19 Απρ 2024
READING

Το “πλατόμετρο”, το 2ο κύμα και η ηγεσία

4 MIN READ

Το “πλατόμετρο”, το 2ο κύμα και η ηγεσία

Το “πλατόμετρο”, το 2ο κύμα και η ηγεσία

Διεκδικούμε την κατοχύρωση ενός νεολογισμού και αυτός είναι η λέξη “πλατόμετρο”. Το “πλατόμετρο” είναι ένα νέο εργαλείο μέτρησης και μετράει το αποτέλεσμα του “βάλε πλάτη”, “έβαλε πλάτη” και άλλα αντίστοιχα παράγωγα. Ποιός “έβαλε πλάτη”, πόση “πλάτη έβαλε” και ποιός δεν “έβαλε καθόλου πλάτη”;

Αυτή είναι μια μεγάλη και επίκαιρη συζήτηση σε πάρα πολλές επιχειρήσεις στην αγορά και ουσιαστικά είναι η αποτίμηση και τα συμπεράσματα που βγαίνουν για εργαζόμενους, προμηθευτές, συνεργάτες, τρίτους και πολιτεία κατά την διάρκεια της πανδημίας, αλλά και μετά από αυτήν.

Φαίνεται να είναι “αγαπημένη” συζήτηση σε πολλές επιχειρήσεις και μάλιστα να οδηγεί αρκετές φορές σε λανθασμένα συμπεράσματα που παγιώνονται αλλά και σε σπατάλη χρόνου ο οποίος είναι τώρα πιο πολύτιμος από ποτέ.

Για να μην υπάρχει παρανόηση, σαφώς και είναι απαραίτητο και κρίσιμο να “μετρηθεί” πόσο βοήθησαν όλοι σε αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία που ζήσαμε ως αγορά και κοινωνία.

Αλλά δεν θα έπρεπε να είναι αυτή η πρώτη προτεραιότητα. Γιατί απλά δεν βοηθάει πολύ σε αυτό που είναι απαραίτητο να γίνει. Δηλαδή, να προσαρμοστούμε σε ένα μέλλον που είναι άγνωστο αλλά και συναρπαστικό.

Μια δεύτερη αγαπημένη συζήτηση που μάλλον έχει και χαρακτηριστικά “σχεδόν βεβαιότητας” είναι το επερχόμενο 2ο κύμα πανδημίας που θα ακολουθήσει μετά το καλοκαίρι, το φθινόπωρο ή τον χειμώνα του 2021.

Οι εταιρείες προετοιμάζονται για αυτό το “2ο κύμα”, οι προϋπολογισμοί μειώνονται και αυτό που “κερδίζει” την ψήφο των περισσότερων είναι το χειρότερο σενάριο.

Και σε αυτό το σημείο για να μην υπάρχει παρανόηση είναι απαραίτητο και κρίσιμο να προετοιμαστούμε για το κακό σενάριο.

Όμως, σε αυτό ακριβώς το σημείο πρέπει να κάνουμε και κάποιες παραδοχές ή να υπενθυμίσουμε κάποια δεδομένα.

  • Με το “πλατόμετρο” πρέπει -πριν αρχίσουμε να μετράμε τις πλάτες άλλων- να μετρηθούμε με τις ευθύνες μας
  • Ξεπεράσαμε ήδη το 1ο κύμα με επιτυχία
  • Σήμερα γνωρίζουμε περισσότερα από τον Μάρτιο και δεν έχουμε έλλειψη αντανακλαστικών που πιθανά είδαμε στο 1ο κύμα
  • Η γη θα συνεχίζει να γυρίζει και οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να ζουν την ζωή τους
  • Η αλλαγή είναι μια βεβαιότητα αλλά αυτό δεν πρέπει να τρομάζει
  • Η κοινωνία και η αγορά χρειάζεται κουράγιο, αισιοδοξία και πίστη ότι θα είναι δύσκολα αλλά τελικά όλα θα είναι καλά

Η αγορά έχει “επενδύσει” πάρα πολύ χρόνο να μετρά απώλειες και ζημιές, να διαπιστώνει συνέπειες από αυτό που συνέβη, να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο.

Και αυτό είναι απαραίτητο.

Αλλά υπάρχουν και πιο απαραίτητα.

Σχέδιο

Είναι γνωστό τι συνέβη, μετρήσαμε τι χάσαμε, καταλάβαμε τι άλλαξε, αλλά τώρα πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα. Όχι την επόμενη χειρότερη ημέρα του business, αλλά το καλύτερο αύριο. Χρειαζόμαστε μελετημένο σχεδιασμό, του οποίου η βάση είναι το χειρότερο σενάριο, αλλά διεκδικεί το καλύτερο αύριο.

Αλλαγή

Ο κόσμος άλλαξε, αλλά αυτό που δεν άλλαξε είναι η ανάγκη για αλλαγή και προσαρμογή. Η προσέγγιση της επόμενης ημέρας δεν μπορεί να γίνει με όσα ξέραμε και κάναμε χθες. Αλλά όταν μιλάμε για αλλαγή δεν αναφερόμαστε σε ευκολίες και επιφάνεια αλλά σε βαθιές και ριζικές αλλαγές.

Ηγεσία

Τώρα και περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε ηγεσία, εν-συναίσθηση και κατανόηση. Την τελευταία περίοδο είδαμε ακόμη και πολύ μεγάλους οργανισμούς, εταιρείες τεράστιες, μεγάλους επιχειρηματίες και πολύ σημαντικά στελέχη να μην μπορούν ή να μην θέλουν να ανταποκριθούν, να ηγηθούν.

Κλείνοντας πρέπει να επισημανθεί ότι αναμφίβολα ζήσαμε την μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση για τα τελευταία 50 χρόνια τουλάχιστον.

Μια κρίση που δεν είχε προηγούμενο και η απειλή ήταν αόρατη.

Όμως τώρα θα φανεί ποιος θέλει να συνεχίσει να “παίζει” στο παιχνίδι και ποιο ρόλο θα έχει. Και για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους, υπάρχουν οι παίκτες, οι προπονητές, οι διαιτητές, οι θεατές, οι παράγοντες και οι πρόεδροι.

Αυτούς που αγαπάμε όμως τελικά και γράφουν ιστορία είναι οι μεγάλοι παίκτες. Χωρίς πλάτες!

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.