27 Απρ 2024
READING

Άραγε φέτος η Black Friday θα είναι όντως μαύρη ;

3 MIN READ

Άραγε φέτος η Black Friday θα είναι όντως μαύρη ;

Άραγε φέτος η Black Friday θα είναι όντως μαύρη ;

Η Black Friday φημίζεται για τις μεγάλες προσφορές στα καταστήματα, αλλά στον νέο κόσμο του Covid, τα πλήθη που συνωστίζονται στα μαγαζιά εκείνη την ημέρα είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε.

Σύμφωνα με μια μελέτη της Visa, μόνο το 20% των καταναλωτών των ΗΠΑ σχεδιάζουν να κάνουν τις αγορές τους αποκλειστικά σε κατάστημα, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο σχεδιάζει να κάνει τα περισσότερα από τα ψώνια του διαδικτυακά.

Όλα αυτά θέτουν ένα ερώτημα για τους retailers σχετικά με το πώς να προσελκύσουν αγοραστές, πώς να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους τη Black Friday, πώς να έχουν προσφορές στους καταναλωτές που τους προσελκύουν να αγοράσουν άλλα πράγματα και τι σημαίνουν όλα αυτά για το επόμενο έτος.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία οι περισσότερες αγορές γίνονται μέσα από το διαδίκτυο, και αυτό ισχύει και για τη Black Friday. Το ερώτημα είναι, πώς θα λειτουργήσει; Πώς τοποθετείται ένα πολιτιστικό φαινόμενο όπως η Black Friday σε ένα smartphone;

Οι έμποροι λιανικής μεταφέρουν τις προσφορές στο διαδίκτυο, έτσι ώστε λιγότεροι καταναλωτές να αισθάνονται την ανάγκη να συνωστιστούν με τα πλήθη την Black Friday στα φυσικά καταστήματα.

Ξεκινούν επίσης τις προσφορές πολύ νωρίτερα αποκαλώντας τες στρατηγική «προώθησης», για δύο λόγους: Πρώτον, για να επεκτείνουν τους χρόνους αγορών, ώστε οι πελάτες που θέλουν να ψωνίσουν στο κατάστημα να μην βρίσκονται ο ένας πάνω στον άλλον και δεύτερον, για να προσελκύσουν τους καταναλωτές νωρίς και να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς. 

Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για το ηλεκτρονικό εμπόριο χωρίς να ληφθεί υπόψη το Amazon. Από το 2015, η Amazon έχει τις δική της shopping holiday για ψώνια, την οποία ονομάζει Prime Day, όπου τα μέλη της Prime λαμβάνουν ειδικές προσφορές.

Το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι μικρό, το 2019, το Amazon πούλησε προϊόντα αξίας άνω των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκείνη την ημέρα (στην πραγματικότητα 48 ώρες) και η Coresight Research αναμένει ότι ο όγκος των πωλήσεων της Prime Day θα αυξηθεί κατά 30% φέτος. 

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της πανδημίας, περισσότεροι καταναλωτές ενήργησαν όπως οι Prime χρήστες, χρησιμοποιώντας πολύ περισσότερη τεχνολογία και κατά συνέπεια το ηλεκτρονικό εμπόριο από ότι στο παρελθόν.

Ποιες και πόσες από αυτές τις αλλαγές θα αντέξουν μετά την πανδημία είναι κάτι που κανείς δεν ξέρει. Κανείς δεν λέει ότι οι καταναλωτές θα διατηρήσουν τη νέα τους τεχνολογία και τις συνήθειες των αγορών τους στο μέλλον.

Το λιανικό εμπόριο έχει γίνει μια επιχείρηση που βασίζεται σε δεδομένα και χωρίς συγκρίσιμα ιστορικά, τα λάθη είναι αναπόφευκτα και δεν θα είναι μόνο φέτος, η εποχική περίοδος του επόμενου έτους θα έχει επίσης μεγάλη αβεβαιότητα.

Η αβεβαιότητα είναι το σήμα κατατεθέν της λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης και κάνει τους καταναλωτές να διστάζουν να κάνουν μεγάλες αγορές.

Βλέπουμε ήδη ότι στο ποσοστό αποταμίευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το υψηλότερο εμπίπτει σε μια γενιά.

Οι αναφορές που υπάρχουν είναι ότι οι λιανοπωλητές ήταν πολύ συντηρητικοί σχετικά με τις αγορές αποθεμάτωνγια το holiday shopping φέτος, επειδή δεν γνωρίζουν τι θα πετύχαινε και έπρεπε να αποφύγουν την πιθανότητα να έμενε μεγάλο απόθεμα προϊόντων όταν τελείωνε η περίοδος των εορταστικών αγορών. 

Το holiday shopping σίγουρα θα αντέξει – το 88% των παγκόσμιων καταναλωτών δήλωσαν σε μια μελέτη της Visa ότι σκοπεύουν να αγοράσουν δώρα αυτή την περίοδο των διακοπών – αλλά οι λιανοπωλητές θα πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα, ακόμη και ώρα με την ώρα, στον τρόπο με τον οποίο γίνεται. Ένα μόνο πράγμα είναι σίγουρο: τα περισσότερα από τα οποία έχουμε συνηθίσει για τη Black Friday δεν πρόκειται να ξανά γίνουν με τον ίδιο τρόπο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.