Συμφωνία-αποτροπή της αργίας 3.000 πιλότων στην United

Η United Airlines και το σωματείο που εκπροσωπεί τους 13.000 πιλότους του εν λόγω αερομεταφορέα κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο να τεθούν σε καθεστώς αργίας περί τους 3.000 πιλότοι, ως απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει «σφυροκοπήσει» την παγκόσμια ταξιδιωτική ζήτηση.

Μόλις τον περασμένο μήνα η United δήλωσε ότι σκοπεύει να αποσύρει ή να απολύσει περίπου 16.000 υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων 2.850 πιλότων, από την 1η Οκτωβρίου 2020 όταν και οι όροι της ομοσπονδιακής βοήθειας που απαγόρευαν την πραγματοποίηση απολύσεων του προσωπικού, λήγουν.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ένωση πιλότων της United και η διοίκηση της εταιρείας επεξεργάστηκαν ένα σχέδιο συμφωνίας, οι όροι του οποίου δεν γνωστοποιήθηκαν καθώς απομένει να εγκριθεί από το σώμα των μελών του.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Delta Air Lines προ ημερών υπογράμμισε πως στην περίπτωση κατά την οποία δεν καταλήξει σε συμφωνία με την ένωση των πιλότων της, θα αναγκαστεί να θέσει σε καθεστώς αργίας τουλάχιστον 1.900 πιλότους της. Ο αερομεταφορέας, νωρίτερα το καλοκαίρι, είχε προτείνει την περικοπή της ελάχιστης εγγυημένης αμοιβής των πιλότων της κατά 15%.

Την ίδια στιγμή, οι Southwest Airlines, Spirit Airlines και JetBlue Airways έχουν -επίσης- συνάψει συμφωνίες με τα επιμέρους σωματεία των πιλότων τους για να αποφευχθεί το φαινόμενο του καθεστώτος αργίας. Παράλληλα, από την πλευρά των κορυφαίων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών έχει πέσει στο τραπέζι μια σειρά από προτάσεις, όπως είναι αυτή της πρόωρης συνταξιοδότησης, ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη για πάσης φύσεως ακούσιες περικοπές, όταν θα λήξει το καθεστώς της ομοσπονδιακής βοήθειας την 1η Οκτωβρίου 2020.

Εν τω μεταξύ, τα συνδικάτα των αεροπορικών εταιρειών παροτρύνουν τους νομοθέτες να εγκρίνουν την παροχή ενός πρόσθετου οικονομικού πακέτου συνολικού ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα ήταν σε θέση να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας μέχρι και τα τέλη του προσεχούς Μαρτίου. Όταν και όλοι εικάζουν πως θα έχει ξεδιαλύνει η κατάσταση της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού.