27 Απρ 2024
READING

Η Ikea έχασε 1,5 δισ. ευρώ πωλήσεις λόγω της κρίσης της πανδημίας

2 MIN READ

Η Ikea έχασε 1,5 δισ. ευρώ πωλήσεις λόγω της κρίσης της πανδημίας

Η Ikea έχασε 1,5 δισ. ευρώ πωλήσεις λόγω της κρίσης της πανδημίας

Η Ikea ανακοίνωσε λιανικές πωλήσεις ύψους 35,2 δισ. ευρώ το οικονομικό έτος έως τον Σεπτέμβριο. Αυτό είναι 1,5 δισεκατομμύριο λιγότερο από ένα χρόνο νωρίτερα, παρά την αύξηση του διαδικτύου κατά 60%. Ωστόσο, αυτή είναι μια ισχυρή απόδοση σύμφωνα με την αλυσίδα επίπλων.

Λίγο λιγότεροι επισκέπτες και κύκλος εργασιών

Στο οικονομικό έτος 2020, από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τα τέλη Αυγούστου 2020, τα καταστήματα της Ikea πέτυχαν κύκλο εργασιών 35,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η διοίκηση αναφέρει ότι αυτά είναι σταθερά αποτελέσματα, δεδομένων των συνεπειών της κρίσης της πανδημίας. Οι λιανικές πωλήσεις ήταν 1,5 δισ. ευρώ χαμηλότερες από πέρυσι, όταν ο λιανοπωλητής πέτυχε κύκλο εργασιών 36,7 δισ. ευρώ.

Κατά το lockdown, το 75% όλων των καταστημάτων παγκοσμίως έκλεισαν για εβδομάδες. Αυτό οδήγησε σε μείωση του αριθμού των επισκεπτών: στο σύνολο του έτους, η Ikea είχε 706 εκατομμύρια επισκέπτες, σε σύγκριση με 839 εκατομμύρια τον προηγούμενο χρόνο.

Ωστόσο, το e-commerce έλαβε μεγάλη ώθηση: ο ιστότοπο δέχθηκε ένα δισεκατομμύριο επισκέψεις περισσότερο και συνολικά 3,6 δισεκατομμύρια επισκέπτες.

Οι διαδικτυακές πωλήσεις αυξήθηκαν επίσης κατά 60% και κάλυψαν το 18% των συνολικών λιανικών πωλήσεων.

Σημαντικές επενδύσεις και κόστος πανδημίας

Το Ingka Group, το τμήμα λιανικής της Ikea, δεν δημοσιεύει στοιχεία κερδοφορίας, αλλά καθιστά σαφές ότι είχε υψηλό κόστος λόγω της πανδημίας. Για παράδειγμα, η αλυσίδα έδωσε δωρεά έκτακτης ανάγκης 26 εκατομμυρίων ευρώ, στους εργαζόμενους δόθηκε ασφάλεια εισοδήματος και ευέλικτες ώρες εργασίας, και στις χώρες στις οποίες είχε λάβει κυβερνητική στήριξη, επέστρεψε αυτή τη βοήθεια λίγο αργότερα επειδή, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, η η οικονομική ανάκαμψη ήρθε γρηγορότερα από το αναμενόμενο.

Πάνω απ ‘όλα, για την Ikea, η κρίση στην υγεία σηματοδότησε την έναρξη μιας επιταχυνόμενης μεταμόρφωσης: τα καταστήματα χρησιμοποιήθηκαν ως κέντρα εκπλήρωσης και υλοποίησαν παραγγελίες από το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η πανδημία δεν εμπόδισε την εταιρεία να ανοίξει 26 νέα καταστήματα, όπως στη Σαγκάη, τη Σεούλ, τη Μόσχα και το Τόκιο. Η Ingka Group αγόρασε επίσης ακίνητα, όπως το εμπορικό κέντρο Kings Mall στο Λονδίνο και τη Rue de Rivoli στο Παρίσι.

Η εταιρεία επένδυσε επίσης σε τρισδιάστατες και οπτικές λύσεις AI με την εξαγορά του Geomagical Lab, για την ανάπτυξη διαδραστικών διατάξεων εικονικού καταστήματος για τον λιανοπωλητή.

Στο πλαίσιο του στόχου της να είναι θετικό για το κλίμα έως το 2030, η Ikea επένδυσε επίσης 600 εκατομμύρια ευρώ στη βιωσιμότητα. Επί του παρόντος επενδύονται συνολικά 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ στη βιωσιμότητα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.