25 Απρ 2024
READING

Τελικά τι συνέβη με την Tesla?

3 MIN READ

Τελικά τι συνέβη με την Tesla?

Τελικά τι συνέβη με την Tesla?

Την Κυριακή, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla Elon Musk απάντησε σε μακροχρόνιους ισχυρισμούς ότι «έκλεψε» την Tesla από έναν από τους αρχικούς ιδρυτές της εταιρείας, τον Martin Eberhard.

Σε απάντηση σε ένα σχόλιο στο Twitter από τον χρήστη @enn_nafnlaus που περιγράφει ένα χρονολογικό χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση της Tesla, την αρχική επένδυση του Musk στην εκκίνηση και την έξοδο του Eberhard ως CEO, ο Musk είπε.

«Όταν ο Eberhard απολύθηκε από τον ρόλο του CEO της Tesla στα μέσα του 2007 για παροχή ψευδών πληροφοριών για μένα και το διοικητικό συμβούλιο, κανένας δεν έφυγε μαζί του.Αυτό τα λέει όλα. ”

Το 2008, ο Eberhard μήνυσε τον Musk, ισχυριζόμενος ότι «προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία λέγοντας ότι ίδρυσε την Tesla». Το 2009, το ντουέτο εγκαταστάθηκε και συμφώνησε να μοιραστεί τον τίτλο του συνιδρυτή μαζί με τους JB Straubel, Marc Tarpenning και Ian Wright.

Οι Eberhard και Tarpenning ίδρυσαν την Tesla το 2003. Ο Musk επένδυσε 6,5 εκατομμύρια δολάρια αμέσως μετά και στη συνέχεια προσχώρησε στην εταιρεία, οδηγώντας τους Musk και Eberhart να διαφωνήσουν σχετικά με το αν ο Musk ήταν πραγματικά συνιδρυτής της εταιρείας.

Το 2007, ο Eberhard έφυγε ξαφνικά από την Tesla και ο Musk έγινε CEO το 2008, αν και οι λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συνέβη εξακολουθούν να είναι άγνωστες.

Η διαμάχη συνεχίστηκε περισσότερο από 15 χρόνια και μεέτπειτα στο λογαριασμό του Musk στο Twitter και σε συνεντεύξεις, όπου ο Διευθύνων Σύμβουλος συνέχισε να μεταφέρει τα παράπονά του εναντίον του Eberhard.

Κατά τη διάρκεια ενός podcast που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2020, ο Musk είπε ότι ο Eberhard είναι κυριολεκτικά το χειρότερο άτομο με το οποίο έχει συνεργαστεί ποτέ,  στο οποίο ο Eberhard απάντησε στο Business Insider λέγοντας ότι ο Musk παραβίαζε μια συμφωνία που απαγόρευε την διαφωνία.

Τα tweets του Musk ,του έχουν προκαλέσει νομικά προβλήματα στο παρελθόν. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ υπέβαλε κατηγορίες απάτης μετά από το tweet του Musk τον Αύγουστο του 2018  λέγοντας ότι είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για να πάρει την Tesla στα 420 $ ανά μετοχή.

Η τιμή της μετοχής της εταιρείας αυξήθηκε, αλλά ο Musk δεν είχε αποδείξεις για μια τέτοια συμφωνία. Ως μέρος μιας διευθέτησης με τη SEC, η Tesla συμφώνησε να παρακολουθεί τις δημόσιες επικοινωνίες του Musk σχετικά με την απόδοση της εταιρείας. 

Η τάση του Musk να πυροδοτεί tweets που τον ενοχλούν δεν είχε μεγάλο αντίκτυπο στην τιμή των μετοχών της Tesla το 2020. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του coronavirus, η μετοχή της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκε από 86,05 $ στις αρχές του έτους σε σχεδόν $ 500 τον Αυγούστου.

Αυτή την στιγμή είναι η πιο πολύτιμη εταιρεία αυτοκινήτων στον κόσμο, αν και δεν είναι σαφές ακόμη εάν η Tesla θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις του επικεφαλής της για μπαταρίες εκατομμυρίων μιλίων και αυτοκινούμενα αυτοκίνητα.

Μήπως ο Musk «έκλεψε» τον Tesla από τον Eberhard; Αυτό παραμένει προς συζήτηση. Ορισμένοι παθιασμένοι χρήστες του Διαδικτύου είναι σαφώς από την πλευρά του Eberhard, ενώ άλλοι υπερασπίζονται την τιμή του Musk στο Twitter.

Ανεξάρτητα από το ποια ιστορία θα μπει στα βιβλία της ιστορίας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Tesla έχει συνδεθεί άρρηκτα με το όνομα του CEO της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.