23 Απρ 2024
READING

Η Adidas στον δρόμο για κατασκευή παπουτσιών νέας τεχνολογίας

3 MIN READ

Η Adidas στον δρόμο για κατασκευή παπουτσιών νέας τεχνολογίας

Η Adidas στον δρόμο για κατασκευή παπουτσιών νέας τεχνολογίας

Τα τελευταία τρία χρόνια ο κόσμος του running έχει αποκτήσει μια εμμονή με την τεχνολογία, πιο συγκεκριμένα με τις πλάκες από ανθρακονήματα.

Οι ελαστικές πλάκες που βοηθούν στην ώθηση των δρομέων προς τα εμπρός χρησιμοποιούνται πλέον από σχεδόν όλους τους κατασκευαστές παπουτσιών για τρέξιμο.

Όμως, καθώς οι αθλητικές εταιρείες έχουν αγωνιστεί για να ενσωματώσουν τις πλάκες άνθρακα στα παπούτσια τους, το υφασμάτινο υλικό που αγκαλιάζει τα πόδια έχει παραμεληθεί. 

Αυτό ίσχυε μέχρι τώρα. Η Adidas αποκάλυψε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι επιστήμονες της πληροφορικής και του αθλητισμού εργάζονται “κρυφά” σε έναν ολοκαίνουργιο τρόπο δημιουργίας ενός παπουτσιού.

Με την ονομασία “Futurecraft.Strung”, η τεχνολογία χρησιμοποιεί ένα ρομπότ που τοποθετεί γρήγορα περισσότερα από χίλια μεμονωμένα νήματα σε όλο το υλικό μέρος του παπουτσιού.

Ενώ το ύφασμα Strung δημιουργήθηκε αρχικά για παπούτσια για τρέξιμο – οι πρώτες εκδόσεις δεν θα είναι διαθέσιμες μέχρι τα τέλη του 2021 ή ακόμη και το 2022 – η εταιρεία εξετάζει ήδη πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η νέα διαδικασία σε άλλα προϊόντα που κατασκευάζει.

«Βασικά υπάρχουν δύο τρόποι για την κατασκευή υφασμάτων: η ύφανση και το πλέξιμο», λέει ο Fionn Corcoran-Tadd, σχεδιαστής καινοτομίας στο εργαστήριο Futurecraft της Adidas όπου δημιουργήθηκε το Strung. 

Το πάνω μέρος του Strung έχει πολλαπλά στρώματα μεμονωμένων σπειρωμάτων τοποθετημένα κατά μήκος του παπουτσιού.

Τα νήματα τοποθετούνται σε όλες τις γωνίες – και όχι τυχαία. Τα κενά μεταξύ των νημάτων ποικίλλουν και όλα τα νήματα μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να έχουν διαφορετικές ιδιότητες, λέει η ομάδα πίσω από την τεχνολογία.

«Είναι μακράν το πιο σκληρό νήμα που χρησιμοποιούμε στο πάνω μέρος. Αυτός ήταν ο τομέας που χρειαζόταν να δουλέψουμε προκειμένου να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη υποστήριξη χωρίς πολύ τέντωμα.

Στο μέσον του ποδιού, προς τα δάχτυλα των ποδιών, υπάρχουν λιγότερα νήματα καθώς δεν χρειάζεται να υπάρχει τόσο μεγάλη στήριξη για αυτό το μέρος του ποδιού – ακόμα, λιγότερα νήματα σημαίνουν μεγαλύτερη και καλύτερη αναπνοή του πέλματος». 

Η εταιρεία πειραματίζεται με διαφορετικά υλικά νημάτων και έχει ποικιλία με διαφορετικές ιδιότητες. “Μερικά μοιάζουν σαν μια λαστιχένια ζώνη και μερικά με ένα χαλύβδινο σύρμα.”

Ο σχεδιασμός βασίζεται σε δεδομένα, με τους ανθρώπους να τροποποιούν και να προσθέτουν επιπλέον εμπειρία στη διαδικασία.

Ο Corcoran-Tadd λέει ότι τα δεδομένα συμπεριφοράς όπως λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο γρήγορα τρέχουν οι άνθρωποι και τις συνθήκες που τρέχουν συνδυάζονται με δεδομένα σχετικά με την κίνηση του ποδιού για να βοηθήσουν να εντοπιστεί το σημείο στο οποίο πρέπει να πάει το κάθε νήμα.

Το πρωτότυπο παπούτσι σχεδιάστηκε για άτομα που τρέχουν σε πόλεις με υψηλές ταχύτητες.

Η ομάδα της Adidas λέει ότι τροποποιεί προτάσεις που βασίζονται στα δεδομένα, προσθέτοντας ανθρώπινη εμπειρία, όπως το πόσο άνετο είναι το παπούτσι, επεμβαίνοντας στο λογισμικό που θα «χειριστεί» μεμονωμένα νήματα ή ομαδοποιήσεις νημάτων. Ωστόσο, δεν δουλεύονται όλα τα νήματα με το χέρι.

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι δεν μπορούν να σχεδιάσουν την ακριβή θέση για να τοποθετηθούν τα νήματα, η διαδικασία κατασκευής είναι αυτή που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ενεργειών της τεχνολογίας Strung, οι υπάλληλοι της Adidas λένε ότι πέρασαν μέρες ολόκληρες για να δουν αν η ιδέα τους θα μπορούσε να λειτουργήσει. Αυτό, προφανώς, δεν ήταν βιώσιμο.

«Η μοναδική ευκαιρία του Strung είναι ότι ένα ρομπότ κάνει κάτι που ο άνθρωπος δεν είναι ικανός», λέει ο Dyckmans. Το ρομπότ, το οποίο έχει 10 διαφορετικά πηνία νήματος, είναι σε θέση να τα τροφοδοτήσει μέσω ενός κεντρικού συστήματος σπειρώματος και, στη συνέχεια, να δημιουργήσει αυτόματα το επάνω μέρος από τα ψηφιακά σχέδια.

Όταν τα πρώτα παπούτσια που χρησιμοποιούν την τεχνολογία Strung αρχίσουν να πωλούνται, η Adidas λέει ότι θα χρειαστεί λιγότερα από 10 ρομπότ για την κατασκευή των ποσοτήτων που σχεδιάζει να παράγει.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.