25 Απρ 2024
READING

Η παράξενη συνεργασία Facebook με Rayban

3 MIN READ

Η παράξενη συνεργασία Facebook με Rayban

Η παράξενη συνεργασία Facebook με Rayban

Όταν ο Mark Zuckerberg βγήκε στην οθόνη για να ξεκινήσει το ψηφιακό συνέδριο Facebook Connect  περιέγραψε τους στόχους της εταιρείας όσον αφορά την καινοτομία και τον πολλαπλασιασμό της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

Στην πραγματικότητα, ανακοίνωσε ένα ολοκαίνουργιο τμήμα που ονομάζεται Facebook Reality Labs που θα επιβλέπει τη στρατηγική του Facebook για ένα μέλλον στο οποίο κυριολεκτικά δεν θα αποσυνδεθούμε από αυτό.

Μέρος αυτού του συνεδρίου ήταν και η ανακοίνωση της επικείμενης κυκλοφορίας του πρώτου ζευγαριού έξυπνων γυαλιών – όχι ακόμη γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, αλλά όπως είπε “Είναι στο δρόμο!”

Έχοντας παρακολουθήσει τις κριτικές και την υιοθέτηση προϊόντων όπως το Google Glass, τα Echo Frames του Amazon και τα Snap Spectacles, το Facebook έχει σαφώς αναγνωρίσει τον σχεδιασμό και λανσάρισμα προιόντων ως το υποψήφιο εργαλείο για να διαφοροποιηθεί.

Έτσι, αντί να προσπαθήσει να πείσει τους ανθρώπους να αγοράσουν τα γυαλιά του Facebook, αποφάσισε να βρει τις πιο δημοφιλείς μάρκες γυαλιών στη Γη και να βάλει μέσα σε αυτά την τεχνολογία του Facebook.

Μετά ανακοίνωσε μια πολυετή συνεργασία με την εταιρεία EssilorLuxottica, με έδρα το Μιλάνο, με τις μάρκες Ray-Ban και την Oakley, καθώς και παραγωγό γυαλιών για μάρκες μόδας όπως η Armani και η Versace.

Όμως, το πρώτο προϊόν, το οποίο πρόκειται να βγει στην αγορά μέσα στο 2021, θα είναι μια ταυτόχρονη προσπάθεια μεταξύ των Ray-Ban και του κοινωνικού δικτύου να δημιουργήσουν μια νέα αγορά.

Για μερικούς ανθρώπους, αυτό το εγχείρημα θεωρείται συναρπαστικό και μάλλον έχουν δίκιο.Από τη σκοπιά του Facebook, αυτό έχει απόλυτη λογική.

Το Facebook εκμεταλλεύεται δεκαετίες εμπλουτισμένες με “coolness” που χτίστηκαν από διαφόρους όπως τον Bob Dylan , τον Andy Warhol, τη Debbie Harry ,τη Madonna , τον Tom Cruise.

Αλλα τι είναι το Facebook? Μια Jekyll και Hyde συμπεριφορά της μάρκας. Είναι η φιλική πλατφόρμα όπου βλέπετε φωτογραφίες της θείας σας στην προσπάθεια της να ψήσει ένα ψωμί ή που αγοράζετε έναν μπουφέ από τον γείτονα; Ναι.

Είναι ένα μέρος παραπληροφόρησης που απειλεί την υγεία και την ασφάλεια τόσο των ανθρώπων όσο και των δημοκρατικών θεσμών; Ναι.

Ακόμη και τις καλύτερες στιγμές, μια εταιρική σχέση με το Facebook σε ένα προϊόν που αναμένετε ότι οι άνθρωποι θα ξοδέψουν πολλά χρήματα είναι ένα ρίσκο.

Δεν είναι μια αγαπημένη μάρκα. Είναι γενικά ανεκτό. Μεταξύ των παραβιάσεων της προσωπικής ασφάλειας, της διαρκούς παραβίασης της διαφήμισης και των πληροφοριών, οι άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί στο αν θα το εμπιστεύονται.

Τα έξυπνα γυαλιά και η επαυξημένη πραγματικότητα είναι το μέλλον, και κάθε μεγάλος τεχνολογικός γίγαντας έχει ένα εργαστήριο γεμάτο από ανθρώπους που το κάνουν για χρόνια.

Ίσως η Ray-Ban και η μητρική της εταιρεία είδαν μια ευκαιρία να ξεκινήσουν νωρίς για να μην χάσουν την ευκαιρία όπως τοσες μάρκες ρολογιών που έχουν παραχωρήσει τη δική τους θέση στην Apple.

Σε κάθε περίπτωση το μέλλον θα δείξει εάν αυτή θα είναι μια καλή συνεργασία και για τους δύο.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.