25 Ιαν 2025
READING

Τα H&M στην αγορά second-hand ρούχων με την COS

4 MIN READ

Τα H&M στην αγορά second-hand ρούχων με την COS

Τα H&M στην αγορά second-hand ρούχων με την COS

Η μάρκα Cos της H&M ξεκινά τη δική της επιχείρηση μεταπώλησης ρούχων, μια κίνηση που θα επιτρέπει στους πελάτες να αγοράζουν και να πωλούν μεταχειρισμένα ρούχα Cos.

Η ψηφιακή πλατφόρμα, που ονομάζεται Resell, τοποθετείται εν μέρει ως κυκλική και ανανεώσιμη λύση. Η μεταπώληση ως βιώσιμη ενέργεια δεν είναι ένας απλός ισχυρισμός.

Η σουηδική μάρκα αναφέρει ότι θα ξεκινήσει παγκοσμίως αυτόν τον μήνα, θα επιτρέψει να πωλούν παλιά αγαπημένα ρούχα και να αγοράζουν νέα κομμάτια από την γκάμα της μάρκας.

Ο πωλητής καθορίζει την τιμή – παρέχει τις πληροφορίες του προϊόντος και διαχειρίζεται τα ταχυδρομικά τέλη – και η Cos θα αναλάβει προμήθεια 10% “για να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα μεταπώλησης”.

Η Cos είναι μία από τις πρώτες μεγάλες μάρκες που εφαρμόζουν την μεταπώληση για τα δικά τους προϊόντα.

Η κίνηση της H&M θα στρέψει την προσοχή στην αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων. Η πρωτοβουλία της Cos έρχεται καθώς το ενδιαφέρον των καταναλωτών για προϊόντα μεταπώλησης αυξάνεται.

Πέρυσι, η GlobalData προέβλεψε ότι η αγορά μεταπώλησης θα αυξηθεί από 24 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 σε 51 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2023.

Αλλά, λέει, σε αυτό το σημείο η μεταπώληση θα πρέπει να είναι το ελάχιστο που κάνει μια μάρκα για να μειώσει το αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Οι επικριτές λένε επίσης ότι το μοντέλο μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν η Cos κατασκευάζει προϊόντα που θα διαρκούν και γίνει μέρος μιας μεγαλύτερης αλλαγής στο επιχειρηματικό της μοντέλο.

Όντας μέρος του χαρτοφυλακίου H&M, μια εταιρεία γρήγορης μόδας που επενδύει στην ανάπτυξη βιώσιμων τεχνολογιών, αλλά επικρίνεται για την κλίμακα και τις πρακτικές της, όπως, το 2018, η καύση ενδυμάτων, αμφισβητεί επίσης την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας.

Είναι ένας άλλος λόγος που η μητρική εταιρεία H&M αποφεύγει τη συζήτηση σχετικά με την υπερπαραγωγή.Υπάρχει αξία, αλλά απλώς προσπαθούν να αξιοποιήσουν την αγορά μεταπώλησης.

Σε απάντηση, η H&M λέει: “Είναι προς το συμφέρον μας να πουλήσουμε ό, τι παράγουμε. O τρόπος που σχεδιάζουμε, παράγουμε και απολαμβάνουμε τη μόδα πρέπει απλά να αλλάξει.

Ως παγκόσμιος λιανοπωλητής μόδας, το H&M Group έχει μεγάλο ρόλο να παίξει και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μεταμορφώνουμε ολόκληρη την επιχείρησή μας για να γίνουμε πλήρως  θετικοί στο κλίμα. ”

Πλατφόρμες όπως οι Thredup, Poshmark και The RealReal έχουν διευκολύνει τις αγορές μεταχειρισμένων ρούχων και έχουν φέρει επίσης την προσοχή στη μεταπώληση ως καταλύτη για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκύπτουν από την μόδα.

Ωστόσο, μια μάρκα που ξεκινά τη δική της πλατφόρμα μεταπώλησης εξακολουθεί να ξεχωρίζει διότι ισοδυναμεί με την έγκριση της μάρκας για την έννοια της μεταπώλησης, την οποία οι εταιρείες ενδέχεται να αργούν να αγκαλιάσουν επειδή φοβούνται ότι θα μειώσουν τις πωλήσεις νέων προϊόντων.

Η έγκριση μπορεί να βοηθήσει τη μεταπώληση να φτάσει σε μια ευρύτερη καταναλωτική βάση, ιδίως μεταξύ εκείνων με καθιερωμένες προτιμήσεις για μάρκες, ενώ ενδέχεται επίσης να ενισχύσει την αφοσίωση της μάρκας.

Οι πελάτες μπορούν να δουν ένα νέο κομμάτι από την Cos ως επένδυση, που μπορεί να μεταπωληθεί αργότερα.

Όμως, ενώ οι υποστηρικτές της αειφορίας επικροτούν την άνοδο της μεταπώλησης, κάποιοι αμφισβητούν την μεγάλη συμμετοχή των εμπορικών μαρκών όπως είναι η Cos , η οποία θα αλλάξει συνολικά τον αντίκτυπο της βιομηχανίας, ειδικά εάν η ίδια η μάρκα δεν μειώνει τον όγκο των νέων προϊόντων που πωλεί ταυτόχρονα.

Η αγορά θα ήταν σύμφωνη αν η Cos μείωνε την παραγωγή και ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης προσπάθειας να κάνει το ίδιο με την H&M, την οποία θεωρεί βασικό αρχιτέκτονα των αποβλήτων και της υπερπαραγωγής σε ολόκληρη τη βιομηχανία.

Μαζί με άλλους λιανοπωλητές μόδας όπως η Zara, η επιχείρησή της έχει αναπτυχθεί ως παγκόσμιος παραγωγός ενδυμάτων σε χαμηλές τιμές, σε μαζική κλίμακα, που έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν τα πιο επίκαιρα στυλ.

Η επιχειρηματική διαφωνία για μεταπώληση είναι εμφανής για το ενδιαφέρον των πελατών, το οποίο έχει διογκωθεί χωρίς προώθηση της μάρκας.

Ωστόσο, για να είναι βιώσιμη η μεταπώληση, τα ρούχα πρέπει να είναι ανθεκτικά και διαχρονικά.

Αυτός ο συνδυασμός απαιτεί από τους σχεδιαστές να σκέφτονται διαφορετικά πριν από την παραγωγή ενός ενδύματος. Η Cos αναφέρει ότι η ομάδα σχεδιασμού της δημιουργεί ρούχα με γνώμονα τη μακροζωία, εστιάζοντας στα βιώσιμα υφάσματα και την υλική καινοτομία, με στόχο 100%  «ανακυκλωμένα ή άλλα υλικά βιώσιμης προέλευσης» έως το 2030.

Αλλά δεν είναι σαφές ποιες μετρήσεις θα χρησιμοποιήσει η Cos και τι σημαίνουν αυτά τα κριτήρια για την ανθεκτικότητα. Η εταιρεία επίσης δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδιά τους.

Ο σχεδιασμός για μεγάλη διάρκεια θα μπορούσε να έχει ένα πρόσθετο όφελος. Εάν οι εταιρείες παράγουν πιο κλασικά ρούχα και δεν βιάζουνται να τηρήσουν τις αυστηρές προθεσμίες που είναι εγγενείς στις εποχιακές κυκλοφορίες, μπορούν να δώσουν στους προμηθευτές περισσότερο χρόνο για να συμπληρώσουν τις παραγγελίες.

Αυτό θα μπορούσε να εξαλείψει μια από τις βασικές αιτίες των παραβιάσεων και των κακών συνθηκών εργασίας.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.