26 Απρ 2024
READING

Πώς επηρεάζει η πανδημία τους χώρους εστίασης και τι αλλαγές φέρνει

3 MIN READ

Πώς επηρεάζει η πανδημία τους χώρους εστίασης και τι αλλαγές φέρνει

Πώς επηρεάζει η πανδημία τους χώρους εστίασης και τι αλλαγές φέρνει

Περισσότερα από 100.000 εστιατόρια και μπαρ έχουν κλείσει οριστικά λόγω της πανδημίας , σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Ένωσης Εστιατορίων στις ΗΠΑ.

 Οι αλυσίδες εστιατορίων, ιδίως εκείνες στον τομέα γρήγορου φαγητού, ανακάμπτουν γρηγορότερα.

Η πανδημία έχει αλλάξει τη συμπεριφορά των καταναλωτών, από το πώς οι άνθρωποι παραγγέλνουν φαγητό έως την αντίληψή τους για εταιρείες παράδοσης τρίτων.

Πάνω από έξι μήνες μετά την εφαρμογή των κρατικών lockdown, περισσότερα από 100.000 μπαρ και εστιατόρια – ή το 15% όλων των εγκαταστάσεων κατανάλωσης – έχουν κλείσει οριστικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της National Restaurant Association στην Αμερική.

Προβλέπεται ότι φέτος λόγω της πανδημίας θα υπάρξει απώλεια στις πωλήσεις και στα κέρδη ύψους 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Βέβαια δεν είναι όλες οι πτυχές της βιομηχανίας εστιατορίων σε τόσο άσχημη κατάσταση. Οι αλυσίδες γρήγορου φαγητού βλέπουν τους πελάτες να επιστρέφουν μετά από ένα χρονικό διάστημα όπου κάποιοι από αυτούς είχαν επιλέξει να κατευθυνθούν σε πιο υγιεινές επιλογές.

Οι καταναλωτές υιοθετούν επίσης εφαρμογές παράδοσης τρίτων με επιταχυνόμενο ρυθμό, συμπιέζοντας τα χρόνια ανάπτυξης σε μήνες.

Το Πρόγραμμα Προστασίας Paycheck προοριζόταν να αντισταθμίσει μερικές από τις απώλειες, αλλά οι ατέλειες του κυβερνητικού σχεδίου έγιναν πιο εμφανείς καθώς η πανδημία επεκτάθηκε.

Τον Αύγουστο, οι πωλήσεις εστιατορίων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 34%, σύμφωνα με έρευνα μιας ένωσης εστιατορίων σε περισσότερους από 3.000 χώρους εστίασης.

Η καταστροφή της βιομηχανίας εστιατορίων σήμαινε επίσης εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας. Ο τομέας της ψυχαγωγίας και της φιλοξενίας είχε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο στο 21,3%, αν και μειώθηκε σημαντικά από τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας.

Για όσους έχουν διατηρήσει τη δουλειά τους, η πανδημία έφερε αυξημένο έλεγχο στις συνθήκες εργασίας τους, χαμηλούς μισθούς και σε ορισμένες περιπτώσεις προέκυψαν αγωγές εναντίον των εργοδοτών τους.

Βραχυπρόθεσμα, περισσότεροι καταναλωτές αναμένεται να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του φαγητού και του ποτού τους στο σπίτι, μετά από χρόνια. Μια έρευνα της Accenture τον Ιούνιο με περισσότερους από 8.800 καταναλωτές διαπίστωσε ότι το 70% σχεδιάζει να κάνει το μεγαλύτερο μέρος του φαγητού στο σπίτι για τους επόμενους έξι μήνες.

Αυτό πιθανότατα σημαίνει παραγγελίες παραλαβής και παράδοσης, καθώς και περισσότερο μαγείρεμα. Πολλοί καταναλωτές έχουν γίνει πιο έμπειροι στην κουζίνα αφού έγινε η μόνη τους επιλογή στις πρώτες ημέρες του lockdown.

Οι αλυσίδες εστιατορίων έχουν σημειώσει μεγαλύτερη άνοδο από τα ανεξάρτητα καταστήματα, και τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού έχουν δει τις πωλήσεις τους να ανακάμπτουν ταχύτερα, χάρη στις φτηνές προσφορές, τη γρήγορη εξυπηρέτηση και την ευκολία των διαδρομών τους.

Η Technomic προβλέπει ότι το μερίδιο αγοράς του κλάδου γρήγορου φαγητού θα αυξηθεί περίπου 8% φέτος.

Η κρίση έχει επίσης βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας των πλατφορμών delivery. Για παράδειγμα, οι καθαρές πωλήσεις της Grubhub αυξήθηκαν κατά 41%. Η πλατφόρμα Analytics Second Measure διαπίστωσε ότι οι πωλήσεις για υπηρεσίες παράδοσης φαγητού αυξήθηκαν κατά 158% τον Αύγουστο .

Οι καταναλωτές είναι επίσης λιγότερο πιστοί σε μια συγκεκριμένη εφαρμογή παράδοσης από ό, τι ήταν πριν από δύο χρόνια, αυξάνοντας την πίεση στις εταιρείες για περισσότερες επιλογές στα delivery apps.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.