25 Απρ 2024
READING

Amazon και eBay τα πιο δημοφιλή marketplace στην Ευρώπη

2 MIN READ

Amazon και eBay τα πιο δημοφιλή marketplace στην Ευρώπη

Amazon και eBay τα πιο δημοφιλή marketplace στην Ευρώπη

Τα online marketplace αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως διαμορφώνεται σήμερα. Πολλώ δε μάλλον από την στιγμή κατά την οποία με την επιβολή του παγκόσμιου lockdown, έλαβαν μια πρόσθετη και άκρως «παραγωγική» ώθηση, σε σημείο τέτοιο που να αυξάνουν διαρκώς τα μερίδια αγοράς που κατέχουν επί μακρόν.

Σήμερα, πλέον, συμβάλλουν ήδη κατά 57% στο σύνολο των παγκόσμιων πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις που δημοσίευσε το Digital Commerce 360.

Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές φαίνεται να απολαμβάνουν την πραγματοποίηση αγορών στα online marketplace.

Μάλιστα, υπολογίζεται πως οι περισσότερες περιοχές σε παγκόσμιο επίπεδο διαθέτουν σημαντικό αριθμό διαδικτυακών marketplaces που υπερβαίνουν τις 1 εκατομμύριο website επισκέψεις το μήνα.

Υπό το πρίσμα της δημοτικότητας των marketplace μεταξύ των online αγοραστών, η Amazon και το eBay κατέχουν ξεκάθαρα τα «σκήπτρα» στην Γηραιά Ήπειρο.

Τα δεδομένα σχετικά με τα online marketplaces όπως προκύπτουν στο πλαίσιο του European eCommerce Monitor 2020 αποκαλύπτουν ότι αν και κατά μέσο όρο πάνω από το 70% των πωλήσεων που παράγονται από τις εταιρείες όσων εξειδικευμένων στελεχών συμμετείχαν στην εν λόγω μελέτη, περίπου οι μισοί εξ’ αυτών προβαίνουν σε πωλήσεις μέσω marketplaces.

Αναφορικά με όσες εταιρείες που δίνουν έμφαση στο B2C τμήμα του επιχειρείν, μόλις το 48% πωλεί αποκλειστικά τα προϊόντα του στον δικό του ιστότοπο, ενώ το 10% βασίζεται αποκλειστικά σε marketplaces.

Εξετάζοντας με πιο διεισδυτικό τρόπο τα marketplaces στα οποία τα εξειδικευμένα στελέχη
πραγματοποιούν πωλήσεις, το Amazon Marketplace και το eBay αποδεικνύονται οι αδιαφιλονίκητοι ηγέτες.

Συγκεκριμένα, το 70% χρησιμοποιούν το Amazon και 52% το eBay. Αμφότερες οι πλατφόρμες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς μεταξύ των εταιρειών που δίνουν έμφαση στις B2C πωλήσεις.

Για την ακρίβεια, ποσοστά 75% και 59% των εταιρειών που εστιάζουν στο B2C πωλούν σε Amazon και eBay, αντίστοιχα. Ακολουθεί από σημαντική απόσταση το Amazon for Business με ποσοστό της τάξεως του 18% να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα.

Στην τέταρτη θέση συναντάται η Allegro, που θεωρείται ως ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ εταιρειών που εστιάζουν σε B2C πωλήσεις, ενώ η Otto που καταλαμβάνει την 5η θέση της σχετικής κατάταξης αποτελεί την πλέον δημοφιλή μεταξύ εταιρειών με B2B εστίαση.

Μιας και ο λόγος για Β2Β, οι Mercateo και Alibaba φαντάζουν ελκυστικές για τις αντίστοιχες επιχειρήσεις, καθώς το 10% και το 6% των Β2Β εταιρειών πωλούν σε αυτές τις πλατφόρμες, αντίστοιχα, ενώ αντιθέτως καταφέρνουν και συγκεντρώνουν συνολικό ποσοστό προτίμησης που δεν ξεπερνά το 2% μεταξύ εκείνων των επιχειρήσεων που δίνουν έμφαση στο B2C κομμάτι των πελατών τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.