21 Ιαν 2025
READING

Οι καταναλωτές λένε ότι οι μάρκες πρέπει να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης

2 MIN READ

Οι καταναλωτές λένε ότι οι μάρκες πρέπει να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης

Οι καταναλωτές λένε ότι οι μάρκες πρέπει να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης

Μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των Βρετανών καταναλωτών (71%) θέλουν οι εταιρείες να λαμβάνουν πιο σοβαρά την παραπληροφόρηση.

Διεξήχθη από την ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης branding Yext και η μελέτη έδειξε ότι μόλις το 41% ​​των ανθρώπων εμπιστεύονται τις μάρκες, με το 45% να λέει ότι όλες οι μάρκες αγωνίζονται να επικοινωνούν σωστές πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Ένα πρόβλημα παραπληροφόρησης

Η έκθεση βασίζεται σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την Censuswide μέσω ενός διαδικτυακού ερωτηματολογίου που απαντήθηκε τον Αύγουστο από 6.000 καταναλωτές της ΕΕ που προέρχονται εξίσου από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ο αγώνας για την παρουσίαση τρεχουσών και αξιόπιστων πληροφοριών έγινε πιο έντονος μετά την πανδημία, με απάτες, θεωρίες συνωμοσίας και ψεύτικες ειδήσεις να πολλαπλασιάζονται εν μέσω του χάους.

Αυτοί οι παράγοντες ώθησαν το 87% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο να πιστεύουν ότι η παραπληροφόρηση είναι πρόβλημα, ενώ το 57% φοβάται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί μόνο.

Το 55% των Βρετανών εκφράζουν μεγαλύτερη ανησυχία τώρα για τον πολλαπλασιασμό της παραπληροφόρησης από ό, τι προ-πανδημίας.

Αυτό συνέβαλε στην επιδείνωση της κρίσης εμπιστοσύνης στη βιομηχανία διαφημίσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, απαιτώντας από τους τομείς των διαφημίσεων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης να συνεργαστούν στενότερα για την ανοικοδόμηση της δημόσιας εμπιστοσύνης.

Πώς επηρεάζει τις μάρκες;

Το συναίσθημα της επίδρασης έχει ήδη επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τις μάρκες, με τους Βρετανούς να έχουν σπαταλήσει 2,1 δισεκατομμύρια £ σε προϊόντα και υπηρεσίες λόγω παραπληροφόρησης τους τελευταίους 12 μήνες.

Αυτές οι εμπειρίες μεταφράζονται σε μόλις 41% να εμπιστεύονται τις μάρκες και 45% να δηλώνουν ότι οι μάρκες έχουν πρόβλημα παραπληροφόρησης.

Συνδυάζοντας αυτά τα ευρήματα, το ερωτηματολόγιο διαπίστωσε ότι το 42% θα κατηγορούσε την ίδια τη μάρκα για ανακριβείς πληροφορίες που προέρχονταν από μια μηχανή αναζήτησης, με μόλις 20% να κατηγορεί το εργαλείο αναζήτησης και 10% να κατηγορεί το πρόγραμμα περιήγησής τους στο web.

Αντιμέτωπο με τέτοια προβλήματα το κοινό υιοθετεί ολοένα και περισσότερο μια επιφυλακτική στάση με το 64% να συμβουλεύεται δευτερεύουσες πηγές.

Αυτή η διεργασία δυσχεραίνεται από τον τεράστιο όγκο των διαθέσιμων στο κοινό πληροφοριών, με το 47% να κατακλύζεται από τον όγκο των δεδομένων που έχουν στη διάθεσή τους.

Η παραπληροφόρηση συνδυάζεται άμεσα με την εμπιστοσύνη στο 63% των καταναλωτών, με το 71% να λαμβάνει αποφάσεις αγοράς μόνο από αξιόπιστες πηγές.

Χάρη στον πολλαπλασιασμό των ψεύτικων ειδήσεων και των παρωχημένων πληροφοριών στο διαδίκτυο, το κοινό έχει γίνει πιο σκεπτικό για τις πληροφορίες από ποτέ και αυτό δημιουργεί μια κουλτούρα δυσπιστίας στην οποία πρέπει να αντιδράσουν οι επιχειρήσεις.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.