Στους δρόμους στο κέντρο του Όσλο, οι παλιές θέσεις στάθμευσης είναι πλέον ποδηλατόδρομοι και πάρκα με παγκάκια και κήπους.
Από τότε που η πόλη έκανε την αλλαγή αυτή μετατρέποντας εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης το 2017 και το 2018, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων έχει μειωθεί απότομα, κατά 28% το 2019.
Στην ώρα αιχμής στο κέντρο της πόλης, οι άνθρωποι περπατούν, ποδηλατούν, περιμένουν τραμ και λεωφορεία αντί να κάθονται κολλημένοι στην κίνηση.
Η παραπάνω είναι μια από τις πολλές αλλαγές που κάνει η πόλη για να επιτύχει έναν φιλόδοξο στόχο.
Μέχρι το 2030, η κυβέρνηση της πόλης σχεδιάζει να είναι μια πόλη μηδενικών εκπομπών, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 95% σε σύγκριση με το 2009, κάτι που βλέπουν οι ηγέτες της πόλης πως είναι απαραίτητο για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για το κλίμα.
Η Νορβηγία διαθέτει ήδη ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, οπότε το Όσλο έχει κάποια πλεονεκτήματα αλλά θα πρέπει να αλλάξει ριζικά.
Τα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των άμεσων εκπομπών της πόλης. Ένα μέρος της στρατηγικής είναι να καταστεί πιο ελκυστικό το περπάτημα, το ποδήλατο ή δημόσια συγκοινωνία από την οδήγηση και να βεβαιωθεί ότι τα αυτοκίνητα που κινούνται στο δρόμο είναι ηλεκτρικά.
Ένα μεγάλο μέρος αυτού του σχεδίου περιλαμβάνει διόδια στα αυτοκίνητα που εισέρχονται στην πόλη, τα οποία δίνουν στην πόλη περισσότερα χρήματα για να πληρώσει τα νέα έργα.
Ο δακτύλιος διοδίων στο Όσλο είναι ακριβότερος στην οδήγηση και το καθιστά πιο ακριβό να επιλέξει κανείς ένα αυτοκίνητο φυσικού αερίου ή ντίζελ από ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο χρηματοδοτώντας τις δημόσιες συγκοινωνίες και τις λωρίδες ποδηλάτων.
Καθώς η κυκλοφορία των αυτοκινήτων πέφτει, είναι επίσης ασφαλέστερο το περπάτημα ή το ποδήλατο. Η πόλη δεν είχε θανάτους πεζών ή ποδηλατών το 2019. Στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, με περίπου τον ίδιο πληθυσμό και παρόμοιους στόχους ασφάλειας κυκλοφορίας, 49 άτομα σκοτώθηκαν από αυτοκίνητα τον ίδιο χρόνο .
Το Όσλο διαθέτει τώρα δεκάδες ηλεκτρικά λεωφορεία και μεταβαίνει σε ηλεκτρικά πλοία ,έως το 2028, όλες οι δημόσιες συγκοινωνίες θα έχουν μηδενικές εκπομπές.
Η DHL και η Norway Post, η εθνική υπηρεσία αλληλογραφίας, έχουν ήδη αρχίσει να δοκιμάζουν ηλεκτρικά ποδήλατα φορτίου για να παραδίδουν πακέτα.
Οι μοτοσυκλέτες Cargo έχουν το δεύτερο πλεονέκτημα της διευκόλυνσης της κίνησης μέσω της κυκλοφορίας, επομένως είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται περισσότερες παραδόσεις με τον ίδιο χρόνο. Κάθε αυτοκίνητο στο δρόμο θα πρέπει να είναι ηλεκτρικό έως το τέλος της δεκαετίας.
Σχεδόν το ένα τέταρτο των αυτοκινήτων που περνούν τα διόδια στην πόλη είναι ήδη ηλεκτρικά και το 60% των καινούργιων αυτοκινήτων που πωλούνται είναι ηλεκτρικά, με τις πωλήσεις να ωθούνται από πολιτικές όπως μια εθνική απαλλαγή από φόρους και φθηνότερες τιμές στάθμευσης στο Όσλο.
