25 Ιαν 2025
READING

Το γραφείο όπως το γνωρίζαμε έχει τελειώσει αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει

5 MIN READ

Το γραφείο όπως το γνωρίζαμε έχει τελειώσει αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει

Το γραφείο όπως το γνωρίζαμε έχει τελειώσει αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει

Στους ανθρώπους αρέσει να μπορούν να έχουν ευέλικτα προγράμματα στην εργασία τους. Παρά τα χειροπιαστά πλεονεκτήματα των σύγχρονων γραφείων, όπως η κοινωνικότητα και η φυσική οικειότητα που αναπτύσσεις με τους συναδέλφους, δε σημαίνει ότι απαιτείται να πηγαίνεις απαραίτητα στο γραφείο κάθε μέρα από τις 9 το μέχρι ως τις 5.

Το μέλλον πλέον  του γραφείου παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα μετά το lockdown εξαιτίας του Covid-19, αναγκάζοντας εκατομύρια ανθρώπους να δουλεύουν από το σπίτι. 

 Άραγε οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στα γραφεία τους και θα συνεχίσουν να αναπτύσουν προσωπικές σχέσεις με τους συναδέλφους τους, όταν η πανδημία θα τελειώσει;

Ή θα θελήσουν να διατηρήσουν την ελευθερία και την ευελιξία, όταν οι εργοδότες θα προσπαθούν να διατηρήσουν χαμηλά το κόστος εξαιτίας της έλλειψης φυσικής παρουσίας;

Οι σχέσεις χρειάζονται οικειότητα

Αν και έχουν περάσει αρκετοί μήνες μακριά από το γραφείο, το εργασιακό περιβάλλον όπως ήταν γνωστό πριν την πανδημία, δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα. Γιατί;

H οργανωμένη ζωή βασίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις. Είναι σίγουρό, ότι η τωρινή κατάσταση εργασίας από απόσταση έχει αποδείξει ότι οι περισσότερες δουλειές μπορούν να γίνουν και από μακριά, όπως υποστήριζαν και νωρίτερα πολλοί.

Aλλά οι δουλειές συμπεριλαμβάνουν tasks, στις εταιρείες αναπτύσονται διαπροσωπικές σχέσεις. Και οι σχέσεις απαιτούν τη διάδραση του ενός ατόμου με το άλλο. 

Δεκάδες έρευνες απόδειξαν τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούνται οι αποδοτικές εργασιακές σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων. Είναι γνωστό ότι απαιτείται αλήθεια και ουσιαστική συνεργασία, και η φυσική οικειότητα είναι αυτή που οδηγεί σε αληθινές σχέσεις συνεργασίας.

Αυτό είναι γεγονός σε όλες τις προηγμένες οικονομίες, καθώς το να μοιράζεσαι το χώρο σου με κάποιον άλλον προωθεί τη διάδοση των πληροφοριών και την ουσιαστική συνεργασία.  

Μια μελέτη του 2009 έδειξε ότι οι εργαζόμενοι της Google που μοιράζονταν το φυσικό τους χώρο αντάλασσαν πληροφορίες περισσότερο αποδοτικά από αυτούς που βρίσκονταν σε διαφορετικούς ορόφους στο ίδιο κτίριο.

Μια παρόμοια μελέτη από το 2013 έδειξε ότι όταν οι επιστήμονες περπατούσαν αρκετά από το εργαστήριο σε μέρη όπως το δωμάτιο ξεκούρασης ή στον εκτυπωτή, εκδήλωναν περισσότερο το αίσθημα συνεργασίας στις έρευνες τους. 

Μια ακόμη πιο πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το να αναπτύσσεις προσωπικές σχέσεις με τους συναδέλφους σου σε κάνει περισσότερο δεκτικό σε νέες ιδέες σε μια επιχείρηση, γεγονός που βοηθά στην ανάπτυξη start-up εταιρειών.

Και καθώς τα ρομπότ καταλαμβάνουν όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας αντικαθιστώντας τους ανθρώπους, εξαιτίας του αυτοματισμού και της τεχνητής νοημοσύνης, αυτές οι σχέσεις έχουν  μεγαλύτερη αξία περισσότερο από ποτέ.

Έρευνα έδειξε ότι οι δουλειές που στηρίζονται περισσότερο στις ανθρώπινες σχέσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρηθούν.

Έτσι  επικρατεί η άποψη ότι δεν είναι το γραφείο από μόνο του που θα διατηρηθεί, αλλά η αναγκαιότητα της φυσικής οικειότητας που κρατά ζωντανή μια επιχείριση.

