουν, όπως φως, ήχος και μυρωδιά.

Σε ακόμη βαθύτερο επίπεδο, τα συναισθήματα μας για το σπίτι επηρεάζονται επίσης από τις αναμνήσεις μας.Δεν ήταν ποτέ ο στόχος της ΙΚΕΑ να φτιάχνει αρωματικά κεριά, αλλά να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ανακαλούν τις αναμνήσεις τους και άλλα αφηρημένα πράγματα, καθώς κατασκευάζουν τα σπίτια τους.