Συνέντευξη με τον Π.Σπυρόπουλο Διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου Inform Λύκος Α.Ε. & AUSTRIACARD HOLDINGS

Μιλήσαμε με τον Π.Σπυρόπουλο,Διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου Inform Λύκος Α.Ε. & AUSTRIACARD HOLDINGS και μας μίλησε για την Inform, τις αλλαγές στις επιχειρήσεις μετά την πανδημία και τον ρόλο της τεχνολογίας.

Πείτε μας λίγο για την πορεία της εταιρείας στην Ελλάδα καθώς και για τα προιόντα/λύσεις που προσφέρει η INFORM 

Η INFORM έχει παρουσία 120 χρόνων και σίγουρα αποτελεί μια από τις μακροβιότερες ελληνικές επιχειρήσεις, που παρά την ηλικία της, διατηρεί επιχειρηματική πυγμή,  αποδεδειγμένη δυνατότητα μετεξέλιξης και δυναμικό προφίλ.

Δημιουργήθηκε το 1897 και η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο έγινε το 1994. Η γεωγραφική επέκταση της INFORM ξεκίνησε το 2000 όταν ιδρύθηκε η INFORM LYKOS στη Ρουμανία, ακολούθησε το 2007 η απόκτηση της AUSTRIACARD με έδρα την Βιέννη και την δημιουργία του Ομίλου AUSTRIACARD HOLDINGS. 

Η πορεία μας συνεχίστηκε με αμείωτους ρυθμούς με βασικούς χρονικά σταθμούς τo 2012 όπου ιδρύθηκε η INFORM Albania, το 2013 με την δημιουργία της AUSTRIACARD Τουρκίας, το 2014 με την δημιουργία της AUSTRIACARD Ρουμανίας και εσχάτως το 2019 με την ενσωμάτωση της TAG Systems στην οικογένεια μας. 

Η INFORM, συγκεκριμένα, ξεκίνησε από το 2015 να παρέχει λύσεις που βοηθούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πελατών της, βασιζόμενη στην μακρά ιστορία και εμπειρία της να παρέχει καινοτόμες λύσεις που προσδίδουν πραγματικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Το μερίδιο αγοράς της στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Αλβανία ξεπερνά το 75%, όπου διαθέτει παραγωγικές μονάδες. Παρουσία επίσης έχει στη Γαλλία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Κύπρο, τη Μάλτα, το Μαρόκο και το Κόσσοβο.

Η εταιρεία μετρά 520 εργαζόμενους, 2.000 πελάτες σε 12 χώρες και είναι πιστοποιημένη από φορείς παγκόσμιας εμβέλειας (Visa, MasterCard, FSC, Veritas). Η INFORM αποτελεί μέλος της AUSTRIACARD HOLDINGS που ανήκει στον κ. Λύκο του ομώνυμου ομίλου. 

H AUSTRIACARD HOLDINGS, εξειδικεύεται σε λύσεις υψηλής τεχνολογίας πληροφορικής κυρίως σε θέματα Hardware Embedded Security, απασχολεί 1.300 άτομα και έχει διεθνή παρουσία με τρία Divisions, AUSTRIACARD, INFORM και NAUTILUS, στους τομείς της Ψηφιακής Ασφάλειας (Digital Security), της Διαχείρισης Πληροφοριών (Information Management) και του IoT αντιστοίχως, με συνολικό κύκλο εργασιών € 135 εκατ. το 2019.

O Όμιλος AUSTRIACARD HOLDINGS έχει ένα πολύ ισχυρό πανευρωπαϊκό επιχειρησιακό αποτύπωμα, από το Ηνωμένο Βασίλειο έως την Ελλάδα και την Τουρκία, με έξι παραγωγικές εγκαταστάσεις και οκτώ κέντρα προσωποποίησης στην Ευρώπη, καθώς και δύο επιπλέον κέντρα προσωποποίησης στην Νότια Αμερική και στις Η.Π.Α.

Η εταιρεία κοιτώντας το μέλλον υλοποιεί επιχειρηματικές λύσεις με προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως CCM (Customer Communications Management), OCR, Document Management & Archiving, Client Digital Onboarding, Ψηφιακά Πορτοφόλια (digital wallets), Digital Printing, RPAs, Chatbots και παράλληλα παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις Government Identity and Banking Cards  μέσω της AustriaCard αλλά και της νεοαποκτηθείσας Tag Systems.