Η ευελιξία στην εργασία ήρθε για να μείνει

Οι εργαζόμενοι στα γραφεία θέλουν περισσότερη ευελιξία στον τρόπο που δουλεύουν. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που βγήκε από σχετική έρευνα από το Arizona State University και το University of Illinois.

Η έρευνα στοχεύει στο να γίνει κατανοητό πως το διεθνές lockdown οδήγησε μεγάλο μέρος  του εργατικού δυναμικού στην τηλεργασία αλλάζοντας τον τρόπο που οι εργαζόμενοι βλέπουν το γραφείο.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις 2,100 απαντήσεις των ερωτηθέντων,  συλλέχθηκαν από τα μέσα Απριλίου μέχρι τα μέσα Ιουλίου λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το φύλο και το μορφωτικό επίπεδο. 

Τα δεδομένα απόδειξαν ότι κοντά στα 2/3 αυτών που εξακολούθησαν να έχουν δουλειά κατά τη διάρκεια της πανδημίας σχεδόν αποκλειστικά δούλευαν από το σπίτι.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το μόλις 13% των εργαζομένων που δήλωσαν ότι το έκαναν κάποιες φορές την εβδομάδα πριν από τον Covid-19.

Αναφορικά με αυτούς που είχαν εργαστεί προηγουμένως από το σπίτι, το 62% ανάφερε ότι απολάμβανε την αλλαγή και το 75% προδοκά οι εργοδότες να συνεχίσουν να παρέχουν τη δυνατότητα ευελιξίας στην εργασία κι όταν περάσει η πανδημία.

Βέβαια, υπάρχει διαφορά μεταξύ των προδοκιών που έχουν οι εργαζόμενοι και της πραγματικότητας που οι εργοδότες θα προσφέρουν.

Ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις που είναι αντίθετες με το πρόγραμμα ευελιξίας είναι η πεποίθηση ότι οι εργαζόμενοι είναι λιγότερο αποδοτικοί και παραγωγικοί, όταν δουλεύουν από το σπίτι.  

Αλλά ακόμη κι όταν οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες, συγκεκριμένα όταν έχουν παιδιά, καταφέρνουν τελικά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της δουλείας έχοντας μια φυσιολογική παραγωγικότητα ή και μεγαλύτερη.

Αυτό έρχεται σε συνάρτηση με προηγούμενη ψυχολογική έρευνα που αφορά τους εργαζομένους από απόσταση που απόδειξε ότι αυτοί που εφάρμοζαν το σύστημα της τηλεργασίας συχνά συμπεριφέρονταν το ίδιο ή και καλύτερα από όταν βρίσκονταν στο γραφείο με άλλους συναδέλφους.

Οι εργαζόμενοι στην έρευνα  που δε χρειαζόταν να πηγαίνουν στο γραφείο και είχαν λιγότερες συναντήσεις εκεί, είχαν αυξημένη παραγωγικότητα.

Αυτός είναι ο λόγος που στο μέλλον η εργασία στο γραφείο είναι πιθανόν να γίνει περισσότερο ευέλικτη από ότι στο παρελθόν.

Συνολικά, συμπεριλαμβάνοντας αυτούς που προγουμένως δούλευαν από το σπίτι, ένα ποσοστό κοντά στο 26% είπε ότι σχεδίαζε να δουλεύει τουλάχιστον κάποιες φορές την εβδομάδα από το σπίτι,  όταν η πανδημία θα τελειώσει. Το 13% δήλωσε ότι σχεδιάζει να είναι η προτεραιότητα του η ευέλικτη εργασία. 

Μόνο το 9% των εργαζομένων που έλαβαν μέρος στην έρευνα,  όμως είπε ότι επιθυμεί να εγκαταλεψει ολοκληρωτικά το γραφείο. Φαίνεται ότι αυτό που θέλουν οι εργαζόμενοι είναι περισσότερη ισορροπία.

Έχοντας την επιλογή, πολλοί εργαζόμενοι στο γραφείο θα επιθυμούσαν να κρατήσουν την παραδοσιακή μορφή του γραφείου κάποιες μέρες και τις άλλες να δουλεύουν από το σπίτι.

Με τύχη και καλό προγραμματισμό, είναι εφικτό οι άνθρωποι να γίνουν παραπάνω αποδοτικοί μετά την πανδημία, ενώ θα απολαμβάνουν την προσωπική τους ζωή λίγο παραπάνω. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.