18 Απρ 2024
READING

Oι εργαζόμενοι της Google θα εργάζονται από το σπίτι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι

4 MIN READ

Oι εργαζόμενοι της Google θα εργάζονται από το σπίτι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι

Oι εργαζόμενοι της Google θα εργάζονται από το σπίτι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση η Google και η μητρική της Alphabet, θα επιτρέψουν στους εργαζομένους τους να συνεχίσουν να δουλεύουν από το σπίτι μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνιου του 2021. 

Η Google προστίθεται στην αυξανόμενη λίστα των κορυφαίων εταιρειών, όπως το Twitter, το Square και το Facebook, που είχαν ήδη ανακοινώσει ότι θα συνεχίσουν την εργασία από απόσταση για το προσεχές μέλλον.

O Jack Dorsey CEO του Twitter διευρύνει τα χρονικό διάστημα αναφέροντας ότι είναι διατεθειμένος να δώσει την ευκαιρία στους εργαζομένους του να δουλεύουν από το σπίτι για  “πάντα”.

Η ανακοίνωση της Google είναι εντυπωσιακή, καθώς επηρεάζει περίπου 200,000 εργαζομένους. Το υψηλό status της εταιρείας και η φήμη της, δίνει το πράσινο φως, ώστε και άλλες εταιρείες που βρίσκονταν σε δίλημμα, αν θα επέκτειναν την εργασία από το σπίτι να ακολουθήσουν το παράδειγμα της. 

O Sundar Pichai, CEO της Google, έστειλε σχετικό email στους εργαζoμένους του δηλώνοντας, “Για να δώσουμε τη δυνατότητα να κάνετε το προσωπικό σας πλάνο, επεκτείνουμε σε παγκόσμια κλίμακα την επιλογή της εργασίας από το σπίτι μέχρι τον Ιούνιο του 2021, για καθήκοντα και ρόλους που δεν απαιτούν απαραίτητα τη φυσική παρουσία στο γραφείο. 

Ελπίζω ότι αυτή η κίνηση θα προσφέρει την ευελιξία που χρειάζονται οι εργαζόμενοι για να ισορροπήσουν μεταξύ εργασίας και φροντίδας των ίδιων και των αγαπημένων τους προσώπων για τους επόμενους 12 μήνες”.

Η απόφαση που πήρε ο Pichai έγινε μετά από διεθνείς συνομιλίες και συζητήσεις. Ο Pichai αναγνώρισε και κατάλαβε το δίλημμα που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες εργαζομένων, ειδικά αυτών που έχουν μικρά παιδιά και χρειάζονται βοήθεια με τις σχολικές τους υποχρεώσεις. Η συνέχιση της εργασίας από το σπίτι θα βοηθήσει να βελτιωθεί η συνολική κατάσταση. 

Η γερμανικης προέλευσης Siemens, η μεγαλύτερη βιομηχανική κατασκευαστική εταιρεία στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι 140,000 από τους εργαζομένους της μπορούν να δουλεύουν από οπουδήποτε θέλουν για 2 ή 3 μέρες την εβδομάδα. 

Η εργασία οπουδήποτε, κάποιες μέρες την εβδομάδα, αποτελεί απόφαση που στοχεύει σε μια παγκόσμια προσπάθεια επιβίωσης του ανθρώπινου δυναμικού, κατά την οποία οι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία τους.

Ηδη από τον Μάιο. ο CEO του Twitter Jack Dorsey, σε μια παραδειγματική κίνηση αντιμετώπισης του COVID-19, ενημέρωσε τους εργαζομένους του ότι μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν από το σπίτι για “πάντα”.

Η επιλογή αυτής της απόφασης δε γίνεται κατανοητή από όλους. Ο Dorsey είπε ότι άφησε την επιλογή να δουλεύεις είτε από το σπίτι είτε από το γραφείο στη διακριτική ευχέρεια των εργαζομένων.

“Όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε τα γραφεία μας, τίποτα δε θύμιζε την προηγούμενη κατάσταση. Χρειάζεται προσοχή, στόχευση και σταδιακή προσαρμογή”, συμβουλεύει το προσωπικό του.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Dorsey, ο CEO του Facebook Mark Zuckerberg είπε ότι θα επιτρέψει στους εργαζομένους του να δουλεύουν από απόσταση επίσης.

Ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών, όπως: Morgan Stanley, JPMorgan, Capital One, Amazon, Microsoft, Zillow, Shopify, Coinbase, Upwork, Lambda Schools, PayPal, Salesforce, Box και άλλες, έχουν όλες ανακοινώσει ότι θα επεκτείνουν την εργασία από το σπίτι.

Αυτό σταδιακά αλλάζει το τοπίο αναζήτησης εργασίας. Μπορεί πλέον να μην έχει σημασία που βρίσκεται ένα άτομο. Η Google μπορεί να αναζητήσει τους καλύτερους εργαζομένους, ασχέτως αν μένουν κοντά ή όχι στα γραφεία της εταιρείας ή βρίσκονται ακόμη και σε άλλη πόλη ή χώρα. 

Όσοι αναζητούν εργασία δεν πρέπει να περιορίζονται στέλνοντας βιογραφικά σε κοντινές σε αυτούς αποστάσεις. Μπορούν να στέλνουν και σε δουλειές μεγαλύτερης γεωγραφικής κλίμακας. 

Θα είναι επίσης ελεύθεροι να αλλάζουν τοποθεσία. Πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να μένουν κοντά στον τόπο εργασίας τους. Με την άλλαγή του τρόπου εργασίας και την τάση της εξ’αποστάσεως εργασίας, ένα άτομο μπορεί να μετακινείται σε ένα μέρος που αγαπά πραγματικά να μένει. 

Θα έχει τεράστια διαφορά στα οικονομικά, όταν φεύγεις από ακριβές πόλεις όπως: Los Angeles, San Francisco και New York, για χαμηλότερου κόστους περιοχές με λιγότερους φόρους, πιο οικονομικά ενοίκια και καλύτερες κλιματικές συνθήκες. 

Αυτό το νέο trend στην αγορά εργασίας θα αλλάξει αισθητά τα πράγματα και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.