Κάτι παραπάνω από 5.500 καινούρια διαδικτυακά καταστήματα ξεκίνησαν την λειτουργία τους στην Πολωνία κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, καταδεικνύοντας μια έντονα ανοδική τάση, που υποβοηθήθηκε τα μέγιστα από την πανδημία που ενέσκυψε κατά το μέσον του πρώτου τριμήνου. Βέβαια, την ίδια στιγμή στην εν λόγω χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, περίπου 2.000 online καταστήματα αναγκάστηκαν να παύσουν την λειτουργία τους, επιφέροντας μια εξισορρόπηση στο σχετικό ισοζύγιο.
Είναι πανθομολογούμενο πως η κατανάλωση στην Πολωνία «ανθεί», καθώς μόνο τον Ιούνιο, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8,4% σε μηνιαία βάση, την στιγμή κατά την οποία η διεθνής αγορά κινούταν στους ρυθμούς των lockdown, απαγορεύσεων στην λειτουργία των φυσικών καταστημάτων, αλλά και ενός αισθήματος φόβου που είχε «απλωθεί» μεταξύ των ίδιων των καταναλωτών.
Το 10% των συνολικών λιανικών πωλήσεων μέσω online εμπορίου
Σύμφωνα με την Πολωνική Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία, μπορεί το μερίδιο του ηλεκτρονικού εμπορίου στο σύνολο των λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 7,7% τον Ιούνιο (σε σύγκριση με τον Μάιο), ωστόσο οι αντίστοιχες διαδικτυακές πωλήσεις αντιπροσωπεύουν μερίδιο της τάξεως του 10% επί του συνόλου των λιανικών πωλήσεων. Αρκεί να τονιστεί πως το συγκεκριμένο ποσοστό τον περασμένο Φεβρουάριο δεν ξεπερνούσε το 5,6%. Ήτοι, σχεδόν, διπλασιασμός του με την πάροδο ενός εξαμήνου, κατά το οποίο αναδύθηκε δυναμικά το online εμπόριο.
Όπως κατατείνουν σειρά μελετών, το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Πολωνία αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 30%, ξεπερνώντας σε αξία ακόμη και τα 100 δισεκατομμύρια złoty φέτος. Κάτι που… μεταφράζεται ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Πολωνία θα μπορούσε να αξίζει πάνω από 22,73 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020.
Ραγδαία μεταβολή στη συμπεριφορά των καταναλωτών
Βέβαια, σε αυτή την κατάσταση συνέβαλε και το γεγονός του μειωμένου πλήθους φυσικών καταστημάτων στην Πολωνική αγορά κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών. Έτσι, λοιπόν, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους υπήρχαν συνολικά 257.000 φυσικά καταστήματα. Ωστόσο, το 2009, ο αριθμός αυτός ήταν πολύ υψηλότερος, καθώς στην εν λόγω χώρα της Κεντρικής Ευρώπης λειτουργούσαν περισσότερα από 371.000 καταστήματα.
Ήδη, τα τελευταία χρόνια, η τάση έχει μετριαστεί, ωστόσο πολλοί λιανοπωλητές που πωλούν ρούχα και υφάσματα, ηλεκτρονικά είδη ή βιβλία έχουν επιλέξει να τερματίσουν την λειτουργία των φυσικών καταστημάτων τους, πραγματοποιώντας μια ξεκάθαρη «στροφή» προς την κατεύθυνση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Κι αυτό, συμβαδίζοντας με την αλλαγή συμπεριφοράς από μέρους των καταναλωτών οι οποίοι κινούμενοι εντός του πλαισίου που ορίζει η πανδημική κατάσταση, αναζητούν ασφάλεια, ταχύτητα, ποικιλία, άνεση, επιλογές από τις αγορές τους.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.