25 Απρ 2024
READING

Η σαρωτική πανδημία και οι αλλαγές που έχει φέρει

4 MIN READ

Η σαρωτική πανδημία και οι αλλαγές που έχει φέρει

Η σαρωτική πανδημία και οι αλλαγές που έχει φέρει

Λίγοι στο λιανικό εμπόριο θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι ένας ιός που ανακαλύφθηκε πρόσφατα θα εξαπλωνόταν ευρέως πέρα ​​από τα σύνορα της Κίνας και θα οδηγούσε την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση αλλάζοντας την πορεία πολλών επιχειρήσεων.

Όταν ξεκίνησε το ξέσπασμα του ιού , ορισμένες εταιρείες μίλησαν για το Covid-19, αλλά το περιέγραψαν ως προσωρινή ταλαιπωρία ή πρόκληση για την εφοδιαστική αλυσίδα. 

Καθώς ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων φτάνει το 1 εκατομμύριο, οι λιανοπωλητές αντιμετωπίζουν μια νέα πραγματικότητα.

Η πανδημία έχει αλλάξει όχι μόνο τις οικονομικές προοπτικές τους για το έτος αλλά και τη μακροπρόθεσμη κατεύθυνση τους.

Ορισμένοι λιανοπωλητές έχουν υποβάλει αίτηση πτώχευσης, έχουν απολύσει χιλιάδες υπαλλήλους και βρίσκονται σε διαδικασία κλεισίματος καταστημάτων.

Άλλοι, όπως οι Target, Home Depot, Peloton και Lululemon, επωφελήθηκαν καθώς οι καταναλωτές φτιάχνουν τα σπίτια τους, αναζητούν τρόπους να διασκεδάσουν,  να προσαρμόσουν την καθημερινότητα τους στα νέα δεδομένα και φυσικά να φτιάξουν την γκαρνταρόμπα τους.

Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά σε ορισμένους τρόπους με τους οποίους η πανδημία άλλαξε για πάντα το τοπίο της λιανικής.

Πριν από την πανδημία, ένα μεγάλο μέρος των αγορών ήταν η άμεση και η πρακτική εμπειρία: Οι καταναλωτές δοκιμάζανε προϊόντα από πάγκους μαναβικής , τέσταραν καλλυντικά στα καταστήματα , έδιναν την πιστωτική τους κάρτα στους υπαλλήλους κλπ . 

Πολλοί λιανοπωλητές προσπαθούν τώρα να ξεχωρίζουν για τον αντίθετο λόγο: Διευκολύνουν τους καταναλωτές να αποφεύγουν τις κοινές επιφάνειες και να περιορίζουν τις αλληλεπιδράσεις με υπαλλήλους ή άλλους πελάτες.

Οι αλλαγές που έχουν προκύψει εξαιτίας της πανδημίας επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα καταστήματα χρησιμοποιούν τους υπαλλήλους τους.

Τόσο η Walmart όσο και η Target δήλωσαν ότι αναμένουν την αυξημένη ανάγκη των πελατών  να εκπληρώνουν ηλεκτρονικές παραγγελίες και να ετοιμάζουν αντικείμενα για παραλαβή στο κατάστημα αυτήν την περίοδο.

Και οι δύο εργάζονται έτσι ώστε να αναθέσουν στους υπαλλήλους τους λιγότερες αρμοδιότητες και πιο ευέλικτα καθήκοντα καθώς οι ανάγκες των πελατών αλλάζουν.

Η πανδημία του ιού έχει αυξήσει μια μακρόχρονη ανισότητα πλούτου μεταξύ των Αμερικανών καταναλωτών. Οι πλούσιοι αποθηκεύουν ακόμη περισσότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους. Οι φτωχοί αναγκάζονται να μειώσουν τα έξοδα τους ακόμη περισσότερο, με μερικούς να βασίζονται εξ ολοκλήρου στα επιδόματα ανεργίας που εξαντλούνται.

Όσον αφορά τα εμπορικά κέντρα ήδη πριν την έναρξη της πανδημίας αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της ανοδικής πορείας που είχε το online shopping . Τώρα με τις βιτρίνες των καταστημάτων κλειστές για μεγάλα χρονικά διαστήματα τα πράγματα γίνονται χειρότερα.

Τα καταστήματα που θεωρήθηκαν μη απαραίτητα έκλεισαν τον Μάρτιο για να σταματήσουν την εξάπλωση του Covid-19. 

Οι ιδιοκτήτες εμπορικών κέντρων εισπράτουν τώρα λιγότερα ενοίκια. Ορισμένοι έμποροι λιανικής υποστήριξαν ότι δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους αφού οι πωλήσεις τους μειώθηκαν.

Η πανδημία επιτάχυνε επίσης το ποσοστό κατάθεσης πτώχευσης από λιανοπωλητές που βασίζονται σε εμπορικά κέντρα. Δεκάδες, συμπεριλαμβανομένων των Brooks Brothers, J.C. Penney και J.Crew, κατέληξαν στο δικαστήριο εξαιτίας της πτώχευσης το 2020.

Ορισμένα από αυτά τα ονόματα σχεδιάζουν να κλείσουν εκατοντάδες καταστήματα, καθώς αναδιαρθρώνουν τις επιχειρήσεις τους. 

Ακόμα και όταν τα εμπορικά κέντρα ανοίξουν ξανά σε κανονικά πλαίσια, δεν θα υποδέχονται τεράστια πλήθη, γιατί ο συνωστισμός τους στα φαγάδικα και στις κινηματογραφικές αίθουσες αναβιώνει τις ανησυχίες για την αύξηση κρουσμάτων.

Η Coresight Research παρουσίασε μια πρόβλεψη τον Αύγουστο, προβλέποντας ότι το 25% των περίπου 1.000 εμπορικών κέντρων της Αμερικής θα κλείσουν τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια. 

Μια άλλη τάση που χτυπά τα εμπορικά κέντρα είναι πώς οι Αμερικανοί αλλάζουν τις ντουλάπες τους τον τρόπο πού ψωνίζουν ρούχα. Αν ρίξουμε μία ματιά γύρω φαίνεται ότι όλοι ζουν τώρα με τις πιτζάμες τους. Η τάση αυτή έχει αρχίσει και εξαπλώνεται και φέρει μηνύματα όπως : “Το Cozy is in”, “Work-from-home closet” και “Zoom-ready style”.

Γενικά λοιπόν είμαστε στην μετάβαση από έναν κόσμο που γνωρίζαμε σε έναν νέο που τώρα δημιουργείται και κανένας δεν μπορεί με σιγουριά να εκτιμήσει πως αυτό θα επηρεάσει την αγορά, την οικονομία αλλά και τις ζωές όλων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.