Τα τρόφιμα στις οθόνες 

Το ηλεκτρονικό εμπόριο θα αντιπροσωπεύει το 21,5% των συνολικών πωλήσεων τροφίμων, αξίας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εντός πέντε ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα 60.000 αγοραστών των ΗΠΑ από τη Mercatus και την ερευνητική εταιρεία Incisiv.

Ενώ οι ανησυχίες που προκύπτουν εξαιτίας του  COVID-19 αντιπροσώπευαν σε μεγάλο βαθμό την άνοδο του διαδικτυακού παντοπωλείου τους τελευταίους έξι μήνες, με το 43% των αγοραστών να χρησιμοποιούν διαδικτυακά παντοπωλεία σε σύγκριση με το 24% που ήταν πριν από δύο χρόνια, τα ευρήματα έδειξαν ότι, στο μέλλον, οι λιανοπωλητές θα πρέπει να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στην βελτίωση των αγορών τόσο στο διαδίκτυο όσο και στο κατάστημα.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν επίσης ότι οι λιανοπωλητές παντοπωλείων μπορούν να προσελκύσουν τον αυξανόμενο αριθμό καταναλωτών ηλικίας 45 ετών και άνω,  που πρόσφατα στράφηκαν σε νέες στρατηγικές αγορών, με το 35% να δοκιμάζει ηλεκτρονικές παραγγελίες για πρώτη φορά και το 46% να επιλέγει νέες μεθόδους, όπως παραλαβή από το κατάστημα. Αυτή η ομάδα ανθρώπων είναι πιθανό να συνεχίσει αυτό το μοτίβο αγορών. 

Η έκθεση Mercatus / Incisiv διαπίστωσε ότι όσοι ψωνίζουν είναι πολύ πιστοί στο τοπικό τους παντοπωλείο όταν πρόκειται για αγορές στο φυσικό κατάστημα , αλλά είναι λιγότερο πιστοί όταν ψωνίζουν στο διαδίκτυο, καθιστώντας τις επενδύσεις ηλεκτρονικού εμπορίου ένα σημαντικό μέρος μιας στρατηγικής συνολικών καταστημάτων. 

Κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας, το 30% των αγοραστών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι άλλαξαν τον συνηθισμένο προορισμό για ψώνια.

Από αυτούς, το 60% δήλωσε ότι άλλαξε καταστήματα και το 40% είπε ότι άλλαζε διαδικτυακούς παρόχους.

Μόνο το 8% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι στράφηκε σε έναν διαδικτυακό παντοπωλείο  όπως το Amazon, υποδεικνύοντας πόσο πολύ οι αγοραστές εκτιμούν τους εμπόρους που έχουν τόσο φυσικές όσο και ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Από τους 60.000 ερωτηθέντες σε 20 πολιτείες, περίπου το 71% ήταν γυναίκες, μόλις οι μισοί ήταν ηλικίας 45 έως 64 ετών και το 31% ήταν ηλικίας 65 ετών και άνω.

Ενώ η πανδημία έχει προκαλέσει ταραχή στις καταναλωτικές συνήθειες , η μελέτη προβλέπει ότι η αύξηση των πωλήσεων στο διαδίκτυο θα σταθεροποιηθεί, αλλά θα συνεχίσει να αυξάνεται ακόμη και όταν οι αγοραστές επιστρέφουν σε αγορές στο κατάστημα.

Η τελευταία εκτίμηση για πωλήσεις των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2025 είναι ένα ευνοϊκό εύρημα για τη Mercatus, η οποία είναι ένας διαδικτυακός προμηθευτής παντοπωλείων.

Η διευρυμένη βάση των διαδικτυακών ειδών παντοπωλείου και η αυξανόμενη ικανοποίηση των αγοραστών δείχνουν ένα «αισιόδοξο» μέλλον για τους  επιχειρηματίες.

Είναι δυνατό το διαδικτυακό παντοπωλείο τροφίμων να αντιπροσωπεύει το 21,5% των συνολικών πωλήσεων έως το 2025, αλλά αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί με επιτυχία γιατί δεν υπάρχουν οι υποδομές για να γίνει.

Η βελτίωση των υποδομών απαιτεί χρόνο και πόρους.Ακόμα κι αν υπάρχει ζήτηση από τον καταναλωτή, δεν είναι τόσο εύκολο να εκπληρωθεί η ζήτηση.

Οι επιτυχημένοι έμποροι λιανικής πώλησης ειδών παντοπωλείου στο διαδίκτυο θα πρέπει επίσης να επικεντρωθούν στην ικανοποίηση των προσδοκιών των πελατών και να προσφέρουν αγορές όσο στο διαδίκτυο όσο και στο φυσικό κατάστημα.

Η επάρκεια αποθέματος σε πραγματικό χρόνο είναι βασικό συστατικό, με το 66% των ερωτηθέντων που χρησιμοποιούν διαδικτυακές αγορές να το αξιολογούν ως «πολύ σημαντικό».

Ενώ το ποσοστό των διαδικτυακών ειδών παντοπωλείου έχει αυξηθεί σημαντικά, οι έμποροι πρέπει να βελτιώσουν το σύστημα παραλαβής και παράδοσης, τη διαθεσιμότητα προώθησης κουπονιών και τις αντικαταστάσεις προϊόντων, ενέργειες που θα βοηθήσουν να παραμένουν οι πελάτες αφοσιωμένοι στο διαδίκτυο.