Η Pandora βρισκόταν στον σωστό δρόμο και μετά ήρθε ο κορονοϊός

Το 2017 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για την Pandora, την παγκόσμια μάρκα κοσμημάτων. Τα έσοδα αυξήθηκαν και έφτασαν στα ύψη κατά 15% σε ετήσια βάση , στην συνέχεια η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε -2% το 2018 και μειώθηκε κατά 8% το 2019.

Ισχυριζόμενη ότι είναι η «μεγαλύτερη μάρκα κοσμημάτων στον κόσμο», δεν έχασε χρόνο να ενισχύσει τη σημαντική μάρκα της και ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2018 ότι καθιέρωσε το Programme NOW για να ξεκινήσει την ανάπτυξη.

Το πρώτο βήμα στην πρωτοβουλία Program Now ήταν η μείωση του κόστους, η επιβράδυνση του ανοίγματος νέων καταστημάτων και η εξαγορά καταστημάτων franchise.

Περιλάμβανε επίσης σχέδια για βελτιωμένο marketing, εξατομίκευση, ψηφιακό και ηλεκτρονικό εμπόριο και βελτιωμένη εμπειρία πελατών στο κατάστημα.

Τη στιγμή που ξεκίνησε το Program Now, η Pandora δεν είχε Διευθύνοντα Σύμβουλο, μετά την έξοδο του Anders Colding Friis τον Αύγουστο του 2018 και αφού είχε μείνει στην εταιρεία λίγο περισσότερο από τρία χρόνια. 

Τον Φεβρουάριο του 2019, ανέλαβε ο Alexander Lacik -ο έκτος Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας από το 2010  και τότε η εταιρεία δημιούργησε ένα πιο λεπτομερές σχέδιο για το Program Now, το οποίο ορίστηκε ως ένα διετές σχέδιο για να «αναζωπυρώσει το πάθος για την Pandora».

Ο Lacik κληρονόμησε το φιλόδοξο σχέδιο του προγράμματος NOW χωρίς οργανωτική δομή ή τους κατάλληλους ανθρώπους για να το υλοποιήσει. Αυτό διορθώθηκε τον Μάρτιο του 2020 όταν ανακοινώθηκε μια αναδιοργάνωση που αφαίρεσε ένα επίπεδο management που απέκλειε τα παγκόσμια κεντρικά γραφεία από τις τοπικές αγορές.

Η αναδιοργάνωση μείωνε την οργανωτική πολυπλοκότητα και επέτρεπε στην Pandora να εκτελέσει με μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία και πρόσθετε κρίσιμες δυνατότητες που για την υποστήριξη της ανάπτυξης.

Και, στη συνέχεια, ήρθε ο κορονοιός και αυτό ήταν ένα καταστροφικό πλήγμα στα καλά διαμορφωμένα σχέδια της εταιρείας.Η Pandora επηρεάστηκε όπως όλες οι επιχειρήσεις και η μας ατζέντα είναι πλέονπολύ διαφορετική.

Μέχρι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020, η εταιρεία ανέφερε ότι η απόδοση ήταν ακόμη καλύτερη από την αναμενόμενη, με θετική οργανική αύξηση στις πωλήσεις και η επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου χαρακτηρίστηκε εξαιρετική.

Οι διαφημιστικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Ως αποτέλεσμα, η κυκλοφορία αυξήθηκε στα φυσικά καταστήματά της, εκτός από την Κίνα όπου το lockdown ξεκίνησε νωρίτερα.

Η δύναμη του ηλεκτρονικού εμπορίου συνεχίστηκε αφού η εταιρεία έπρεπε να κλείσει πάνω από το 80% των καταστημάτων της τον Μάρτιο, δημιουργώντας τριψήφια αύξηση τον Απρίλιο. Οι διακοπές λειτουργίας επηρέασαν τα 7.400 σημεία πώλησης της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 2.700 καταστημάτων σε όλο τον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία έλαβε μέτρα για να συγκεντρώσει μετρητά και να μειώσει το κόστος και ανέπτυξε σχέδια γύρω από τρία εναλλακτικά σενάρια.

Από έξω, όλα φαίνονται καλά για την Pandora, με πολλά μετρητά στο χέρι και σχέδια έκτακτης ανάγκης μετά την πανδημία.

Ωστόσο, η εταιρεία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα θεμελιώδες πρόβλημα: τα σχέδιά της έχουν ξεπεραστεί. 

Και τώρα υπάρχει το γενικότερο ερώτημα για το πόσο πρόθυμοι θα είναι οι καταναλωτές να αγοράσουν κοσμήματα μετά τον COVID-19.

Μια παγκόσμια έρευνα της McKinsey που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2020 διαπίστωσε ότι τα κοσμήματα ήταν κορυφαία μεταξύ των προϊόντων που οι καταναλωτές πολυτελείας λένε ότι είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν πρώτα.

Η εταιρεία πλέον έχει ένα πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά της όπως όλες οι υπόλοιπες εταιρείες και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα διαρκέσει η πανδημία και ποια θα είναι η νέα κανονικότητα.