20 Απρ 2024
READING

Οι ιδιοκτήτες εμπορικών κέντρων ξανασκέφτονται το μέλλον

3 MIN READ

Οι ιδιοκτήτες εμπορικών κέντρων ξανασκέφτονται το μέλλον

Οι ιδιοκτήτες εμπορικών κέντρων ξανασκέφτονται το μέλλον

Πολύ πριν από την πανδημία του ιού οι ιδιοκτήτες εμπορικών κέντρων άρχισαν να εστιάζουν στο πως να σχεδιάσουν ξανά για να διατηρήσουν τη ζωντάνια τους την επόμενη δεκαετία και μετά.

Οι αγοραστικές συμπεριφορές αλλάζουν γρήγορα. Η πανδημία ώθησε πολύ γρήγορα την διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου από 4 έως 6 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι ο καταναλωτής του 2025 είναι εδώ, σήμερα.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να κάνουν τα σχέδια μεταμόρφωσής τους σε υψηλές ταχύτητες, ακόμη πιο γρήγορα από ό, τι είχε προγραμματιστεί.

Ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του παζλ είναι ο συνδυασμός ενοικιαστών. Σε μακροοικονομικό επίπεδο, ενδέχεται να υπάρξουν μεγάλες μειώσεις στο ποσοστό των τετραγωνικών ενός κέντρου που αφιερώνεται στο λιανικό εμπόριο, καθώς οι εξελίξεις στη μικτή χρήση – όπου οι άνθρωποι μπορούν να ψωνίζουν, να εργάζονται, να παίζουν – συνεχίζουν να αυξάνουν σε δημοτικότητα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα πολύ μεγάλα εμπορικά κέντρα που δεν έχουν το σωστό μείγμα αλλά και τις απαραίτητες συμπληρωματικές δραστηριότητες θα έχουν πρόβλημα σε έσοδα και επισκεψιμότητα.

Εάν αφιερώνεται λιγότερος χώρος για το λιανικό εμπόριο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν και θα έπρεπε να είναι πολύ πιο επιλεκτικοί σχετικά με το ποιους retailers θέλουν στα κέντρα τους. Εάν για παράδειγμα, ένα εμπορικό κέντρο πρέπει να μειώσει τον κατάλογο των retailers ειδών ένδυσης στο μισό, ποιες μάρκες είναι οι πιο επιθυμητές;

Η ελκυστικότητα ενός ενοικιαστή θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες. Το ένα είναι η δημοτικότητα της μάρκας της. Είναι ένα αγαπημένο brand, ή ένα ανεπιθύμητο brand;

Ένας άλλος παράγοντας, είναι η οικονομική δυνατότητα και η πρόσβαση σε μετρητά. Ένας τρίτος, είναι το εύρος και η πολυπλοκότητα των δυνατοτήτων του omni-channel. Πόσα χρόνια έχουν “click and collect” σε λειτουργία; Πόσο καιρό προσφέρουν παράδοση την ίδια μέρα;

Άρα και η ικανότητα του retailer στο ηλεκτρονικό εμπόριο θα είναι σημαντικός παράγοντας αξιολόγησης για την εγκατάσταση σε ένα εμπορικό κέντρο.

Και αυτό γιατί οι καταναλωτές θέλουν να μπορούν να αγοράσουν από όλα τα κανάλια χωρίς να εμποδίζεται αυτό.

Από την άλλη και οι retailers έχουν ανάγκη από υποστήριξη και αλλαγή στον τρόπο συνεργασίας.

Πολλοί έμποροι λιανικής θέλουν ανακούφιση από τα υψηλά ενοίκια καθώς και μειώσεις των μελλοντικών υποχρεώσεων. Θέλουν επίσης να μειώσουν το μέγεθος των καταστημάτων τους, συχνά δραματικά.

Οι ιδιοκτήτες εμπορικών κέντρων έχουν εκτιμήσει τη βεβαιότητα που συνοδεύεται από μακροχρόνιες μισθώσεις. Αλλά τα πράγματα δεν είναι πλέον όπως ήταν πριν την πανδημία.

Γενικότερα έχει ήδη ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για το πως τα εμπορικά κέντρα θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ίσως την μεγαλύτερη δυσκολία που είχαν ποτέ και πως θα αλλάξουν για να επιβιώσουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.