20 Απρ 2024
READING

Το ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό εμπόριο κυριαρχείται από marketplaces

2 MIN READ

Το ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό εμπόριο κυριαρχείται από marketplaces

Το ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό εμπόριο κυριαρχείται από marketplaces

Το Amazon διαθέτει ήδη το ένα τέταρτο της αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πλατφόρμες κυριαρχούν στην αγορά: έως το 2025, οι πλατφόρμες-marketplaces θα αντιπροσωπεύουν το 65% των διασυνοριακών διαδικτυακών πωλήσεων στην Ευρώπη.

Με εξαίρεση τα ταξίδια, η συνολική διασυνοριακή αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη πέρυσι αντιπροσώπευε κύκλο εργασιών 143 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ένας τύπος διαδικτυακού λιανοπωλητή φαίνεται να κυριαρχεί όλο και περισσότερο σε αυτήν την αγορά: έως και 84 δισεκατομμύρια ευρώ, ή 59%, προέρχεται από πλατφόρμες-marketplaces.

Χάρη στο Amazon, πρέπει να αναγνωριστεί: ο αμερικανικός γίγαντας έχει κύκλο εργασιών 32 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τέταρτο της αγοράς και αύξηση 18,5% σε σύγκριση με το 2018.

Το Ebay κατατάσσεται δεύτερο με κύκλο εργασιών 17 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η τρίτη θέση πηγαίνει στο Alibaba από την Κίνα.

Το μερίδιο αγοράς των διαδικτυακών πλατφορμών θα αυξηθεί ακόμη και στο 65% το 2025. Το Amazon παραμένει ηγέτης με τον αναμενόμενο κύκλο εργασιών της Ευρώπης ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Είναι εντυπωσιακό ότι οι καταναλωτές πωλούν επίσης όλο και περισσότερο απευθείας ο ένας στον άλλο: σύμφωνα με έρευνα του κέντρου CBCommerce, οι μισές από τις πωλήσεις θα πραγματοποιούνται από καταναλωτή σε καταναλωτή.

Το μερίδιο των μεταχειρισμένων αγαθών εξακολουθεί να αυξάνεται έντονα: σήμερα, το 41% ​​των μεγαλύτερων αγορών πωλεί μεταχειρισμένα αγαθά, με το Vinted ως ηγέτη της αγοράς, αλλά η CBCommerce εκτιμά ότι έως το 2025 οι πωλήσεις second-hand θα είναι 1,5 φορές υψηλότερες από τις πωλήσεις μαζικής μόδας και θα αντιπροσωπεύει το 13% της μέσης ντουλάπας.

Οι Millennials και η Generation Z “διεγείρουν” αυτήν την ανάπτυξη, καθώς οι νέοι 18-37 ετών αγοράζουν 2,5 φορές περισσότερα χρησιμοποιημένα ρούχα από άλλες ηλικιακές ομάδες.

Οι αγορές ευρωπαϊκής προέλευσης αντιπροσώπευαν το 11% της αγοράς πέρυσι, δηλαδή 17% περισσότερο από ένα χρόνο νωρίτερα. Οι μεγαλύτεροι παίκτες είναι οι Vinted, G2A, Farfetch και Zalando.

Οι δέκα μεγαλύτερες διασυνοριακές πλατφόρμες στην Ευρώπη είναι οι ακόλουθες:

Amazon 
eBay 
AliExpress 
Etsy 
Discogs 
Wish 
Vinted 
G2A 
Farfetch
Bandcamp 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.