Καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο αναγκάστηκαν να εργαστούν από τα σπίτια τους ως απάντηση στην πανδημία Covid-19 τα ήδη ασαφή όρια μεταξύ του σπιτιού και της επαγγελματικής ζωής είναι ακόμη πιο δυσδιάκριτα.
Το μέλλον της εργασίας είναι εδώ και φαίνεται ευέλικτο.Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι αυτή η κρίση πρόκειται να αναδιαμορφώσει την εμπειρία της εργασίας.
Από το 2014, όλοι οι υπάλληλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο που βρίσκονται στην εταιρεία τους για περισσότερο από έξι μήνες έχουν το νόμιμο δικαίωμα να ζητούν ευέλικτη εργασία.
Ενώ ο νόμος ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, γενικά οι γονείς ζητούν είτε το flexitime είτε τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι. Ένα στα τρία από αυτά τα αιτήματα, ωστόσο, απορρίπτεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Συνεδρίου Trades Union (TUC) του 2019.
Πέρυσι, η TUC δημιούργησε έναν συνασπισμό με άλλους φορείς της βιομηχανίας και ξεκίνησε την εκστρατεία Flex For All, ζητώντας αλλαγή του νόμου έτσι ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν το δικαίωμα ευέλικτης εργασίας από την πρώτη μέρα.
Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η καθημερινή παρουσία και οι αυστηρά σταθερές ώρες εργασίας επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγικότητα των εργαζομένων, επικρατεί η αντίληψη ότι η καλύτερη δουλειά συμβαίνει σε ένα γραφείο.
Μέχρι τώρα. Τα αφεντικά που κάποτε ήταν δύσπιστα σχετικά με το να επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται εξ αποστάσεως πλέον εχουν αλλάξει γνώμη.
Η Nancy Rothbard, καθηγήτρια στο Wharton School που μελετά την οργανωτική συμπεριφορά, λέει ότι αυτές οι αλλαγές είναι σημαντικές. «Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην εξ αποστάσεως εργασία ήταν πάντα αυτό που σκέφτεται ο άμεσος προιστάμενος», λέει.
Οι υπάλληλοι δεν εργάζονται απλώς από το σπίτι – εργάζονται από το σπίτι κατά τη διάρκεια μιας άνευ προηγουμένου παγκόσμιας πανδημίας.Αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
Οι εργαζόμενοι θέλουν να αλλάξει αυτό. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις από την παγκόσμια ερευνητική εταιρεία Gartner, το 48% των εργαζομένων αναμένουν να εργαστούν από το σπίτι μετά την πανδημία, από 30% πριν από την πανδημία.
Ενώ η μαζική υιοθέτηση της απομακρυσμένης εργασίας είναι ακόμη πολύ μακριά, φαίνεται βέβαιο ότι το μοντέλο εννέα έως πέντε δεν είναι το πλέον κατάλληλο.
Η μετα-πανδημική επαγγελματική ζωή μπορεί θα ασχολείται λιγότερο για το πού εργαζόμαστε και περισσότερο για μια πολιτιστική αλλαγή,βήμα-βήμα που θα κάνει τις εταιρείες να προσφέρουν στους εργαζομένους τους ένα μεγαλύτερο επίπεδο αυτονομίας.
Το σύγχρονο γραφείο είναι γεμάτο με αναποτελεσματικότητα και η πανδημία θα είναι μια ευκαιρία να αναγκάσει τους ανθρώπους να ξανασκεφτούν.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.