25 Απρ 2024
READING

Η άνοδος των «dark stores» – και πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν το λιανικό εμπόριο

3 MIN READ

Η άνοδος των «dark stores» – και πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν το λιανικό εμπόριο

Η άνοδος των «dark stores» – και πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν το λιανικό εμπόριο

Το Whole Foods «άνοιξε» ένα νέο «κατάστημα» στο οποίο δεν μπορούν να περπατήσουν ή να ψωνίσουν οι πελάτες.

Βρίσκεται στο Μπρούκλιν και είναι ελαφρώς μικρότερο από ένα τυπικό Whole Foods, το κατάστημα είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην εκπλήρωση ηλεκτρονικών παραγγελιών.

Είναι το πρώτο κατάστημα αποκλειστικά αφιερωμένο στο διαδίκτυο της εταιρείας. Με μακρύτερους διαδρόμους το κατάστημα θα χρησιμοποιηθεί για τη συσκευασία διαδικτυακών παραγγελιών, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Amazon, στην οποία ανήκει το Whole Foods, λέει ότι οι πωλήσεις τροφίμων τριπλασιάστηκαν, χρόνο με το χρόνο, για το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Αλλά αυτή δεν είναι απλώς μια αντίδραση που σχετίζεται με την πανδημία. Παρόλο που έξι από τα καταστήματά του μετατράπηκαν προσωρινά για να χειριστούν μόνο παραγγελίες μέσω διαδικτύου, αυτό το νέο αποκλειστικό ηλεκτρονικό κατάστημα λειτουργεί για περισσότερο από ένα χρόνο.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Περισσότεροι λιανοπωλητές αντιμετωπίζουν τη μετατόπιση των αγορών από το κατάστημα στο διαδίκτυο μετατρέποντας τις φυσικές τους τοποθεσίες σε λεγόμενα “dark stores” – χώρους που μοιάζουν με αποθήκη όπου οι ηλεκτρονικές παραγγελίες μπορούν να συσκευαστούν για παραλαβή ή παράδοση.

Οι ειδικοί του λιανικού εμπορίου λένε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή μιας μεγάλης τάσης.Κάθε αλυσίδα στον κόσμο θα το κάνει αυτό στο μέλλον. Και το μέλλον είναι τώρα, επειδή το COVID-19 έχει προωθήσει τις αλλαγές για μια σειρά από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει τη σωτηρία για τα καταστήματα που αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ μπορεί να μετακινηθούν τελικά σε μια υβριδική προσέγγιση, στην οποία οι αγοραστές μπορούν να υποβάλουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγγελίας τους στο διαδίκτυο για παραλαβή, αλλά εξακολουθούν να περιφέρονται στους διαδρόμους για να επιλέξουν αντικείμενα όπως φρέσκα προϊόντα.

Το κλειδί για αυτήν την αλλαγή είναι η ρομποτική.Ακόμα και χωρίς τους κανόνες κοινωνικής απόστασης της πανδημίας, το τυπικό παντοπωλείο μπορεί να χειριστεί μόνο συγκεκριμένο αριθμό πελατών.

Οι νεοσύστατες τεχνολογίες αποθήκης όπως το Fabric και το Alert Innovation έχουν ήδη αρχίσει να συνεργάζονται με εμπόρους λιανικής πώλησης και παντοπωλεία για την ενσωμάτωση της ρομποτικής και την προσθήκη περισσότερων προιόντων σε μικρότερους χώρους μόνο για ρομπότ.

Υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα να γίνουν τα ρομπότ μέρος της εμπειρίας αγορών καθώς μερικές αλυσίδες παντοπωλείων και φαρμακείων σκέφτονται να βάλουν αυτά τα ρομπότ, στο κέντρο του κτηρίου, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να το δουν να συμβαίνει.

Προς το παρόν, η μετάβαση θα είναι πιο σταδιακή. Η πτώση των φυσικών αγορών κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδήγησε πολλούς λιανοπωλητές αλυσίδων σε προσωρινά dark stores.

Αλλά καθώς η πανδημία συνεχίζεται και οι διαδικτυακές αγορές παντοπωλείων γίνονται πιο συνηθισμένες οι αλυσίδες παντοπωλείων θα αρχίσουν να αναλύουν τις παραγγελίες τους στο διαδίκτυο και την πυκνότητα πληθυσμού κοντά στα καταστήματά τους ώστε να αποφασίσουν ότι ορισμένες τοποθεσίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν καλύτερα ως σκοτεινά καταστήματα.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.