25 Απρ 2024
READING

Η μετακίνησης της παραγωγής από την Κίνα σε έναν κόσμο μετά την πανδημία

3 MIN READ

Η μετακίνησης της παραγωγής από την Κίνα σε έναν κόσμο μετά την πανδημία

Η μετακίνησης της παραγωγής από την Κίνα σε έναν κόσμο μετά την πανδημία

Εδώ και χρόνια, η Κίνα ήταν ο προορισμός για παραγωγή χαμηλού κόστους και υψηλής ποιότητας. Αποτελεί βασική πηγή εφοδιασμού για βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, βιομηχανίας, αυτοκινητοβιομηχανίας, λιανικής, φαρμακευτικών και άλλων βιομηχανιών. Αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει.

Σήμερα, οι οικονομίες έχουν μετακινηθεί από το να είναι συμπληρωματικές σε ανταγωνιστικές μεταξύ τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις δυτικές χώρες και την Κίνα.

Το 33% των επιχειρήσεων έχουν μεταφέρει κάποιες δραστηριότητες προμήθειας και παραγωγής από την Κίνα ή σχεδιάζουν να το πράξουν τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.

Καθώς η πανδημία του κοροναϊού επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο, η ευθραυστότητα των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού αποκαλύφθηκε με ελλείψεις σε όλα, από βασικά είδη οικιακής χρήσης έως εξειδικευμένα βιομηχανικά συστατικά.

Μεταξύ των ενεργειών που έχουν ήδη αναληφθεί λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας και της δυσκαμψίας των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού σε μια στιγμή αβεβαιότητας της ζήτησης, οι εταιρείες αξιολογούν κατά πόσον πρέπει να διερευνήσουν τη διαφοροποίηση των δικτύων τους και την εγκατάσταση πέρα από την Κίνα.

Η διαφοροποίηση είναι απαραίτητη

Σε διασυνδεδεμένα παγκόσμια δίκτυα εφοδιασμού, κάθε απόφαση έχει επιπτώσεις που διαχέονται σε άλλα μέρη του δικτύου.

Οι πολυεθνικές εταιρείες που επιδιώκουν να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα και να προστατευθούν από μια πιθανή αναμόρφωση των παγκόσμιων εμπορικών σχέσεων θα πρέπει να αντισταθούν στην αποσύνδεση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού ως αναπόφευκτη δράση.

Η διαφοροποίηση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού είναι απαραίτητη και έτσι θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις για εναλλακτικές επιλογές πέρα την Κίνα που είναι η πρώτη επιλογή μέχρι τώρα.

Οι εταιρείες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το εξελιγμένο κινεζικό οικοσύστημα παραγωγής θα δυσκολευτούν να αναπαραγάγουν αυτό το οικοσύστημα σε άλλη χώρα. Η προμήθεια και παραγωγή σε άλλη χώρα μπορεί να απαιτήσει σημαντικά μεγέθη χρόνου και χρήματος.

Πολλές εταιρείες έχουν επιταχύνει τη μετάβασή τους από την Κίνα σε άλλες χώρες της Ασίας και σε πλησιέστερες τοπικές αγορές όπως η Ανατολική Ευρώπη και το Μεξικό. Αν και αυτό έχει νόημα από γεωγραφική άποψη, τα οικοσυστήματα προμήθειας και παραγωγής σε αυτές τις τοποθεσίες δεν είναι πουθενά τόσο ολοκληρωμένα με αυτά που δημιουργήθηκαν στην Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για ορισμένες βιομηχανίες.

Για παράδειγμα, στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, το οικοσύστημα εστιάζεται σαφώς στην Ασία. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων η ενθάρρυνση του κράτους για την ανάπτυξη αυτών των βιομηχανιών.

Οι κατασκευαστές που σχεδιάζουν και παράγουν πολλά προϊόντα συγκεντρώνονται στην Ασία και θα απαιτήσει κρατική υποστήριξη ή κοινοπραξίες βιομηχανίας  από τις εταιρείες για να δημιουργήσουν τους απαραίτητους όγκους για να δικαιολογήσουν σημαντική διαφοροποίηση του οικοσυστήματος της αλυσίδας εφοδιασμού.

Επίσης, το COVID-19 έδειξε ότι δεν υπάρχει μια ιδανική χώρα ή περιοχή για μετακίνηση. Μια καλύτερη προσέγγιση είναι η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού με τη δημιουργία πολλαπλών πηγών σε διαφορετικές περιοχές.

Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν είναι ισορροπημένη με την πραγματικότητα της θέσης της αγοράς ενός οργανισμού, την ανάγκη για οικονομική αποδοτικότητα και την ευρύτερη πραγματικότητα της βιομηχανίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.