19 Απρ 2024
READING

Το brand είναι το πιο πολύτιμο επιχειρηματικό εργαλείο που εφευρέθηκε ποτέ

3 MIN READ

Το brand είναι το πιο πολύτιμο επιχειρηματικό εργαλείο που εφευρέθηκε ποτέ

Το brand είναι το πιο πολύτιμο επιχειρηματικό εργαλείο που εφευρέθηκε ποτέ

Η μάρκα είναι πιθανώς το πιο ισχυρό και ευέλικτο επιχειρηματικό εργαλείο που εφευρέθηκε ποτέ. Ωστόσο, υπάρχει μια αυξανόμενη φυλή επιχειρήσεων που συμπεριφέρονται σαν η δημιουργία της μάρκας να είναι μια περιττή πολυτέλεια.

Όταν οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν στην επωνυμία τους είναι λάθος αλλά το γεγονός οτι δεν προβάλλεται σωστά η ιδέα των εμπορικών σημάτων ως επιχειρηματικό εργαλείο είναι η αιτία.

Οι εταιρείες τείνουν να επικεντρώνονται στην ψυχική και συναισθηματική πλευρά των εμπορικών σημάτων και είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να εκτιμήσουν πράγματα στο μυαλό τους όπως αναμνήσεις, συσχετίσεις, συναισθήματα, αξίες και προσωπικότητα.

Δεν δόθηκε αρκετή έμφαση στα πράγματα που πραγματικά έχουν σημασία για τους διευθύνοντες συμβούλους και τους CFO: το ορθολογικό, εμπορικό περιεχόμενο σχετικά με το τι κάνουν οι μάρκες για την προώθηση της εμπορικής αξίας. Προβάλλλεται η “μαγεία” αλλά ξεχνάμε τη λογική.

Έχουν γραφτεί εκατομμύρια λέξεις σχετικά με το είναι μάρκα.Μια ισχυρή μάρκα είναι το πιο πολύτιμο εμπορικό πλεονέκτημα μιας επιχείρησης. Αυξάνει τις πιθανότητες των πελατών να επιλέξουν το προϊόν ή την υπηρεσία έναντι των ανταγωνιστών, προσελκύοντας περισσότερους πελάτες, με χαμηλότερο κόστος ανά πώληση, οι οποίοι είναι ευτυχείς να πληρώσουν λίγο περισσότερο και θα το αγοράσουν λίγο πιο συχνά.

Μια ισχυρή μάρκα θα προσφέρει περισσότερα έσοδα, κέρδη και ανάπτυξη, πιο αποτελεσματικά, χρόνο με το χρόνο, και έτσι θα δημιουργήσει μεγαλύτερη αξία των μετόχων.

Μπορεί να βοηθήσει μια εταιρεία να προσελκύσει, να παρακινήσει και να διατηρήσει το δεύτερο σημαντικότερο πλεονέκτημα της: τους ανθρώπους της.

Και μπορεί να λειτουργήσει ως εμπόδιο στην είσοδο για μελλοντικούς ανταγωνιστές, δημιουργώντας ένα νόμιμο «μονοπώλιο

Εδώ είναι μερικά από τα στοιχεία:

Περίπου το 84% της αξίας όλων των επιχειρήσεων είναι άυλη αξία, εκ του οποίου η αξία της μάρκας αποτελεί βασικό στοιχείο.

Κατά μέσο όρο, η αξία της μάρκας αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της συνολικής κεφαλαιοποίησης των επιχειρήσεων σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων από όλες τις μεγάλες εταιρείες αποτίμησης μάρκας

Τα ισχυρά εμπορικά σήματα ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο της επιχείρησης όσον αφορά τις αποδόσεις των μετόχων

Οι ισχυρές μάρκες μπορούν να καταγράψουν κατά μέσο όρο 3 φορές τον όγκο πωλήσεων των αδύναμων εμπορικών σημάτων, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που αναλύει τις συνήθειες των αγοραστών από την Kantar Millward Brown

Οι ισχυρές μάρκες είναι 4 φορές πιο πιθανό από τις αδύναμες μάρκες να αναπτυχθούν τους επόμενους 12 μήνες

Η αύξηση της καλής φήμης μιας μάρκας κατά 10% μπορεί να μειώσει την ευαισθησία για την τιμή των πελατών από 5% σε 20% σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

Οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για ισχυρές, οικείες, δημοφιλείς, αγαπημένες μάρκες

Η στρατηγική για τη δημιουργίας μάρκας οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερη αύξηση των πωλήσεων σε περιόδους 6+ μηνών από τις προσωρινές αυξήσεις που οφείλονται στην βραχυπρόθεσμη ενεργοποίηση πωλήσεων

Και όπως έχει πει και ο μεγαλύτερος επενδυτής στον κόσμο, ο Warren Buffett “Η πιο σημαντική απόφαση για την αξιολόγηση μιας επιχείρησης είναι η δύναμη της τιμής. Εάν η εταιρεία έχει τη δύναμη να αυξήσει τις τιμές χωρίς να χάσει την αγορά της από έναν ανταγωνιστή, πρόκειται για μια πολύ καλή επιχείρηση. Αν όμως δεν μπορεί να αυξήσει την τιμή κατά 10% τότε πρόκειται για κακή επιχείρηση”.

.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.