Η «εκρηκτική» ανάπτυξη των pop-up stores

Επί μακρόν, τα βραχυχρόνια pop-up καταστήματα έχουν χρησιμεύσει εδώ και αρκετό καιρό ως πεδίο δοκιμών για τα επώνυμα brand προκειμένου να πειραματιστούν σχετικά και να αναζητήσουν τρόπους να απευθυνθούν, μα και προσελκύσουν νέο κοινό.

Βέβαια, από το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους και έπειτα, στην εξίσωση εισήλθε ως «άγνωστος Χ» η πανδημία του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα η παγκόσμια πτώση των πωλήσεων που παρατηρείται πρωτίστως στα φυσικά καταστήματα, να έχει αφενός μεν οδηγήσει σε «λουκέτο» χιλιάδες εξ’ αυτών και αφετέρου δε να διαμορφώνει νέες, εν μέρει ασφυκτικές, μα και εξόχως δημιουργικές συνάμα συνθήκες.

Σήμερα, πλέον, υπάρχει πλεόνασμα χώρου για χρήση λιανικής σε παγκόσμιο επίπεδο, και οι ιδιοκτήτες είναι απελπισμένοι να γεμίσουν τις κενές μονάδες τους.

Το Appear Here, μια διαδικτυακή αγορά για χώρους λιανικής που καλύπτουν τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, κατέγραψε αύξηση κατά 125% αναφορικά με τον διαθέσιμο χώρο λιανικής από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.

Μόνο στις ΗΠΑ γίνεται πρόβλεψη για την απώλεια τουλάχιστον 20% επί του παρόντος αξιοποιούμενου χώρου λιανικής, κάτι που μεταφράζεται σε 2 δισεκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα χώρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα pop-up stores (επώνυμα και μη), που διακρίνονται από ευελιξία, χαμηλό προϋπολογισμό, ταχύτητα στην εγκατάσταση, ξεκάθαρα ζητούμενα, και βραχυπρόθεσμο πλαίσιο λειτουργίας, αναμένεται να πολλαπλασιαστούν κατά τους προσεχείς μήνες.

Όπως επισημαίνει ο παγκόσμιος πάροχος υπηρεσιών ακινήτων Savills, ο όρος «ευελιξία» αναμένεται να προσδιορίσει εν πολλοίς τις εξελίξεις προσεχώς στον χώρο του λιανεμπορίου. Κι αυτό, καθώς η υψηλή διαθεσιμότητα σε ακίνητα λιανικής οδηγεί σε πιο ευέλικτους όρους μίσθωσης, που δεν θα υπερβαίνουν το τρίμηνο ή το πολύ το εξάμηνο!

Σκεπτικό νέας γενιάς pop-up καταστημάτων

Η πανδημία ώθησε τις συνηθισμένες χρήσεις των pop-up stores στις ΗΠΑ –λ.χ. ενίσχυση επωνυμίας, χρήσεις που εστιάζονται στις δημόσιες σχέσεις και δοκιμές τοποθεσίας- να μεταβληθούν με γνώμονα την ευελιξία και την «φρεσκάδα» στην προσέγγιση.

Σε αυτό το πλαίσιο, προέκυψαν pop-up κινηματογραφικές αίθουσες και αντίστοιχης λογικής εστιατόρια. Όσο για τους λιανοπωλητές μόδας, τα pop-up καταστήματα έχουν επιτρέψει δυναμικά σε τέτοιο βαθμό, ώστε ορισμένα brand να ακολουθούν τους πελάτες τους και εκτός των ορίων μιας πόλης.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα Hamptons, όπου οι πλούσιοι Νεοϋορκέζοι επέλεξαν να περάσουν τον χρόνο του αναγκαστικού περιορισμού τους στο σπίτι, εξαιτίας του γενικευμένου lockdown.

Αποτέλεσμα; Όπως ισχυρίζεται η The Lionesque Group, μια βιωματική εταιρεία στρατηγικής λιανικής, τα pop-up καταστήματα μετά το Covid-19 δύναται να αποτελέσουν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που «επιτρέπει στα brand να εμφανίζονται όπου έχει νόημα».

Οι πολυτελείς οίκοι μόδας επέλεξαν να ακολουθήσουν τους πελάτες τους. Σε όλη τη Μεσόγειο, ο Dior ανέπτυξε αρκετά pop-up stores με την επωνυμία “Dioriviera” αυτό το καλοκαίρι. Ένα εξ’ αυτών λειτουργεί στην Μύκονο.

Σύμφωνα δε, με στελέχη του εν λόγω brand, πρόκειται για μια επιλογή που ολοκληρώνει την εν γένει στρατηγική λιανικής που εφαρμόζει. «Στόχος μας είναι να βρισκόμαστε όπου πηγαίνει ο πελάτης μας. Κάτι, που μας επιτρέπει να έχουμε παρουσία στις τοποθεσίες στις οποίες ταξιδεύουν οι πελάτες μας και να μπορούμε να προσφέρουμε ό, τι μπορεί να χρειαστούν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους », επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Σήμερα, οι πιο δημοφιλείς τοποθεσίες για την ανάπτυξη pop-up καταστημάτων εντοπίζονται σε τοπική εμβέλεια, σε επίπεδο γειτονιάς. Απόρροια της διαμορφωθείσας κατάστασης υπό τον Covid-19.

Στην Ευρώπη, τα pop-up stores βασίζονται όλο και περισσότερο στη γειτονιά τους τελευταίους μήνες. Από τον Ιούνιο, οι πέντε πιο… hot αναδυόμενες τοποθεσίες για το Λονδίνο είναι οι Westbourne Grove, Neal Street, Curtain Road, Columbia Road και Golborne Road, ενώ οι κορυφαίες πέντε του Παρισιού είναι η rue Turenne, rue Pierre Lescot, rue du Roi de Sicile, rue de Charonne και rue Debelleyme, σύμφωνα με στοιχεία από το Appear Here.

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα πτυχή είναι και το γεγονός ότι ορισμένα brand επιμένουν να παραμένουν σε πόλεις, αναπτύσσοντας νέες εμπειρίες. Για παράδειγμα, η Alighieri δημιούργησε ένα pop-up εμπνευσμένο από τη Φλωρεντία στο Λονδίνο που σερβίρει ιταλικά γεύματα παράλληλα με τη συλλογή κοσμημάτων.

Αντλώντας έμπνευση από την ιδέα μιας ιταλικής γιορτής, το brand αποσκοπούσε να δημιουργήσει έναν χώρο στον οποίο οι πελάτες θα μπορούσαν να δουν φίλους που δεν είχαν συναντήσει για κάποιο χρονικό διάστημα, να κοιτάξουν κοσμήματα, να τσιμπήσουν ένα σνακ και εν τέλει να αποφασίσουν σχετικά με το δείπνο που θα ήθελαν να παραγγείλουν.

Αποτέλεσμα; Οι κρατήσεις για δείπνο να εξαντληθούν εντός των πρώτων ημερών, κάτι που οδήγησε στην κράτηση ξεχωριστών ραντεβού για ψώνια.