Ο ‘Ομιλος επίσης αξιοποιώντας το ισχυρό knowhow σε διαχείριση δεδομένων με ασφάλεια δραστηριοποιείται και τον κλάδο του ΙοΤ μέσω της Nautilus που αποτελεί νέα επιχειρηματική μονάδα του Ομίλου. 

Ποιες αλλαγές έφερε η πανδημία στο business?

Όταν ξέσπασε η πανδημία του COVID-19, ελάχιστες επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο ήταν προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν την επακόλουθη κρίση, αλλάζοντας προτεραιότητες, με την ψηφιοποίηση της εργασίας, την επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων και την επιχειρηματική συνέχεια να έρχονται σε πρώτο πλάνο. 

Η εσπευσμένη αλλαγή του τρόπου εργασίας και η αναπροσαρμογή των διαδικασιών σε ψηφιακό περιβάλλον διασφάλισε την επιχειρησιακή συνέχεια εν μέσω πανδημίας καθώς η καινοτομία, που έχει έρθει πραγματικά και έμπρακτα στο προσκήνιο (και όχι κατ’όνομα μόνο), έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εγκαθίδρυση τεχνολογικών λύσεων προς την ικανοποίηση των νέων αναγκών.  Με αυτήν την αλληλουχία διαφαίνεται η επόμενη μέρα για το παγκόσμιο επιχειρείν μετά τον κορονοϊό.  

Ομολογουμένως η εσπευσμένη μεταφορά προτεραιοτήτων στον ψηφιακό κόσμο και τις δυνατότητες που παρέχει, δημιούργησε προβλήματα, τόσο στους οργανισμούς όσο και στον τελικό καταναλωτή.  Η ψηφιακή μεταρρύθμιση, η αυτοματοποίηση και η κοινωνική ευθύνη είναι στοιχεία που πλέον είναι απολύτως απαραίτητα και πρέπει να αποτελούν τον οδηγό λειτουργίας και δραστηριοποίησης όλης της αγοράς και των δυνάμεων που την διέπουν.  

H πανδημία ανέδειξε επίσης την αξία της τεχνολογίας της πληροφορίας, καθώς πολλοί άνθρωποι και εταιρείες άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι έχει να τους προσφέρει πολλά.  Ο Ομιλος μας, του οποίου σημαντικό μέλος είναι και η INFORM, είναι ένας οργανισμός οποίος και ορίζεται ξεκάθαρα από αυτήν την τεχνολογία και υπηρετεί όλο το φάσμα της εν λόγω επιχειρηματικής δραστηριότητας, εξελίσσοντας όχι μόνο τις προσφερόμενες λύσεις του αλλά και την ίδια του την υπόσταση.

Πως επηρεάζει η τεχνολογία το μέλλον των επιχειρήσεων? 

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει αλλάξει τον τρόπο που αλληλοεπιδρούν οι εταιρείες με τους πελάτες είτε αυτό αναφέρεται σε εταιρικές σχέσεις ή ακόμη και τον τελικό καταναλωτή. Νέα προϊόντα, υπηρεσίες, τύποι καταναλωτών και ανταγωνιστές έχουν εμφανιστεί και συνεχίζουν να εξελίσσονται

Οι αναδυόμενες τεχνολογίες, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην πληροφορική, τα big data και η επεξεργαστική δύναμη των συστημάτων πρόκειται να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.  

Οι άνθρωποι ήδη έχουν επιδείξει μεγάλη προσαρμοστικότητα και συμβαδίσουν με την τεχνολογία, καθώς ο ρυθμός των εξελίξεων είναι τόσο ραγδαίος που, από τη μία, δημιουργούνται νέες βιομηχανίες και από την άλλη, συνεκδοχικά, δημιουργούνται αυξανόμενες ανάγκες για τις κατάλληλες δεξιότητες.

Το μέλλον της εξυπηρέτησης θα διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της τεχνολογίας και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που εταιρείες, όχι μόνο παγκόσμιοι κολοσσοί αλλά διαφόρων μεγεθών, επενδύουν σε φωνητικούς βοηθούς τεχνητής νοημοσύνης για να βελτιώσουν τις στρατηγικές εξυπηρέτησης, αλλά και σαν ένα ατού για τους πελάτες τους. 

Η επαυξημένη και η εικονική πραγματικότητα (AR/VR), πλέον αποδεικνύονται σε εξαιρετικά εργαλεία επικοινωνίας ενός προϊόντος, δεδομένου ότι έχουν εξελιχθεί σε τέλεια οχήματα οπτικοποίησης εμφάνισης ή και χρήσης μιας υπηρεσίας.

