«Μιας πανδημίας… μύρια καλά έπονται», θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος –παραφράζοντας την γνωστή ρήση- με μια «δόση» black humor την προσπάθεια αποτύπωσης της ισχύουσας πραγματικότητας στο εγχώριο περιβάλλον των online αγορών.
Κι αυτό, καθώς μπορεί οι επιμέρους αγοραστικές συνήθειες να απαιτούν χρόνια προσπαθειών προκειμένου να δομηθούν, ωστόσο, αρκεί μια ακραία συνθήκη, λέγε με και Covid-19, ώστε να διελυθεί εις τα εξ’ ων συνετέθη.
Αποτέλεσμα; Ένας στους δύο διαδικτυακούς χρήστες (50%) πραγματοποιούν τις αγορές τους online, την στιγμή κατά την οποία η αντίστοιχη αναλογία κατά το περασμένο έτος διαμορφωνόταν σε 1 στους 5 (21%).
Αυτά επισημαίνονται σε πρόσφατη μελέτη που υλοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) και του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μάλιστα, εν συγκρίσει με το 2019, η χώρα μας δείχνει να έχει υπερ-διπλασιάσει την συστηματική πραγματοποίηση online αγορών, καθώς όπως αποδεικνύεται με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, το 21% των διαδικτυακών χρηστών, που είχε προβεί σε τουλάχιστον μία online αγορά κατά το τελευταίο δεκαήμερο του περασμένου έτους, σε 50% τον Αύγουστο του 2020.
Εντύπωση και δη θετική αποτελεί η διαπίστωση πως το εν λόγω ποσοστό κινείται σε σταθερά επίπεδα από τον περασμένο Μάιο.
Η (νέα) κανονικότητα βρίσκεται -ήδη- εδώ
Συχνά-πυκνά οι βίαιες αλλαγές συνοδεύονται από βραχύβια χρονική διάρκεια και αμφίβολη ανθεκτικότητα, στοιχεία τα οποία πολλοί ανέμεναν πως θα ίσχυαν και στην περίπτωση των online αγορών στην πατρίδα μας.
Ωστόσο, η πραγματικότητα δείχνει να τους διαψεύδει, καθώς καταγράφεται μία σταθεροποίηση της πελατειακής βάσης των αγορών μέσω διαδικτύου περίπου στο μέγεθος του 50% του πληθυσμού.
Όσον αφορά την αγορά τροφίμων, η ηλεκτρονική υπηρεσία παράδοσης έτοιμου φαγητού παρουσιάζει ακόμη μεγαλύτερη ανοδική τάση, φτάνοντας στο 38%, με σημαντική αύξηση να καταγράφεται την περίοδο μετά από την παύση του lockdown και τη χαλάρωση των σχετικών μέτρων.
Σε σχέση με τις παραγγελίες τροφίμων από ηλεκτρονικό σουπερμάρκετ και άλλα μέσα, παρατηρείται μία παγίωση του σχετικού κοινού, με ενίσχυση του ρόλου που παίζουν, πλέον, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες πολλαπλών καταστημάτων.
Αύξηση 500% στους αγοραστές των e-super market
Οι τρεις εναλλακτικές – ηλεκτρονικό σουπερμάρκετ, τηλεφωνική παραγγελία, πλατφόρμα πολλαπλών καταστημάτων – χρησιμοποιούνται από το 25% του κοινού έναντι 29% τον περασμένο Μάιο. Μάλιστα, οι κατεξοχήν αγοραστές από ηλεκτρονικά σουπερμάρκετ αντιστοιχούν στο 5%, με αύξηση 500% σε σχέση με το 2019.
Αναφορικά με την μέθοδο της τηλεφωνικής παραγγελίας, καταγράφεται μείωση σε σχέση με τον Μάιο (9% σε σχέση με 13% τον Μάιο), ενώ για πρώτη φορά υπάρχει παρουσία της χρήσης ηλεκτρονικής πλατφόρμας πολλαπλών καταστημάτων σε ποσοστό της τάξεως του 13%.
Ενδιαφέρον προκαλεί το εύρημα της εν λόγω μελέτης πως η επιλογή των καταναλωτών για την πραγματοποίηση online αγορών, δεν έχει τόσο πολύ να κάνει με την αποφυγή της επίσκεψης στο κατάστημα, αλλά με την άνεση και την ευκολία, που παρέχει το online κανάλι.
Το ποσοστό των καταναλωτών, που προτιμά να αγοράσει εξ αποστάσεως προϊόντα σουπερμάρκετ, έχει μειωθεί από 14% τον Απρίλιο, σε 7% τον Αύγουστο, ενώ το ποσοστό που διατηρεί επιφυλάξεις να επισκεφθεί το κατάστημα έχει μειωθεί από 22% σε 7%.
Όσον αφορά τις εναλλακτικές λύσεις της παραλαβής από το κατάστημα και της παράδοσης κατ’ οίκον, οι καταναλωτές προτιμούν ξεκάθαρα τη δεύτερη με ποσοστό 57% έναντι 17% της πρώτης, ενώ το 26% προτιμά και τα δύο. Η παράδοση κατ’ οίκον θεωρείται πιο εύκολη (62%), περισσότερο εξυπηρετική (53%), πιο ασφαλής για την υγεία (49%) και συνολικά καλύτερη από το 46%.
Αντίθετα, η υπηρεσία παραλαβής από το κατάστημα θεωρείται πιο γρήγορη από το 45% και πιο οικονομική από το 38%.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.