20 Απρ 2024
READING

Μπλε ποδήλατα για ένα πιο “πράσινο” περιβάλλον

3 MIN READ

Μπλε ποδήλατα για ένα πιο “πράσινο” περιβάλλον

Μπλε ποδήλατα για ένα πιο “πράσινο” περιβάλλον

Η έκρηξη της μικροκινητικότητας που πλημμυρίζει πόλεις σε όλο τον κόσμο με συστήματα κοινής χρήσης ποδηλάτων, ηλεκτρονικά ποδήλατα και σκούτερ προσφέρει μέχρι στιγμής κυρίως κινητικότητα κατόπιν αιτήματος.

Αν βγείτε από ένα κτήριο στο κέντρο της πόλης ή το σταθμό του μετρό μια σειρά από επώνυμες επιλογές κινητικότητας  απέχουν μόλις μια εφαρμογή σε πολλές πόλεις του κόσμου. Μεταβείτε από το σημείο Α στο σημείο Β και αφήστε το ποδήλατο ή το σκούτερ εκεί για να οδηγήσει ο επόμενος χρήστης.

Μια νέα υπηρεσία που εξαπλώνεται σε ευρωπαϊκές πόλεις προσθέτει λίγο περισσότερη μονιμότητα στην ιδέα της μικροκινητικότητας. Αντί να νοικιάσετε ένα ποδήλατο για μία βόλτα, είναι περισσότερο σαν μίσθωση που μπορεί να διαρκέσει ένα μήνα ή περισσότερο.

Η εταιρεία πίσω από αυτήν την ιδέα ονομάζεται Swapfiets έχει έδρα την Ολλανδία και τώρα λειτουργεί σε έξι χώρες στην Ευρώπη.

“Οι πολεμιστές” στην ονομασία της εταιρείας είναι η ολλανδική λέξη για τα ποδήλατα.

Στην μηνιαία αμοιβή των περίπου $ 20 περιλαμβάνονται δωρεάν επισκευές σε ελαστικά και άλλα μηχανικά προβλήματα ή ένα πλήρως συντονισμένο ανταλλακτικό ποδήλατο μέσα σε 48 ώρες.

Αν και η αλλαγή ενός ελαστικού σε ένα ποδήλατο δεν είναι ακριβώς υψηλού επιπέδου μηχανολογία, είναι απλώς ένα από τα τυπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι ποδηλάτων και αποτελεί την αιτία που ενέπνευσε τους τρεις ιδρυτές της Swapfiets να ξεκινήσουν την εταιρεία το 2014 ως φοιτητές πανεπιστημίου στην ολλανδική πόλη Ντελφτ.

Έτσι αγόρασαν περίπου 40 μεταχειρισμένα ποδήλατα, έκαναν έναν ιστότοπο και μια σελίδα στο Facebook, και ξεκίνησαν τα Swapfiets.

Οι πρώτοι πελάτες ήταν εξίσου μαθητές, και ο Burger και οι συνιδρυτές του άρχισαν  να διευθύνουν την εταιρεία με ποδήλατα.

Σύντομα η ιδέα διαδόθηκε και άρχισαν να προσφέρουν ποδήλατα και σε άλλες ολλανδικές πόλεις. Η εταιρεία λειτουργεί τώρα σε περισσότερες από 50 πόλεις και έχει 35.000 μέλη μόνο στο Άμστερνταμ.

Συνολικά, υπάρχουν περισσότεροι από 200.000 χρήστες Swapfiets στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και τη Δανία, και η εταιρεία επεκτάθηκε πρόσφατα στο Παρίσι και το Μιλάνο.

Ο Burger λέει ότι η ανάπτυξη που επήλθε είναι μια ένδειξη ότι οι άνθρωποι θέλουν να έχουν ένα ποδήλατο χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για την αντιμετώπιση ακόμη και αρκετά απλών ζητημάτων όπως της διόρθωσης ενός λάστιχου.

Δεν είναι ένα πολύ περίπλοκο προϊόν, αλλά οι άνθρωποι είμαστε πολύ απασχολημένοι να κάνουμε διαφορετικά είδους πράγματα.

Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι τα ποδήλατα της εταιρείας χρειάζονται όσο το δυνατόν λιγότερες επισκευές.

Αυτοί οι μπλε τροχοί κάνουν τα οχήματα να εντοπίζονται εύκολα σε πόλεις όπως το Βερολίνο, όπου η εταιρεία λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Lisa Ruhrort, η οποία ερευνά την αστική κινητικότητα στο Κέντρο Κοινωνικών Επιστημών του WZB Berlin, λέει ότι δεν της έκανε έκπληξη όταν είδε την εταιρεία να είναι επιτυχής.

«Ιδιαίτερα στο Βερολίνο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γερμανίας έχουμε δει μια αύξηση των υπηρεσιών κινητικότητας, οι οποίες βασίζονται στην ιδέα και τις έννοιες της ευέλικτης χρήσης διαφορετικών επιλογών κινητικότητας», λέει.

Οι ιδρυτές σκοπεύουν να ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους στο Λονδίνο αργότερα αυτό το έτος, και ελπίζουν να συνεχίσουν να επεκτείνονται σε όλη την Ευρώπη. Δεν υπάρχουν σχέδια για μετάβαση στην αγορά των ΗΠΑ ακόμα αλλά δεν αποκλείεται.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.