04 Ιαν 2025
READING

Τα ρομπότ γεμίζουν με προϊόντα τα ράφια καταστημάτων στην Ιαπωνία

2 MIN READ

Τα ρομπότ γεμίζουν με προϊόντα τα ράφια καταστημάτων στην Ιαπωνία

Τα ρομπότ γεμίζουν με προϊόντα τα ράφια καταστημάτων στην Ιαπωνία

Τα ρομπότ γεμίζουν τα ράφια σε διάφορα σούπερ μάρκετ στην Ιαπωνία. Μετά από μια αρχική δοκιμή, η αλυσίδα franchise FamilyMart είναι τόσο ενθουσιώδης που θέλει να απασχολεί τουλάχιστον είκοσι έως το 2022.

Δύο από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ιαπωνία, η FamilyMart και η Lawson, δοκιμάζουν ρομπότ ως αναπληρωτές ραφιών.

Αυτήν την εβδομάδα η Lawson ανέπτυξε το πρώτο της ρομπότ σε ένα κατάστημα ψιλικών ειδών στο Τόκιο, η FamilyMart δοκίμασε τα ίδια ρομπότ τον περασμένο μήνα και ήδη σχεδιάζει να λειτουργήσει σε 20 από τα καταστήματά της έως το 2022.

Το ρομπότ, που ονομάζεται Model-T, αναπτύχθηκε από την ιαπωνική εταιρεία Telexistence και μπορεί να φτάσει σε ύψος έως και δύο μέτρα.

Εξοπλισμένο με κάμερες, μικρόφωνα και αισθητήρες, μπορεί να γεμίσει ράφια με προϊόντα και μπουκάλια, κουτιά και είναι σε θέση να να τοποθετήσει αντικείμενα διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών σε διαφορετικά μέρη.

Τα ρομπότ έχουν ήδη πειραματιστεί με άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, συμπεριλαμβανομένων των Carrefour και Walmart, αλλά δεν διαχειρίζονται ακόμη ευαίσθητα αντικείμενα.

Σύμφωνα με τον παραγωγό Telexistence, τα ρομπότ σε αυτοματοποιημένες αποθήκες είναι επίσης πολύ πιο περιορισμένα στις κινήσεις τους. Το γεγονός ότι το Model-T βάζει προϊόντα στα ράφια με τα χέρια του είναι επομένως ένα νέο βήμα προς τα εμπρός.

Ακόμα κι αν υπάρχουν προς το παρόν μειονεκτήματα στα ρομπότ που μοιάζουν με αιλουροειδές προς το παρόν πρέπει να ελέγχονται εξ αποστάσεως από τους ανθρώπους, έως ότου, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, μπορούν να μάθουν τα ίδια τις σωστές ενέργειες και να μιμηθούν την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Ωστόσο, οι Ιάπωνες πιστεύουν ακράδαντα στο δυναμικό της τεχνολογίας, ιδίως ενόψει της οξείας έλλειψης εργασίας της χώρας.

Με έναν πληθυσμό με έναν στους τρεις ηλικίας άνω των 65 ετών, είναι πολύ δύσκολο να  βρεις εργαζόμενους και ακόμη και ελεγχόμενο από απόσταση, το σύστημα εξακολουθεί να είναι ενδιαφέρον, λέει η FamilyMart, καθώς επιτρέπει σε ένα άτομο να γεμίζει ράφια σε πολλά καταστήματα ταυτόχρονα.

Η Telexistence ανταποκρίνεται σε αυτό χωρίς να πουλήσει τα ρομπότ αλλά να τα νοικιάσει, σε τιμή που είναι συγκρίσιμη με το μισθολογικό κόστος ενός υπαλλήλου.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.