Πώς θα σου φαινόταν να τρως κρέας από φυτά;

Η μεγαλύτερη αλυσίδα super market του Ηνωμένου Βασιλείου, Tesco, σχεδιάζει να μετατρέψει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για flexitarian δίαιτες σε αύξηση των πωλήσεων για φυτικά λουκάνικα, μπιφτέκια και πίτες.

Έχει θέσει ως στόχο την πώληση τετραπλάσιων προϊόντων εναλλακτικού κρέατος το 2025 από  οτι το 2018, ανέφερε.

Αυτό την καθιστά τον πρώτο λιανοπωλητή του Ηνωμένου Βασιλείου που έθεσε στόχο πωλήσεων για εναλλακτικά κρέατα με βάση τα φυτά. Η Tesco θέλει να αυξήσει τις πωλήσεις κατά 300% έως το 2025, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2018. 

Ο στόχος είναι μέρος ενός προγράμματος αειφορίας που αναλαμβάνει με την WWF για να μειώσει κατά το ήμισυ τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τροφίμων στα σούπερ μάρκετ.

Το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χρησιμοποιούν περίπου το 70% της γεωργικής γης και εκπέμπουν 14,5% των αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, δήλωσε η Tesco.

Το σούπερ μάρκετ θα αυξήσει το φάσμα των εναλλακτικών κρέατος προς πώληση στα καταστήματά του. Θα πουλήσει περισσότερες φυτικές εναλλακτικές λύσεις για έτοιμα γεύματα, παναρισμένο κρέας, λουκάνικα, μπιφτέκια και πίτες . 

Τον Ιανουάριο του 2018, ξεκίνησε το Wicked Kitchen, το οποίο πωλεί έτοιμα φαγητά για χορτοφάγους, σάντουιτς, σαλάτες, πίτσες και επιδόρπια. Τον Σεπτέμβριο του 2019, η Tesco παρουσίασε μια πιο προσιτή γκάμα με βάση τα φυτά, το Plant Chef.

Οι πωλήσεις φυτικών τροφίμων αυξήθηκαν ραγδαία. Κατά τη διάρκεια του φετινού Veganuary, όπου οι άνθρωποι δεσμεύονται να τρώνε μόνο χορτοφαγική τροφή για τον μήνα Ιανουάριο, η ζήτηση για φυτικά προϊόντα  και σάντουιτς στο σούπερ μάρκετ αυξήθηκε κατά σχεδόν 75% σε σύγκριση με τον προηγούμενο Ιανουάριο.

Οι πωλήσεις της Hellman’s Vegan Mayo στην Tesco αυξήθηκαν σχεδόν 400% το έτος έως τον Ιανουάριο του 2020.

Η αγορά χωρίς κρέας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανθεί. Οι πωλήσεις φυτικών τροφίμων αυξήθηκαν κατά 40% μεταξύ 2014 και 2019 σε περίπου 816 εκατομμύρια £ (1,05 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αναλυτικής εταιρείας Mintel.

Αναμένεται ότι θα αυξηθεί σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια λίρες (1,41 δισεκατομμύρια δολάρια) έως το 2024.

Σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) όλων των νέων προϊόντων διατροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2019 χαρακτηρίστηκαν ως vegan, σύμφωνα με την έρευνά .

Περίπου το 1% των Βρετανών είναι vegan, δήλωσε η Mintel τον Ιανουάριο, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είχε αυξηθεί πολύ τα τελευταία δύο χρόνια. Αντίθετα, η υψηλότερη ζήτηση προήλθε κυρίως από την αυξανόμενη δημοτικότητα των «flexitarian» διαιτών.

Πολλοί καταναλωτές αντιλαμβάνονται ότι τα φυτικά τρόφιμα είναι μια πιο υγιεινή επιλογή και αυτή η ιδέα είναι ο βασικός μοχλός πίσω από τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος τα τελευταία χρόνια.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here