Στο λιμάνι του Όσλο – ένα μεγάλο λιμάνι που τώρα στοχεύει να είναι το πρώτο λιμάνι μηδενικών εκπομπών στον κόσμο – τα πλοία θα μπορούν να συνδέονται και να λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα ενώ κάθονται στην ακτή.
Η κατασκευή είναι μια άλλη πηγή εκπομπών και η πόλη συνεργάζεται με τον κατασκευαστικό κλάδο σε μια μετάβαση από τον εξοπλισμό ντίζελ σε ηλεκτρικό.
Ένα δίκτυο κατασκευαστικών εταιρειών έχει θέσει τους δικούς του στόχους για το κλίμα και η πόλη χρησιμοποιεί επίσης δημόσιες συμβάσεις για να βοηθήσει στη μετατόπιση της αγοράς.
Τα δημοτικά κατασκευαστικά έργα αντιπροσωπεύουν έως και το 20% της συνολικής κατασκευαστικής αγοράς στο Όσλο, οπότε η ίδια η πόλη έχει σημαντική ισχύ στην αγορά.
Η παροχή κινήτρων περίπου στο 20% της αγοράς θα συμβάλει στη μετατόπιση ολόκληρης της αγοράς. Η πόλη συνεργάζεται επίσης με άλλες πόλεις για να δημιουργήσει ζήτηση για νέο μηχανολογικό εξοπλισμό.
Τα κτίρια θα πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικά και να λειτουργούν με περισσότερη τοπική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών σε στέγες και της δημιουργίας θερμότητας από πηγές όπως το τοπικό σύστημα αποχέτευσης και την αποτέφρωση αποβλήτων.
Στις τοπικές μονάδες αποτέφρωσης, η πόλη σχεδιάζει να συλλάβει και να αποθηκεύσει εκπομπές CO2, ενώ παράλληλα εργάζεται για τη μείωση των συνολικών αποβλήτων.
Αν και ο στόχος της πόλης επικεντρώνεται στις εκπομπές που συμβαίνουν απευθείας στην ίδια την πόλη, αρχίζει επίσης να αντιμετωπίζει το πρόβλημα των εκπομπών σε προϊόντα που κατασκευάζονται αλλού και αποστέλλονται στο Όσλο.
Όταν η πόλη αγοράζει προϊόντα, εξετάζει το αποτύπωμα άνθρακα, εργάζεται επίσης για να εκπαιδεύσει τους πολίτες να κάνουν το ίδιο και να μειωθεί συνολικά η κατανάλωση.
Στα δάση που περιβάλλουν την πόλη, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προστατεύσει την ικανότητα της φύσης να αποθηκεύει CO2, αυξάνοντας την ποσότητα του άνθρακα που έχει αποθηκευτεί εκεί μέχρι το 2030.
Εργάζεται επίσης σε τρόπους για να κάνει την πόλη πιο ανθεκτική στις κλιματικές αλλαγές που συμβαίνουν ήδη. – οι πράσινες στέγες και άλλοι χώροι πρασίνου, για παράδειγμα, μπορούν να βοηθήσουν στην απορρόφηση της βροχής και στις καταρρακτώδεις βροχές που γίνονται πιο συχνές.
Τίποτα από αυτά δεν είναι εύκολο. Μερικές από τις εργασίες περιορίζονται επίσης από αυτό που συμβαίνει σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, η κυβέρνηση αναμένει να επιτύχει τον στόχο.
Κάποιες άλλες πόλεις κινούνται επίσης γρήγορα, όπως η Κοπεγχάγη, η οποία στοχεύει να είναι ουδέτερη από τον άνθρακα έως το 2025. Στις ΗΠΑ, οι πόλεις κινούνται πολύ πιο αργά: η Βοστώνη, για παράδειγμα, σχεδιάζει να είναι ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.