19 Απρ 2024
READING

Μπορεί η τεχνολογία εικονικού δοκιμαστηρίου να αναβαθμίσει, ακόμη και να αντικαταστήσει τα φυσικά δοκιμαστήρια;

4 MIN READ

Μπορεί η τεχνολογία εικονικού δοκιμαστηρίου να αναβαθμίσει, ακόμη και να αντικαταστήσει τα φυσικά δοκιμαστήρια;

Μπορεί η τεχνολογία εικονικού δοκιμαστηρίου να αναβαθμίσει, ακόμη και να αντικαταστήσει τα φυσικά δοκιμαστήρια;

Η πανδημία του Covid-19 έχει μεταβάλει άρδην την καθημερινότητα καταναλωτών και επιχειρήσεων. Μάλιστα, τα φυσικά λιανεμπορικά καταστήματα βρίσκονται αντιμέτωπα με μια σειρά από προκλήσεις, που εκ πρώτης όψεως φαντάζουν ανυπέρβλητές.

Ένα εξ’ αυτών δεν είναι άλλο από τα δοκιμαστήρια που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας σε πλείστες περιπτώσεις και χώρες. Αποτέλεσμα; Οι φυσικοί λιανοπωλητές να αναζητούν διαδικτυακά εργαλεία προκειμένου να παρακάμψουν το πρόβλημα, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Τα λιανεμπορικά καταστήματα στον χώρο της ένδυσης λειτουργούν -πλέον- ως επί το πλείστον ανέπαφα, πράγμα που σημαίνει ότι οι χώροι των δοκιμαστηρίων είναι κλειστοί, περιορισμένοι ή απλώς ελλιπείς.

Μάλιστα, το 65% των γυναικών δήλωσαν πως αισθάνονται ανασφαλείς να δοκιμάζουν ρούχα σε δοκιμαστήρια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που διενήργησε η εταιρεία First Insight. Υπό αυτό το πρίσμα, οι πελάτες στρέφονται στις “μαντικές” τους ικανότητες σε ότι αφορά το μέγεθος και την προσαρμοστικότητα του ίδιου του ενδύματος σε κάθε σώμα ξεχωριστά.

Εξυπακούεται πως πρόκειται για μια κατάσταση που δεν δύναται να έχει θετικό αποτέλεσμα, θέτοντας σε κίνδυνο μια βασική πρόταση αξίας για τα ίδια τα καταστήματα. Η δε πτυχή της προασρμοστικότητας του ενδύματος σε έναν πελάτη αποτελεί τον πλέον συνήθη λόγο για τις online επιστροφές, οι οποίες για τα ενδύματα μπορεί και να κινούνται στα επίπεδα του 40%.

Αρκεί να υπογραμμιστεί πως ακόμη και πριν ενσκήψει η πανδημία, το ζήτημα των επιστροφών στοιχίζει στους retailers περί του 1/3 των συνολικών τους εσόδων σε ετήσια βάση.

Λύση στα προαναφερθέντα φιλοδοξεί να διασφαλίσει η εταιρεία Fit: Match, η οποία κατά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα σχεδιάζει να εγκαινιάσει την λειτουργία ενός fitting στούντιο στο Oakbrook Center της πόλης του Σικάγο, το οποίο θα «σαρώνει» τους υποψήφιους πελάτες προκειμένου στη συνέχεια να τους προτείνει συγκεκριμένα ενδύματα και εν γένει προϊόντα που αφορούν στην εμφάνισή τους.

Ήδη, μάλιστα, περισσότερα από 50 brand έχουν συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την προαναφερθείσα εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των Ted Baker, Good American και Under Armour.

Το True Fit, ένα διαδικτυακό εργαλείο προσαρμοσμένης τεχνολογίας που λειτουργεί με μάρκες όπως οι Levi’s, Ralph Lauren και Kate Spade, έχει τώρα συνομιλίες με κάθε έναν από τους συνεργάτες της για να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία στα καταστήματα, λέει η συνιδρυτής Jessica Murphy.

Το Fit Analytics, το οποίο κάνει προτάσεις μεγέθους με βάση μια διαδικτυακή έρευνα, έλαβε εισερχόμενο ενδιαφέρον από επωνυμίες ειδικά για τη λύση στο κατάστημα, παρόλο που το εργαλείο δημιουργήθηκε για το ηλεκτρονικό εμπόριο, λέει η Irina Sulejmanovic, ανώτερη διευθύντρια επιτυχίας πελατών του Fit Analytics.

Το 3D Look, μια εταιρεία που παράγει μοντέλα 3D και μετρήσεις σώματος από selfies, συνεργάστηκε με την Tailored Brands, τη μητρική εταιρεία του Men’s Wearhouse και τον Jos A. A. Bank, για χρήση από συνεργάτες στο κατάστημα – την πρώτη φορά που η τεχνολογία σχεδιάστηκε για μια εμπειρία στο κατάστημα.

Ιδανικό «πάντρεμα» δεδομένων και τεχνολογίας ΑΙ

Το AI μπορεί να κάνει κατάλληλες προτάσεις με διάφορους τρόπους. Στο Fit: Match’s fit studios, οι πελάτες απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με το ύψος, το βάρος και τις προτιμήσεις προσαρμογής σε μια εφαρμογή για κινητά και στη συνέχεια 18 κάμερες 3D καταγράφουν 150 σημεία δεδομένων σε 10 δευτερόλεπτα.

Ο αλγόριθμός του συνδυάζει δεδομένα από τη σάρωση με δεδομένα από το τεχνολογικό πακέτο μιας μάρκας, πληροφορίες σχετικά με τις ιδιότητες του υφάσματος και άλλες εισόδους για να προτείνει συγκεκριμένα στυλ και μεγέθη από συνεργάτες επωνυμίας.

Η Fit:Match αποτελεί μια καινοτόμο fit-tech startup, η οποία εισάγει την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στα φυσικά καταστήματα. Έχει αναπτύξει, μεταξύ άλλων, το True Fit, ένα online fit-tech εργαλείο που συνεργάζεται με ποικίλα brands, όπως λ.χ. τα Levi’s, Ralph Lauren και Kate Spade.

Παράλληλα, κυκλοφορεί το Fit Analytics, που κάνει προτάσεις με βάση το μέγεθος των πελατών, στηριζόμενο σε μια online μελέτη, και ανάγεται σε μια ιδανική in-store λύση για απειράριθμα brands. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το εν λόγω εργαλείο αναπτύχθηκε για χρήση στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Στον «πυρήνα» των λύσεων της Fit:Match βρίσκεται το AI, καθώς δύναται να προχωρήσει σε προτάσεις με αρκετούς τρόπους. Για παράδειγμα, στα fit στούντιο της Fit:Match, οι πελάτες αρχικά απαντούν σε ερωτήσεις αναφορικά με το ύψος, το βάρος και τις εν γένει προτιμήσεις τους σχετικά με την άνεση και τις ιδιαιτερότητες των ενδυμάτων τους.

Αυτά, αποθηκεύονται σε ένα mobile app, και εν συνεχεία 18 3D κάμερες «συλλαμβάνουν» 150 σημεία συλλογής δεδομένων σε μόλις 10 δευτερόλεπτα. Ο δε αλγόριθμος που χρησιμοποιεί συνδυάζει –μεταξύ άλλων- δεδομένα που προέρχονται από την «σάρωση» με μια σειρά από data, όπως λ.χ. τις ποιότητες των υφασμάτων, προκειμένου να προτείνουν συγκεκριμένα μεγέθη και στυλ που διαθέτουν τα συνεργαζόμενα με τους ίδιους, brand.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.