25 Απρ 2024
READING

Τα χρόνια της παραπληροφόρησης και η συμβολή του Facebook σε αυτό

2 MIN READ

Τα χρόνια της παραπληροφόρησης και η συμβολή του Facebook σε αυτό

Τα χρόνια της παραπληροφόρησης και η συμβολή του Facebook σε αυτό

Μετά από όλα όσα συνέβησαν από τότε που η Ρωσία χρησιμοποίησε στοιχεία παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές το 2016, οι άνθρωποι ασχολούνται ακόμη περισσότερο με τις ψεύτικες ειδήσεις στο Facebook από ότι παλιότερα. Στην πραγματικότητα, πολύ περισσότερο.

Αυτό είναι το εύρημα μιας νέας μελέτης από το German Marshall Fund, ενός μη κομματικού και μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ιδρύθηκε το 1972.

Η μελέτη αναφέρει ότι η αφοσίωση στο Facebook με περιεχόμενο από μέσα μαζικής ενημέρωσης που δημοσιεύουν επανειλημμένα άρθρα που είναι ανακριβή ή παραπλανητικά έχει αυξηθεί 242% από το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Το Facebook χρησιμοποιεί χιλιάδες ανθρώπους που έχουν τον ρόλο των συντονιστών με τη βοήθεια προηγμένων αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης για την ανίχνευση παραπληροφόρησης.

Αντί να διαγράφει ανακριβή άρθρα ειδήσεων, η πολιτική της εταιρείας είναι να τα επισημαίνει με συνδέσμους που έχουν πραγματικές πληροφορίες και να διαμορφώνει τα πράγματα έτσι ώστε οι χρήστες να τα βλέπουν στις ροές ειδήσεων.

Η μελέτη GMF παρουσιάζει μια καταδικαστική εικόνα της πραγματικής αποτελεσματικότητας αυτής της πολιτικής.

Το Facebook δεν αμφισβητεί τα ευρήματα της μελέτης, αλλά ισχυρίζεται ότι οι αριθμοί αφοσίωσης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέτρηση των προσπαθειών της εταιρείας κατά των ψεύτικων ειδήσεων.

Μάλιστα το Facebook δηλώνει ότι “Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο ελέγχου γεγονότων από οποιασδήποτε πλατφόρμα, πραγματοποιήσαμε επενδύσεις στην επισήμανση πρωτότυπων, ενημερωτικών αναφορών και αλλάξαμε τα προϊόντα μας για να διασφαλίσουμε ότι λιγότεροι άνθρωποι βλέπουν ψευδείς πληροφορίες και ενημερώνονται γι ‘αυτό όταν το κάνουν.”

Αυτή η δήλωση δεν είναι λιγότερο ικανοποιητική, επειδή το Facebook δεν δημοσιεύει αριθμούς που δείχνουν τον αριθμό των ειδικών ειδήσεων για τους χρήστες.

Γνωρίζουμε ότι τα ιδιαίτερα κομματικά ή / και αμφιλεγόμενα άρθρα αρέσουν, γίνονται αντικείμενο συζήτησης πολύ περισσότερο από τα απλά άρθρα ειδήσεων από το Associated Press ή το Reuters, παρά τις προσπάθειες του Facebook να προωθήσει τις νόμιμες πηγές.

Στην πραγματικότητα, αυτό που θέλει το Facebook είναι να παραμείνει μακριά από τη διαμάχη όποτε είναι δυνατόν. Ο διευθύνων σύμβουλος Mark Zuckerberg έχει πει πολλές φορές ότι η εταιρεία του δεν πρέπει να είναι ο «κριτής της αλήθειας» στο διαδίκτυο, κάτι που μπορεί να εξηγήσει γιατί η εταιρεία  αποφεύγει να διαγράψει εντελώς το “κακό” περιεχόμενο. 

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.