H&M και IKEA με στόχο την βιωσιμότητα

Η H&M ξεκίνησε μία ενέργεια, δίνοντας στους Σουηδούς πελάτες την ευκαιρία να μετατρέψουν τα ανεπιθύμητα ρούχα σε νέα αγαπημένα με τη βοήθεια της νέας μηχανής ανακύκλωσης ενδυμάτων-ρούχων «looop» – που ονομάζεται έτσι επειδή η εταιρεία κοινοποιεί το moto «committed to closing the loop on fashion ». 

Οι πελάτες μπορούν να παρακολουθήσουν το μηχάνημα σε μέγεθος container που “απορροφά” τα ανεπιθύμητα παλιά τους ρούχα, τα οποία καθαρίζονται, τεμαχίζονται σε ίνες και στη συνέχεια πλέκονται σε νέα είδη μόδας.

Μερικά βιώσιμα, παρθένα υλικά πρέπει να προστεθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά το σύστημα δεν χρησιμοποιεί νερό ή χημικές ουσίες, επομένως έχει σημαντικά χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από ό, τι κατά την παραγωγή ενδυμάτων από το μηδέν.

Πάει αρκετός καιρός από τότε που η H&M ήταν μεταξύ εκείνων που τους ασκούνταν τακτικά κριτική για την έλλειψη βιωσιμότητας γύρω από την προσέγγιση της “γρήγορης μόδας’ εν μέσω ανησυχιών για εργοστάσια και αλυσίδες εφοδιασμού που έχουν προκαλέσει πολλά ερωτηματικά στην διαχείριση των πόρων και του περιβάλλοντος.

«Πρέπει να καινοτομούμε με υλικά και διαδικασίες ενώ εμπνέουμε τους πελάτες να διατηρήσουν τα ρούχα τους όσο το δυνατόν περισσότερο», λέει ο Pascal Brun, επικεφαλής της αειφορίας H&M. “Η προσέλκυση πελατών είναι το κλειδί για την επίτευξη πραγματικής αλλαγής.”

Ενώ η H&M παραμένει συγκρατημένη σχετικά με το εάν το σύστημα θα λανσαριστεί σε όλα καταστήματα, επιβεβαίωσε ότι η τεχνολογία θα λάβει άδεια για να βοηθήσει άλλες επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν τις προσπάθειες ανακύκλωσης υφασμάτων.

Το πρώτο μηχάνημα ανακύκλωσης θα μπει σε flagship κατάστημα της εταιρείας στην Στοκχόλμη.

Προκειμένου να συμβαδίσει με τα νέα δεδομένα, η μεγαλύτερη αλυσίδα επίπλων στον κόσμο IKEA, προτίθεται να αγοράζει πίσω τα ανεπιθύμητα έπιπλα από πελάτες για μεταπώληση ως μια προσπάθεια της εταιρείας να γίνει πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Η πρωτοβουλία Buy Back θα ξεκινήσει στα καταστήματα IKEA σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία στις 27 Νοεμβρίου – την ημέρα της Black Friday- όταν αντικείμενα που είχαν αγοραστεί προηγουμένως στο IKEA όπως βιβλιοθήκες, ράφια σε έπιπλα και γραφεία, μπορούν όλα να τα επιστραφούν από τους πελάτες που έχουν δηλώσει το αίτημα τους online.

Οι αγοραστές θα λάβουν κουπόνια για να τα ξοδέψουν στο κατάστημα που κυμαίνονται από 30% έως το ήμισυ της αρχικής τους αξίας ανάλογα με την κατάσταση των αντικειμένων που επιστρέφονται.

Αυτά θα διατίθενται προς πώληση στο κατάστημα και οτιδήποτε δεν μπορεί να μεταπωληθεί θα ανακυκλώνεται από την ίδια την εταιρεία.

Ο Peter Jelkeby, διευθυντής λιανικής για το IKEA στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, λέει: «Με την κυκλοφορία του Buy Back δίνουμε μια δεύτερη ζωή σε πολλά περισσότερα προϊόντα IKEA και δημιουργούμε πιο εύκολες και προσιτές λύσεις για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζήσουν με πιο βιώσιμο τρόπο».

Το ΙΚΕΑ άρχισε να δοκιμάζει την πώληση μεταχειρισμένων και ανακαινισμένων επίπλων πριν από ένα χρόνο και περισσότερο στις πόλεις του Εδιμβούργου και της Γλασκόβης στη Σκωτία, ενώ άλλες ενέργειες περιλαμβάνουν την ανακύκλωση ενδυμάτων και τη μίσθωση επίπλων γραφείου για επαγγελματίες πελάτες στην Ελβετία ως μέρος μιας ευρύτερης επένδυσης 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να γίνει η εταιρεία ουδέτερη στον άνθρακα έως το 2030.