Ανέκαθεν ο τομέας της μόδας βασιζόταν σε κυκλικές τάσεις. Καθιέρωση, ανανέωση και επανάληψη δείχνει να αποτελεί έναν –άτυπο- οδηγό προς ναυτιλομένους στον τομέα του haute couture.
Όπως είχε αναφέρει και το γνωστό (πρώην) μοντέλο και νυν τηλεοπτική περσόνα, Heidi Klum στο Project Runway: «Την μια ημέρα είσαι in και την επόμενη ημέρα out».
Ωστόσο, η εν λόγω πρακτική καθιστά τη βιομηχανία εγγενώς σπατάλη. Έχετε άραγε αναρωτηθεί τι συμβαίνει αν αντί να κατευθύνετε στον κάλαθο των αχρήστων παλιά σας ρούχα, θα είχατε την δυνατότητα να επιλέξετε την αποσύνθεσή τους;
Προβληματιζόμενη δημιουργικά σε ένα τέτοιο concept, η Scarlett Yang, που αποφοίτησε πρόσφατα από την φημισμένη σχολή σχεδίου μόδας του Λονδίνου, Central Saint Martins, δημιούργησε ένα φόρεμα που αυτοδιαλύεται.
Συγκεκριμένα, η κυρία Yang σχεδίασε ένα αιθέριο, γλυπτό φόρεμα υψηλής μόδας από μεταξωτό κουκούλι πρωτεΐνης και εκχύλισμα φυκιών. Το υλικό του υφάσματος είναι εντελώς βιοδιασπώμενο.
Αν και είναι απλώς ένα εννοιολογικό έργο προς το παρόν, επισημαίνει τη δυνατότητα ενός κύκλου ζωής μόδας στον οποίο τα ενδύματα είναι σκόπιμα σχεδιασμένα ώστε να είναι βιώσιμα.
Τα φύκια έχουν προταθεί και επιχειρηθεί να αξιοποιηθούν ως ένας αποδοτικός αντικαταστάτης του πλαστικού.
Μάλιστα, το Algenesis, ένα εργαστήριο με έδρα την Καλιφόρνια ανέπτυξε μια βιοδιασπώμενη πολυουρεθάνη με βάση τα φύκια, η οποία με την σειρά της θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην διαδικασία της παραγωγής σαγιονάρων, ενώ ο διεπιστημονικός σχεδιαστής Charlotte McCurdy ανέπτυξε πρόσφατα ένα ημιδιαφανές αδιάβροχο φτιαγμένο από το εν λόγω υλικό.
Όλες αυτές οι εξελίξεις κατατείνουν στην αναγνώριση μεταξύ των αναδυόμενων σχεδιαστών ότι απαιτείται μια δραστική όσο και θεμελιώδους σημασία αλλαγή. Πόσο, μάλλον, από την στιγμή κατά την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ενδυμάτων στην αγορά δεν είναι ανακυκλώσιμη.
Σε αυτό το πλαίσιο η Scarlett Yang ξεκίνησε να ερευνά βιολογικά υλικά ως εναλλακτική λύση, και εν τέλει κατέληξε σε ένα εκχύλισμα φυκιών και πρωτεΐνη μεταξιού από κουκούλι, η οποία στεγανοποιεί το ένδυμα, μέχρι ενός σημείου. Μάλιστα, η ίδια χρησιμοποίησε τρισδιάστατη μοντελοποίηση προκειμένου να σχεδιάσει εκατοντάδες σιλουέτες πριν καν κατασταλάξει στο τελικό προϊόν.
Προκειμένου να δημιουργήσει το «ύφασμα», η κυρία Yang ρίχνει το υγρό μείγμα σε ένα 3D καλούπι για επώαση. Η προκύπτουσα ακαμψία του υφάσματος αλλάζει με βάση την αναλογία εκχυλίσματος φυκιών και πρωτεΐνης κουκουλιού, καθώς και τη θερμοκρασία και το επίπεδο της υγρασίας που το περιβάλλει.
Αποτέλεσμα; Το υλικό μπορεί να διαλυθεί σε διαφορετικούς ρυθμούς, ανάλογα με τη θερμοκρασία και το pH του νερού στο οποίο τοποθετείται. Μπορεί να διαλυθεί εντελώς σε μόλις 15 λεπτά ή σε έως και δύο ώρες. Το σχήμα του καλουπιού και το πάχος του υλικού αποτελούν, επίσης, παράγοντες, μικρότερης –όμως- σημασίας.
Κι ενώ η υψηλή ραπτική υφίσταται σήμερα σε ότι έχει να κάνει με παρόμοια υδατική έμπνευση, εντούτοις όμως ο χώρος που υπάρχει στην αγορά για τους καθιερωμένους σχεδιαστές και τους αναγνωρίσιμους οίκους haute couture σε ότι αφορά την υιοθέτηση επιπλέον πρακτικών αειφορίας, είναι κάτι παραπάνω από αρκετός και πρωτίστως «διψά» για καινοτομία με στυλ.
Αρκεί να σημειωθεί πως προ δεκαετίας, η σχεδιάστρια Iris Van Herpen κυκλοφόρησε μια κρυσταλλοποιημένη συλλογή, η οποία περιελάμβανε εμφάνιση όπου το μοντέλο συνοδευόταν από έναν σχετικό παφλασμό νερού γύρω της.
Η εν λόγω εμφάνιση αποτελούσε ένα εξαιρετικό σχεδιαστικό επίτευγμα, κατασκευασμένο από πλαστικό. Σήμερα, πλέον, είμαστε έτοιμοι για την υιοθέτηση βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων.
Υπό αυτό το πρίσμα, ολοένα και περισσότεροι φορείς της αγοράς αναρωτιούνται σχετικά με τις εξελίξεις που θα έχουν στο επίκεντρό τους την φιλικότητα προς το περιβάλλον ή κάποιο εν γένει εννοιολογικό σχέδιο με βάση τα φύκια.
Μια χαραμάδα προς το μέλλον ενδεχομένως να προσφέρει η Scarlett Yang με μια συλλογή ψηφιακών ενδυμάτων που δημιούργησε χάρη στην τρισδιάστατη (3D) προσομοίωση υλικού, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο εγγύς μέλλον για χρήση σε καθεστώς επαυξημένης πραγματικότητας (AG) και CGI. Ίδωμεν.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.