Πως διαμορφώνονται οι καταναλωτικές τάσεις στην Ευρώπη έπειτα από τον Covid-19;

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η πανδημία του Covid-19 άλλαξε δραστικά τον τρόπο με τον οποίο ο μέσος καταναλωτής ψωνίζει τόσο on, όσο και offline.

Μάλιστα, οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων δείχνουν να έχουν επωφεληθεί τα μέγιστα από αυτό, ενώ οι omnichannel λιανοπωλητές που δεν έχουν τα τρόφιμα στο επίκεντρο της δραστηριοποίησής τους αρχίζουν να ανακάμπτουν σταδιακά. Άραγε, πως επηρέασε ο κορωνοϊός τις τάσεις των καταναλωτών στην Ευρώπη;

Φαίνεται ότι 4 στους 10 Ευρωπαίους καταναλωτές έχουν βιώσει μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών τους ελέω του Covid-19. Γεγονός που έχει οδηγήσει το 38% των καταναλωτών να σχεδιάζουν να περιορίσουν τις δαπάνες τους κατά τους αμέσως προσεχείς μήνες.

Με βάση τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε προ ημερών η εταιρεία PwC, όσοι καταναλωτές προέρχονται από χώρες που με την σειρά τους έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, είναι αυτοί που είναι αποφασισμένοι να ξοδέψουν λιγότερα.

Το μερίδιο όσων σχεδιάζουν να μειώσουν τις δαπάνες τους είναι 56% στην Ισπανία, 43% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 42% στην Ιταλία.

Έμαθαν την διαδικτυακή εξυπηρέτηση και ποντάρουν στην συνέχισή της

Το ξέσπασμα της πανδημίας οδήγησε σε μια σημαντική εξέλιξη αναφορικά με τις online αγορές των ειδών παντοπωλείου, καθώς κατά τη διάρκεια του διεθνούς lockdown , το 28% των Ευρωπαίων που ζουν σε αστικές περιοχές χρησιμοποίησαν τις διαδικτυακές αγορές ως το κύριο κανάλι για την αγορά ειδών παντοπωλείου.

Μάλιστα, το εν λόγω μέγεθος εμφανίζεται αυξημένο κατά 10% εν συγκρίσει με ότι ίσχυε και πριν από την έλευση της πανδημίας.

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης της PwC είναι και το γεγονός ότι το 52% των Γερμανών που πραγματοποίησαν online αγορές ειδών παντοπωλείου αγόρασαν σαφώς περισσότερα προϊόντα κατά την διάρκεια του lockdown, ενώ το 70% των Γάλλων, Ισπανών και Ιταλών καταναλωτών σημείωσαν κάτι το αντίστοιχο.

Και πάνω από το 80% των Ευρωπαίων καταναλωτών που άρχισαν να αγοράζουν είδη παντοπωλείου στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της πανδημίας σχεδιάζουν να συνεχίσουν να το κάνουν.

Όπως τονίζουν στελέχη της PwC: «Για τους λιανοπωλητές τροφίμων που αντιμετωπίζουν την πρόκληση να δημιουργήσουν μια κερδοφόρα online επιχείρηση, τώρα είναι -πλέον- η ώρα να μάθουν από τους διαδικτυακούς παίκτες παντοπωλείων, να επανεξετάσουν τις λειτουργίες και να δημιουργήσουν πρόσθετες δυνατότητες ανάλυσης.

Αναφέρουν επίσης ότι λιγότερο από το 10% των ευρωπαίων καταναλωτών αναμένουν δωρεάν παράδοση όταν αγοράζουν είδη παντοπωλείου στο διαδίκτυο. Ωστόσο, τα ίδια στελέχη επισημαίνουν πως οι καταναλωτές εξακολουθούν να είναι πολύ απαιτητικοί.

Παράλληλα, εμφανίζονται σαφώς πιο πρόθυμοι να πληρώσουν για παραδόσεις ειδών παντοπωλείου που φτάνουν μεταξύ μιας και έξι ωρών μετά την παραγγελία τους».