Το νέο επιχειρηματικό βήμα του Alibaba

Το Alibaba βοήθησε στον εκσυγχρονισμό των καταστημάτων λιανικής, παρέχοντας δεδομένα σχετικά με τους καταναλωτές και διαδικτυακές υπηρεσίες. Τώρα ελπίζει να κάνει το ίδιο στην βιομηχανική αρένα της Κίνας, ύψους αρκετών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η μεγαλύτερη επιχείρηση της Κίνας αποκάλυψε  ένα εργοστάσιο το οποίο διαχειρίζονταν με άκρα μυστικότητα κατά τα τελευταία τρία χρόνια, στα περίχωρα της πόλης της, Χανγκτσόου, που παράγει ρούχα για τις online πλατφόρμες Taobao και Tmall.

Το λεγόμενο ‘Xunxi’, είναι ένα «έξυπνο» εργοστάσιο,  αποτελεί δείγμα της καινούργιας επιχειρηματικής δραστηριότητας του Alibaba, προσφέροντας αναλυτικά δεδομένα τεχνολογίας back-end στους κατασκευαστές, ώστε να μπορούν να προσαρμόζουν και να βελτιώνουν τα εργοστάσια τους ανάλογα με τη ζήτηση των καταναλωτών.

«Αυτό επιτρέπει στις παραδοσιακές βιοτεχνίες να αυξήσουν τα κέρδη τους και να μειώσουν τα επίπεδα αποθεμάτων τους ενώ θα μπορούν ταυτοχρόνως να ικανοποιήσουν αυτές τις ανάγκες εξατομικευμένα» εξήγησε ο Alain Wu, διευθύνων σύμβουλος της Xunxi Digital Technology Co., θυγατρικής εταιρείας του Alibaba.
Τα πατώματα του εργοστασίου Xunxi είναι εξοπλισμένα με μηχανήματα κοπής και ραπτικής και ιμάντες μεταφοράς που μπορούν να ελεγχθούν από απόσταση μέσω smartphone, σύμφωνα με την εταιρεία.

Το Alibaba υποστηρίζει ότι τα χρόνια παρακολούθησης της συμπεριφοράς των καταναλωτών θα είναι χρήσιμα για τους παραγωγούς της χώρας.

Το Xunxi – που σημαίνει γρήγορος ρινόκερος – είναι το αποτέλεσμα αυτού που ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Alibaba, Jack Ma ονόμασε «καινοτόμα παραγωγή» το 2016.

Συνδέεται στενά με τη «νέα λιανική» στρατηγική της Alibaba: νεότερες εταιρείες όπως η αλυσίδα παντοπωλείων Freshippo έχουν εξελιχθεί σε επιχειρήσεις  12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συνεισφέροντας το ένα πέμπτο των συνολικών εσόδων στο τρίμηνο του Ιουνίου.

Ενώ η χώρα αποτελεί την έδρα μερικών εκ των πιο προηγμένων εργοστασίων του κόσμου – που παράγουν τα πάντα από iPhones μέχρι ηλεκτροκίνητα οχήματα – μικρότεροι κατασκευαστές δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών, σε μία οικονομία που επιβραδύνεται.

Ο αρχικός στόχος του Alibaba είναι τα ενδύματα, αλλά τελικά στοχεύει να βοηθήσει περισσότερους κατασκευαστές να αναλύσουν δεδομένα, να αυτοματοποιήσουν την εφοδιαστική τους αλυσίδα και να διατηρήσουν τα αποθέματα τους στον απαιτούμενο χρόνο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Daniel Zhang – ο οποίος έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τη μελλοντική ανάπτυξη πέρα ​​από το ηλεκτρονικό εμπόριο – επιβλέπει και τις δύο προσπάθειες.

Η ηγετική θέση του Alibaba στο κινεζικό ηλεκτρονικό εμπόριο απειλείται από πολλούς ανταγωνιστές.

Η Upstart Pinduoduo  έχει προσελκύσει τους αγοραστές με φθηνότερες ευκαιρίες, ενώ το JD.com  επεκτείνεται από την παραδοσιακή της παρουσία στα καταναλωτικά ηλεκτρονικά είδη και σε είδη παντοπωλείου, αφού το Covid-19 εκτίναξε τις διαδικτυακές αγορές.