25 Απρ 2024
READING

Εσύ αγοράζεις το προϊόν ή την συσκευασία;

4 MIN READ

Εσύ αγοράζεις το προϊόν ή την συσκευασία;

Εσύ αγοράζεις το προϊόν ή την συσκευασία;

Η συσκευασία είναι σημαντική για επτά στα δέκα άτομα, σύμφωνα με νέα μελέτη. Τα δεδομένα έδειξαν ότι αυτοί οι καταναλωτές διαβάζουν ετικέτες “πάντα” ή “τις περισσότερες φορές”.

Επιπλέον, τα δύο τρίτα των καταναλωτών που διαπίστωσαν αλλαγές στις αγοραστικές τους συμπεριφορές ως αποτέλεσμα της πανδημίας, δήλωσαν ότι θα δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις ετικέτες και στις συσκευασίες τροφίμων .

Από τα 1.128 άτομα που ρωτήθηκαν, το 47% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι βασίστηκαν στη συσκευασία για να επιλέξουν την αγορά από εταιρείες με τις οποίες δεν ήταν εξοικειωμένοι τους τελευταίους τρεις μήνες.

Σχεδόν το 90% είπε ότι σκοπεύουν να αγοράσουν ξανά τα ίδια προϊόντα διατροφής στο άμεσο μέλλον.

Η έρευνα κατέδειξε ότι το 58% των ερωτηθέντων ήταν «πιθανό» ή «πολύ πιθανό» να αγοράσουν προϊόντα διατροφής που δηλώνουν σαφώς ότι η συσκευασία είναι ανακυκλώσιμη ή επαναχρησιμοποιήσιμη, ενώ το 28% είναι πιθανό να αγοράσει ξανά άγνωστα τρόφιμα εάν είχαν μοναδικό σχεδιασμό.

Οι αναθεωρήσεις στην συσκευασία αποτελούν τον πρώτο στόχο για πολλές εταιρείες με τη Nestlé να δεσμεύεται να δαπανήσει 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις και μεγάλες συσκευασίας, όπως η Tetra Pak, λανσάροντας καινοτόμα σχήματα για να ενθαρρύνουν το νέο σχεδιασμό, μαζί με φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές.

Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη συσκευασία για να αποφασίσουν, η πλειοψηφία των καταναλωτών που ρωτήθηκαν (64%) δήλωσαν ότι αισθάνονται «εξαπατημένοι» ή «παραπλανημένοι» από τη συσκευασία τροφίμων σε είδη που έχουν αγοράσει.

Η έρευνα διερεύνησε περαιτέρω αυτήν την αντίδραση και διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι αναζητούν ετικέτες συστατικών, λογότυπα επωνυμιών και διατυπώσεις για αξιόπιστες πληροφορίες.

Αυτό το εύρημα δεν είναι νέο. Οι σαφείς, απλές ετικέτες αποτελούσαν προσδοκία εδώ και χρόνια και η προσπάθεια τους να τις ενθαρρύνουν έχει υποστήριξη από τους κορυφαίους κυβερνητικούς ρυθμιστικούς φορείς.

Πριν από αρκετά χρόνια, ο FDA ανανέωσε την ετικέτα Nutrition Facts για να αναδείξει καλύτερα την ποσότητα ζάχαρης και πρόσθετων σακχάρων σε προϊόντα, καθώς και να δώσει έμφαση στις προτάσεις σχετικά με τις θερμίδες και το μέγεθος μερίδας.

Επί του παρόντος, ο FDA παλεύει με τον απροσδιόριστο όρο “φυσικό”. Παρά τον νεφελώδη ορισμό του, οι καταναλωτές θεωρούν ότι είναι σημαντικό.

Σύμφωνα με την ετήσια Έρευνα Τροφίμων και Υγείας από το Διεθνές Συμβούλιο Πληροφοριών Τροφίμων, περισσότερο από το 40% των ανθρώπων επηρεάζεται από την παρουσία αυτού του όρου στη συσκευασία.

Ομοίως, η έρευνα έδειξε ότι αυτός ο όρος επηρεάζει την αγοραστική συμπεριφορά του 41% των ατόμων.

Το φυσικό ως έννοια δεν υποβιβάζεται απλώς στα περιεχόμενα ενός πακέτου. Επεκτείνεται στο ίδιο το πακέτο.

Η φιλική προς το περιβάλλον και διαφανής συσκευασία είναι δύο τάσεις που έχουν προσελκύσει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων στην έρευνα σημείωσαν πως πίστευαν ότι τα τρόφιμα που διατίθενται στην αγορά ως πιο υγιεινά και καλύτερα πρέπει να έχουν βιώσιμη συσκευασία.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι το 46% είναι πρόθυμο να πληρώσει περισσότερα για τρόφιμα που αναφέρουν σαφώς ότι η συσκευασία είναι ανακυκλώσιμη ή επαναχρησιμοποιήσιμη.

Η επικοινωνία της υγείας, της αξιοπιστίας και της βιωσιμότητας έχει καταστεί πιο σημαντική μόνο για τις μάρκες, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο κερδίζει δυναμική.

Τώρα, αυτό το μήνυμα πρέπει να είναι άμεσα ορατό από ένα πακέτο του οποίου η εικόνα εμφανίζεται σε μια μικρογραφία σε ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου.

Με το 51% των ερωτηθέντων από την έρευνα να δηλώνουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει εφαρμογές παράδοσης παντοπωλείων τους προηγούμενους τρεις μήνες για να αγοράσουν είδη διατροφής στο διαδίκτυο, η συσκευασία έχει αναπτύξει μια νέα σημασία.

Οι κατασκευαστές έχουν ήδη αρχίσει να ανταποκρίνονται σε αυτές τις μεταβαλλόμενες τάσεις συσκευασίας, οι οποίες υπήρχαν στο παρελθόν και επιταχύνθηκαν μόνο από την έναρξη της πανδημίας.

Οι εταιρείες της βιομηχανίας τροφίμων προσφέρουν ήδη βρώσιμα περιτυλίγματα ή μεμονωμένα τυλιγμένα τρόφιμα από φυσικές πηγές.

Το μελάνι με βάση τη σόγια και τα λιπασματοποιήσιμα δοχεία έχουν επίσης φτάσει στην αγορά.

Άλλοι έχουν επίσης στραφεί σε γραμματοσειρές και απλή παρουσίαση της μάρκας για να προσδώσουν έναν αέρα αξιοπιστίας και σχεδιασμού που χρησιμοποιούνται συνήθως σε αξιόπιστους τομείς όπως σε αυτόν των τραπεζικών και νομικών υπηρεσιών.

Αν και οι γεύσεις των τροφίμων θα είναι πάντα πρωταρχικής σημασίας, τα δεδομένα από τη αυτή την έρευνα και άλλες μελέτες δείχνουν ότι η συσκευασία είναι και πιθανότατα θα συνεχίσει να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τις αγοραστικές συνήθειες ενός καταναλωτή.

Οι άνθρωποι πλημμυρίζουν με επιλογές και οι προσωπικές τους αξίες διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην επιρροή των αγορών τους.

Για εταιρείες που αναζητούν ένα πλεονέκτημα στην εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά, η συσκευασία θα μπορούσε να τους δώσει ένα πλεονέκτημα, αλλά θα πρέπει να προσέχουν να το κάνουν δίκαια και με ακρίβεια σε τσάντες, κουτιά και όλα τα είδη συσκευασίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.