Το 2020 δεν ήταν μια εύκολη χρονιά για τον κόσμο του κρασιού .Τα γεγονότα που προέκυψαν έχουν προκαλέσει σεισμικές αλλαγές στη βιομηχανία.
Με τα εστιατόρια κλειστά και οι καταναλωτές να βρίσκονται κλεισμένοι στο σπίτι, το 2020 ώθησε τα οινοποιεία και τους λιανοπωλητές να αποκτήσουν ψηφιακό περιεχόμενο – ακόμα κι αν δεν το ήθελαν.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο ήταν σίγουρα μια βοήθεια για τον κόσμο του κρασιού κατά την διάρκεια της πανδημίας.Η αγορά του κρασιού βρίσκεται στη διαδικασία έναρξης μιας επικοινωνίας απευθείας προς τους καταναλωτές για να τους εξυπηρετεί όπου κι αν βρίσκονται.
Πολλοί από τους καταναλωτές δραστηριοποιούνται και ψωνίζουν στο διαδίκτυο και αυτή η λειτουργία Direct to Consumer επιτρέπει να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους.Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Στην αρχή της πανδημίας, όσοι έπιναν κρασί τακτικά στο σπίτι τους , άρχισαν να αγοράζουν όλο και συχνότερα μπουκάλια . Η έρευνα της Nielsen σημείωσε ότι οι πωλήσεις κρασιού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 27,6% συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι στα μέσα Μαρτίου.
Η πανδημία COVID-19 προκάλεσε αναστάτωση στον τρόπο πώλησης του κρασιού και ανάγκασε τους πωλητές να ξανασκεφτούν τον τρόπο με τον οποίο παραδίδουν τα προϊόντα στους καταναλωτές.
Από την άλλη για τα εκλεκτά κρασιά με περιορισμένη διαθεσιμότητα, ο κόσμος του ηλεκτρονικού εμπορίου δεν είναι ακριβώς συμβατός.Τα περισσότερα καταστήματα έχουν σήμερα το απόθεμα τους διαθέσιμο στο διαδίκτυο.
Ωστόσο, οι περισσότεροι εξακολουθούν να απευθύνονται σε μακροχρόνιους πελάτες όπου αποστέλλουν τα κρασιά τους μέσω λίστας πριν προλάβουν τα κρασιά να φτάσουν σε έναν ηλεκτρονικό ιστότοπο.
Αυτό σημαίνει ότι τα καλύτερα κρασιά δεν θα φτάσουν ποτέ στους ιστότοπους. Πριν από το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι συλλέκτες είχαν σχέσεις με καταστήματα και μπορούσαν να βρουν ευκαιρίες. Έτσι, ενώ το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν έχει επηρεάσει πραγματικά την δυνατότητα της προμήθειας κρασιού, έχει διαμορφώσει τις τιμές.
Τα οινοποιεία μπαίνουν στο διαδίκτυο – ακόμη και μάρκες που ήταν εντυπωσιακά ανοδικές την τελευταία δεκαετία αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν διαδικτυακά καταστήματα αφού είχαν χαμένα έσοδα από την λιανική αγορά.
Τα καταστήματα όλων των μεγεθών δημιουργούν διαδικτυακές εμπειρίες “εικονικής επίσκεψης” και παράδοση κατ ‘οίκον.
Η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου θέτει επίσης το ερώτημα – πώς αντικαθιστούν τα οινοποιεία την εμπειρία της γευσιγνωσίας σε έναν αμπελώνα και την αφήγηση της ιστορίας πίσω από τα κρασιά από τον ίδιο τον καλλιεργητή;
Μέχρι στιγμής αυτές οι εμπειρίες μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με ψηφιακό τρόπο, αρκετές φορές μέσω της πλατφόρμας του Zoom.
Με την αύξηση της επιθυμίας για παροχή ολοκληρωμένων εμπειριών γευσιγνωσίας οι παραγωγοί πρέπει να ξανασκεφτούν πώς θα δημιουργούν σχέσεις με τους ανθρώπους.
Κάποιοι έχουν ξεκινήσει έχοντας διαδραστικά Zooms, αλλά σε γενικές γραμμές, οι παραγωγοί στην αγορά εκλεκτών κρασιών δεν κάνουν αρκετά για να ξανασκεφτούν τον τρόπο με τον οποίο προσελκύουν την πελατειακή τους βάση.
Σε κάποιο σημείο, η αγορά αλλάζει, πάντα. Όσοι μπορούν να αντέξουν οικονομικά και έχουν αναπτύξει σχέσεις θα έχουν πάντα πελάτες. Όσοι πάλι δεν προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα θα βλέπουν την πελατεία να μειώνεται σταδιακά.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.