28 Απρ 2024
READING

Έντονο ενδιαφέρον για την αγορά 2ης κατοικίας στην Αθήνα και τα ελληνικά νησιά από το εξωτερικό

4 MIN READ

Έντονο ενδιαφέρον για την αγορά 2ης κατοικίας στην Αθήνα και τα ελληνικά νησιά από το εξωτερικό

Έντονο ενδιαφέρον για την αγορά 2ης κατοικίας στην Αθήνα και τα ελληνικά νησιά από το εξωτερικό

Κάτι παραπάνω από έντονο είναι το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι διεθνείς επενδυτές για την αγορά της δεύτερης κατοικίας στην χώρα μας και δη στην παραλιακή ζώνη της Αθήνας, μα και στα ελληνικά νησιά, σε σημείο τέτοιο ώστε να θεωρούνται ως σταθερές μα και ασφαλές σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από πρόσφατες αναλύσεις τις οποίες και πραγματοποίησε η Engel & Völkers Greece, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής υπηρεσιών μεσιτείας premium κατοικιών, εμπορικών ακινήτων, γιοτ και αεροσκαφών, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο κέντρο της Αθήνας, και δη οι περιοχές που περιβάλλουν την Ακρόπολη, όπως λ.χ. το Κολωνάκι, το Κουκάκι, το Μετς και πέριξ των ανακτόρων δείχνουν μια σταδιακή αύξηση της δημοτικότητάς τους μεταξύ των ενδιαφερόμενων αγοραστών.

Μάλιστα, σε ότι αφορά το επίπεδο των τιμών, αυτές δεν έχουν εμφανίσει εντυπωσιακές αλλαγές και μεταπτώσεις κατά την τελευταία διετία.

Εξόχως σημαντικό είναι και το γεγονός πως μπορεί τα ακίνητα να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την τοποθεσία και αν το κατάλυμα προσφέρει θέα λ.χ. προς την Ακρόπολη ή τον Λυκαβηττό.

Σύμφωνα με την Engel & Völkers Greece, στους σημαντικούς παράγοντες που αναζητούν οι πελάτες είναι το επίπεδο του δαπέδου, η ποιότητα κατασκευής και η τρέχουσα κατάσταση του κτιρίου.

Εάν αναρωτιέστε για τις τιμές που ίσχυσαν κατά την χρονική περίοδο από το Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 2020, στο κέντρο της Αθήνας, φέτος έχουν πουληθεί έναντι της καταβολής μέχρι και 8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα διαμερίσματα έχουν φτάσει τα 16.700 ευρώ το μέγιστο ανά τετραγωνικό μέτρο.

Όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας παροχής υπηρεσιών μεσιτείας premium κατοικιών, εμπορικών ακινήτων, γιοτ και αεροσκαφών, μια από τις πλέον περιζήτητες περιοχές για αγοραστές ακινήτων δεν είναι άλλη από την Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Υπό αυτό το πρίσμα, τα τελευταία χρόνια, οι νέες εξελίξεις σε ακίνητα ήταν πολύ δημοφιλείς στους premium πελάτες, εξ’ ού και ορισμένα από τα πολυτελή διαμερίσματα και βίλες που ζητούνται στην χώρα μας βρίσκονται κατά μήκος της προαναφερθείσας ακτής.

Οι δε πελάτες ενδιαφέρονται για ακίνητα που προσφέρουν αποκλειστικότητα και επιθυμητή ιδιωτικότητα, σε περιοχές όπως λ.χ. η Γλυφάδα, ο Άλιμος, η Βουλιαγμένη, το Ελληνικό και ο Πειραιάς. Αρκεί να σημειωθεί πως τα αποκλειστικά διαμερίσματα freehold έχουν φτάσει τις κορυφαίες τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο έως και 18.400 ευρώ.

«Αυτή τη στιγμή, η προσφορά και η ζήτηση στην ελληνική κατηγορία premium είναι τα ίδια. Μεγάλο ποσοστό αγοραστών εξοχικών σπιτιών προέρχονται από την Κεντρική Ευρώπη, για την ακρίβεια 45% από τη Γερμανία, ακολουθούμενο από 15% από την Ελβετία και 10% από την Αυστρία.

Οι Αμερικανοί εκπροσωπούνται μεν, αλλά σε μικρό βαθμό προς το παρόν», όπως ισχυρίζεται ο Γιώργος Πετράς, Διευθύνων Σύμβουλος της Engel & Völkers για την Ελλάδα.

Περιζήτητα τα ακίνητα στα ελληνικά νησιά

Η πλειάδα των ελληνικών νησιών εξακολουθεί να κερδίζουν πόντους σε επίπεδο ελκυστικότητας ως προορισμός από διεθνείς τουρίστες, με τους αγοραστές ακινήτων και εν γένει επενδυτές να συμμερίζονται αυτή την άποψη, όπως δείχνουν και τα δεδομένα που σχετίζονται με τις αγορές που πραγματοποιούν.

Έτσι, λοιπόν, νησιά όπως λ.χ. η Μύκονος, η Πάρος, η Ρόδος και η Σαντορίνη κατατάσσονται πάντοτε στην κορυφή της προτίμησης των ενδιαφερόμενων πελατών ακινήτων, καθώς προσφέρουν εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες, μα και θελκτικές προτάσεις για την απόκτηση εξοχικών κατοικιών.

Σε ότι αφορά την ελκυστικότητα της τοποθεσίας και το ενδιαφέρον από μέρους των επενδυτών που δείχνει να παραμένει υψηλό σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Πετράς θεωρεί πως είναι σχετικά νωρίς για να επιβεβαιωθεί ο βαθμός επίδρασης που θα έχει το Covid-19 στις τιμές των ακινήτων.

«Το χρονικό πλαίσιο που θα πρέπει να τεθεί προς εξέταση περιλαμβάνει τόσο τα τελευταία δύο τρίμηνα του τρέχοντος έτους, όσο και το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Παρόλα αυτά, είμαστε βέβαιοι ότι οι αγορές και οι επενδύσεις στα νησιά και κατά μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας θα αυξηθούν κατά τους αμέσως προσεχείς μήνες, καθώς οι πελάτες έχουν μια σαφή προτίμηση προς μια σταθερή επένδυση και ένα ασφαλές καταφύγιο που διασφαλίζει η αγορά ενός ακινήτου».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.