Στην σοκαριστική διαπίστωση πως το 25% των περίπου 1.000 εμπορικών κέντρων τύπου mall στις ΗΠΑ θα αναγκαστεί να κλείσει τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, προχώρησε η εταιρεία ερευνών Coresight Research. Σε αυτή την κατάσταση, η πανδημία του κορωνοϊού δείχνει να έχει συμβάλει τα μέγιστα, επιταχύνοντας την εν εξελίξει διαδικασία κατάρρευσης.
Και τι θα συμβεί στα θνησιγενή εμπορικά κέντρα των ΗΠΑ; Πρόκειται για την ερώτηση του 1 εκατομμυρίου δολαρίων, με διόλου ξεκάθαρη απάντηση.
Σύμφωνα με μια έκθεση που κυκλοφόρησε προ ημερών, η Simon Property Group, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη malls στις ΗΠΑ, έχει ξεκινήσει σχετικές συνομιλίες με το Amazon για τη μετατροπή ορισμένων κλειστών πολυκαταστημάτων Sears και JC Penney σε κέντρα εκπλήρωσης των online παραγγελιών, μετατρεπόμενα σε κομβικά σημεία για την ευρύτερη αλυσίδα logistic διαχείρισης.
Η ζήτηση για διάφορους τύπους περιουσιακών στοιχείων εμπορικών ακινήτων αναμένεται να μετατοπιστεί αισθητά λόγω της πανδημίας του Covid-19, με περισσότερους ανθρώπους που εργάζονται τώρα από το σπίτι, να συρρέουν στα προάστια για την αναζήτηση πρόσθετου χώρου και να αγοράζουν διαδικτυακά πράγματα που χρησιμοποιούσαν για αναζήτηση σε καταστήματα.
Με «λουκέτο» απειλούνται το 25% των malls στις ΗΠΑ εντός της προσεχούς 5ετίας
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έκθεσης της Coresight Research, που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα, το 25% των περίπου 1.000 malls των ΗΠΑ αναμένεται να οδηγηθούν σε «λουκέτο» τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, με την πανδημία να επιταχύνει την κατάρρευσή τους που ήταν ήδη σε εξέλιξη πριν εμφανιστεί ο ιός.
Τα εμπορικά κέντρα που κινδυνεύουν περισσότερο ταξινομούνται ως “B”, “C” και “D”, γεγονός που μεταφράζεται πως πραγματοποιούν λιγότερες πωλήσεις ανά τετραγωνικό μέτρο έναντι ενός αντίστοιχου mall που έχει χαρακτηριστεί ως “A” στην σχετική κατηγοριοποίηση.
Το τελευταίο, για παράδειγμα, έχει την δυνατότητα να διασφαλίσει πωλήσεις που υπερβαίνουν τα 1.000 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο, την στιγμή κατά την οποία ένα εμπορικό κέντρο κατηγορίας “C” κερδίζει περίπου $320.
Σήμερα στις ΗΠΑ υπάρχουν περίπου 380 εμπορικά κέντρα που έχουν κατηγοριοποιηθεί ως “C” και “D”, όπως προκύπτει με βάση τα στοιχεία ανάλυσης που συνέταξε η εταιρεία διαχείρισης εμπορικών ακινήτων Green Street Advisors. Σύμφωνα με την τελευταία, όσα εμπορικά κέντρα έχουν λάβει βαθμολογία “C” και κάτω, δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η CBL & Associates, ιδιοκτήτρια εταιρεία mall που εδρεύει στο Τενεσί και διαθέτει πολλά εμπορικά κέντρα κατηγορίας “B” και “C” στο πορτφόλιό της, δήλωσε ότι σκοπεύει να υποβάλει πτώχευση έως την 1η Οκτωβρίου 2020, επισημαίνοντας την αδυσώπητη πίεση που αντιμετωπίζει τόσο η ίδια, όσο και αντίστοιχου μεγέθους επιχειρήσεις.
Ακόμα, όμως, και τα εμπορικά κέντρα υψηλών προδιαγραφών βρίσκονται υπό πίεση. Αρκεί να αναφερθεί πως ιδιοκτήτες πολυτελών malls λ.χ. στο Μαϊάμι και την Αριζόνα έχουν εκκινήσει τις διαδικασίες εκδίωξης της πολυτελούς αλυσίδας πολυκαταστημάτων Saks Fifth Avenue, καθώς δεν τους καταβάλει ενοίκιο από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου.
Οι δε οφειλές της εν λόγω αλυσίδας ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια δολάρια, σε αμφότερες τις περιπτώσεις.
Περίπου το 90% των επαγγελματικών μισθώσεων στα εμπορικά κέντρα των ΗΠΑ απαρτίζονται από έμπειρους ενοικιαστές σε επίπεδο επιχειρήσεων, όπως λ.χ. κινηματογράφοι, αλυσίδες πολυκαταστημάτων και λιανοπωλητών ειδών ένδυσης, σύμφωνα με ανάλυση της Coresight.
Κάτι που καθιστά τα malls ως τον πλέον ευάλωτο τύπο εμπορικών κέντρων απέναντι στην πανδημία του Covid-19 και τις επιπτώσεις που επιφέρει σε κάθε πτυχή του επιχερείν, και δη σε σύγκριση με άλλα ακίνητα, όπως τα strip malls που διαθέτουν παντοπωλεία και outlet centers που προσφέρουν οικονομικές, μα και εμπορικές ευκαιρίες στους καταναλωτές.
Κατά την διάρκεια της πανδημίας, οι κινηματογράφοι και τα καταστήματα ένδυσης αντιμετώπισαν πολυήμερη αδυναμία λειτουργίας, ενώ οι καταναλωτές είχαν την δυνατότητα να καταφύγουν σε strip malls, μα και σε convenience stores σε επίπεδο γειτονιάς προκειμένου να προμηθευτούν τα είδη πρώτης ανάγκης σε τρόφιμα, προϊόντα καθαρισμού κ.ά.
Μάλιστα, σε ορισμένες αμερικανικές Πολιτείες, όπως λ.χ. η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια, οι κινηματογράφοι παραμένουν κλειστοί μέχρι σήμερα.
Αποτέλεσμα; Η έλλειψη εσόδων να τους αναγκάζει να ζητήσουν διευκολύνσεις και μειώσεις σε ότι αφορά την καταβολή των ενοικίων, οδηγώντας σε έναν πρόσθετο «πονοκέφαλο» τους διαχειριστές των εμπορικών malls, οι οποίοι προσομοιάζουν με κάποιον που ξεκινά μια ελεύθερη πτώση από αεροπλάνο, δίχως ωστόσο να έχει προνοήσει για την ύπαρξη του απαιτούμενου αλεξίπτωτου…
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.