25 Απρ 2024
READING

Τα εταιρικά γραφεία μας τελείωσαν;

3 MIN READ

Τα εταιρικά γραφεία μας τελείωσαν;

Τα εταιρικά γραφεία μας τελείωσαν;

Η πανδημία του κορωνοϊού -μεταξύ όλων των άλλων- έχει επιδράσει καταλυτικά και στον τρόπο εργασίας του συνόλου του πληθυσμού της γης.

Ακόμη και σήμερα, ένα σημαντικό κομμάτι του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού εργάζεται από το σπίτι, ενώ πλήθος από πολυεθνικοί κολοσσοί, ανεξαρτήτως τομέα δραστηριοποίησης και γεωγραφίας, έχουν εκδώσει εταιρικές οδηγίες για την πιθανότητα επιστροφής των εργαζομένων στους χώρους των γραφείων τους από την προσεχή άνοιξη και έπειτα, ενώ δεν λείπουν και ορισμένοι που ήδη έχουν επιλέξει την εξ’ αποστάσεως εργασία ως το new normality για την συντριπτική πλειοψηφία του υπαλληλικού δυναμικού τους.

Όσο για την συζήτηση περί των εμπορικών ακινήτων, όλοι κατατείνουν πως οδηγούνται σε μαρασμό με fast forward διαδικασίες, προδιαγράφοντας τον «θάνατο» των εν λόγω ακινήτων.

Όλοι; Όχι ακόμα, καθώς ορισμένοι σημαίνοντες «παίκτες» του διεθνούς τοπίου του real estate σχεδιάζουν μια νέα στρατηγική, μέσω της οποίας φιλοδοξούν πως θα αντιστρέψουν την -από πολλούς θεωρούμενη και ως παγιωμένη- κατάσταση προς όφελος των εμπορικών ακινήτων.

Τα στελέχη ορισμένων εκ των κορυφαίων εξειδικευμένων real estate εταιρειών της παγκόσμιας αγοράς θεωρούν πως το μέλλον των εμπορικών ακινήτων έγκειται όχι μόνο στην πώληση χώρων γραφείων, αλλά στον σχεδιασμό και την κατασκευή τους.

Χαρακτηριστική περίπτωση και αντιπροσωπευτικό δείγμα της new age προσέγγισης αποτελεί η Unispace, μια εταιρεία που ηγείται του τομέα σχεδιασμού και κατασκευής οργανωμένων χώρων εργασίας.

Η ίδια, η οποία έχει σχεδιάσει και χτίσει γραφεία για εταιρείες όπως η Airbus, η Sonos, ο Michael Kors κ.ά., αποτελεί ένα καινοτόμο one-stop-shop για τον τομέα των εμπορικών ακινήτων. Έχοντας ιδρυθεί στην Αυστραλία το 2010, η Unispace έχει εξελιχθεί ταχύτατα διαθέτοντας -πλέον- 46 γραφεία και σχεδιαστικά στούντιο σε 25 χώρες.

Απαίτηση για 20-30% λιγότερο χώρο γραφείων προσεχώς

Αυτή τη στιγμή μπορεί ο τομέας των γραφείων να μην φαντάζει και ως η πλέον θελκτική αγορά ενδιαφέροντος. Πόσο, μάλλον, την στιγμή κατά την οποία σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών, οι επιχειρήσεις παγκοσμίως ενδέχεται να χρειάζονται 20% έως 30% λιγότερους χώρους γραφείων άμα τη λήψη της πανδημίας.

Εντούτοις, όμως, η Unispace θεωρεί πως πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδυθεί ως σημείο αναφοράς, διάχυσης γνώσης, εμπειρίας και know-how, ώστε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς παγκοσμίως να αντιληφθούν σε πλήρη έκταση το πως διαγράφεται το μέλλον των γραφείων τους.

Μάλιστα, τα στελέχη της εταιρείας θεωρούν πως οι επιχειρήσεις σταδιακά θα συνειδητοποιήσουν το πόσο σημαντικός είναι ο σχεδιασμός των γραφείων τους για τον τρόπο της λειτουργίας τους.

Όσο για τους παράγοντες που επιδρούν σε καταλυτικό βαθμό στο τελικό αποτέλεσμα, αυτοί δεν είναι άλλοι από την στρατηγική, τον σχεδιασμό και, φυσικά, την εκτέλεση του σχεδιασμού. Διαδικασία που αφορά κάθε πτυχή: Από την κατασκευή έως την επίπλωση και τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένος ο ίδιος ο χώρος.

Προς την ικανοποίηση των εν λόγω συνθηκών που οδηγούν με αποτελεσματικό τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση, δύναται να συμβάλει το set-up ενός οργανωμένου real estate γραφείου που ασχολείται αποκλειστικά με τα εμπορικά ακίνητα το οποίο θα προσομοιάζει με την αντίστοιχη λειτουργία της Unispace.

Κάτι που σημαίνει ότι οι παράγοντες της χάραξης στρατηγικής, του σχεδιασμού και της εκτέλεσης βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη. Σε αυτή την περίπτωση ο έλεγχος είναι μεγαλύτερος και στενότερος, πολλαπλασιάζοντας τον βαθμό της αποδοτικότητας, εξοικονομώντας χρόνο, χρήματα και ανθρώπινους πόρους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.