Γιατί η Nestlé επενδύει $2,6 δισ. σε μια Αυστραλιανή biotech;

Το εντυπωσιακό ποσό των 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποφάσισε να εκταμιεύσει ο κολοσσός τροφίμων Nestlé προκειμένου να εξαγοράσει την Aimmune Therapeutics. Αλλιώς, μια Αυστραλιανή βιοφαρμακευτική εταιρεία που είναι περισσότερο γνωστή για τη θεραπεία της αλλεργίας στα φιστίκια. Ενδεχομένως να αναρωτιέστε, δικαίως, ποιος ο βαθμός σύνδεσης μεταξύ των δύο πλευρών. Η αλήθεια είναι πως μπορεί φαινομενικά να μην υπάρχει δια γυμνού οφθαλμού, ωστόσο τα σημεία σύνδεσης είναι κατανοητά. Πόσο, μάλλον, από την στιγμή κατά την οποία το Palforzia της Aimmune Therapeutics αποτελεί την πρώτη και μοναδική -προς το παρόν, τουλάχιστον- εγκεκριμένη από τον αμερικανικό φορέα ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θεραπεία που συμβάλει στη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας της αλλεργικής αντίδρασης στα φιστίκια. Κι αυτό, συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας που κάνει την εμφάνισή της σε παιδιά ηλικίας 4 έως 17 ετών. «Σοκολάτα» ενδεχομένως να αναφωνήσετε. «Και όχι μόνο», ανταπαντά -εμμέσως- η Nestlé, καθώς αρκεί η αναφορά του γεγονότος ότι τα φιστίκια αποτελούν μια από τις πλέον κοινές αιτίες σοβαρών αλλεργικών επιθέσεων, σύμφωνα με την κλινική Mayo, προκειμένου να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος του ζητήματος. Πόσο, μάλλον, από την στιγμή κατά την οποία η Nestlé υπολογίζει τον αριθμό των πασχόντων από αλλεργία στα φιστίκια στα 240 εκατομμύρια παγκοσμίως!

Κινούμενος σε αυτό το πλαίσιο, ο Ελβετικός κολοσσός αποκτά σημείο αναφοράς και εν γένει λόγο παρέμβασης στην εν γένει επιστημονική διατροφή με μια από τις πιο καινοτόμες εταιρείες στη θεραπεία αλλεργιών στα τρόφιμα. Αποτέλεσμα της συνένωσης των δυνάμεων από μέρους των δύο πλευρών; Η παροχή ενός ευρέως φάσματος λύσεων που θα είναι σε θέση να μεταμορφώσουν την καθημερινότητα όσων ανθρώπων πάσχουν από τροφικές αλλεργίες!

Με την εν λόγω συμφωνία, σηματοδοτείται ο μεγαλύτερος βαθμός διείσδυσης της Nestlé Health Science στον αντίστοιχο τομέα. Σημειώνεται πως το εν λόγω επιχειρηματικό σκέλος του ελβετικού «γίγαντα» τροφίμων και ποτών ιδρύθηκε προ δεκαετίας περίπου και απασχολεί κάτι παραπάνω από 5.000 υπαλλήλους σε 66 χώρες διεθνώς.

Μέχρι στιγμής, η Nestlé έχει επενδύσει συνολικά περί τα 473 εκατομμύρια δολάρια στην Aimmune, αποκτώντας σταδιακά μερίδιο συμμετοχής της τάξεως του 25,6% στην Αυστραλιανή εταιρεία. Σημειώνεται πως η αρχική της επένδυση ανήλθε στα $145 εκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο του 2016.

Σήμερα, το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της Nestlé περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων- τα brand Nescafé, Gerber, KitKat, Poland Spring, Smarties, Coffee-Mate, Häagen-Dazs, Fancy Feast και Purina.

Προ διετίας, η Nestlé πούλησε το αμερικανικό σκέλος της που ασχολούνταν με σοκολάτες και καραμέλες στην Λουξεμβουργιανή Ferrero έναντι ποσού της τάξεως των 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όσο για την Aimmune, που εδρεύει στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, ιδρύθηκε προ δεκαετίας περίπου ως Allergen Research Corp.