Η τεχνητή νοημοσύνη και η εφαρμογή της στην αυτοματοποίηση των μηχανών, οι «ευφυείς» διασυνδέσεις, το cloud, τα ασύρματα δίκτυα πέμπτης γενιάς και τα συστήματα κυβερνοασφάλειας είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που θα επηρεάσουν, όχι μόνο την ανάπτυξη των επιχειρήσεων παγκοσμίως, αλλά και την καθημερινότητα εκατομμυρίων χρηστών στο άμεσο μέλλον. 

Είστε από τους πρωτοπόρους παρόχους εξελιγμένων τεχνολογικά λύσεων, όπως το Digital onboarding και η αυτοματοποίηση διαδικασιών.  Δεδομένης της καινοτομίας που σας διακρίνει, τι μπορούμε να περιμένουμε από την Inform Λύκος στο άμεσο μέλλον? 

Ο όμιλος AUSTRIACARD HOLDINGS, ορίζεται από την συνέπεια που έχει επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια στον τομέα της καινοτομίας και δημιουργίας αξιόπιστων λύσεων, σε πολύ νευραλγικούς τομείς της επιχειρηματικότητας.

Το γεγονός αυτό χαρακτηρίζει όλα τα divisions του Ομίλου, σε επίπεδο όχι μόνο λειτουργικότητας, αλλά πιο σημαντικά σε επίπεδο κουλτούρας και καθημερινής ενασχόλησης. 

Η INFORM, σε όλη της την πορεία, έχει αποδείξει ότι αυτή η «δημιουργική ανησυχία» λειτουργεί ως καταλύτης για την αναζήτηση  και δημιουργία νέων καινοτόμων υπηρεσιών ή την μετεξέλιξη των υπαρχόντων. 

Το Digital Onboarding, η αυτοματοποίηση διαδικασιών μέσω chatbots και RPAs είναι μόνο ένα ακόμη στάδιο στην πορεία μας.

Επενδύουμε σημαντικά σε νέες δεξιότητες και λειτουργίες όπως η επαυξημένη πραγματικότητα, τεχνολογίες A.I. και machine learning καθώς και IoT, οι οποίες και σε συνδυασμό με την συνεχόμενη γεωγραφική επέκταση μας, σε νέες αγορές όπως οι Η.Π.Α. προσφάτως με την νέα μας εγκατάσταση μέσω της TAG Systems, θέτουν τα θεμέλια για ένα ακόμη πιο λαμπρό και επικερδές μέλλον, για τον οργανισμό μας αλλά και τους ανθρώπους του.

 

Ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος είναι Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Inform Λύκος Α.Ε. & AUSTRIACARD HOLDINGS AG.Είναι  πενήντα τεσσάρων ετών, πτυχιούχος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διαθέτει εμπειρία πλέον των τριάντα ετών, στους τομείς της Διοίκησης και των Οικονομικών, σε διαφορετικούς τομείς, όπως υπηρεσίες, λιανική, βιομηχανία, καταναλωτικά προϊόντα και τεχνολογία. Τα τελευταία εικοσιπέντε έτη εργάστηκε σε εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες, δέκα έτη ως Οικονομικός Διευθυντής και τα τελευταία δεκαπέντε έτη ως Διευθύνων Σύμβουλος. Στην ομάδα διοίκησης της Inform Λύκος Α.Ε. / AUSTRIACARD HOLDINGS AG εντάχθηκε στις αρχές του 2011.  Προηγούμένως εργάστηκε σε γνωστές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες, όπως η Κορρές Α.Ε. Φυσικά Προϊόντα (2005 – 2011) στην οποία κατείχε την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου & Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου,  η Πλαίσιο Computers Α.Ε.Β.Ε. (1995 – 2002) όπου κατείχε κατ’ αρχήν την θέση του Οικονομικού Διευθυντή & Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και εν συνεχεία την θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή & Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ στο παρελθόν είχε επίσης ξανασυνεργαστεί με την Inform Π. Λύκος Α.Ε. (2002 – 2005) κατέχοντας την θέση του Οικονομικού Διευθυντή Ομίλου & Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου. Στην περίοδο 1990-1995 κατείχε την θέση του Υπεύθυνου Οικονομικής Διαχείρισης στις εταιρείες Γραφείο Δοξιάδη Α.Ε. και εν συνεχεία στην Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε. Είναι παντρεμένος και έχει τέσσερεις κόρες.