25 Απρ 2024
READING

Τα νέα Levi’s θα είναι πλέον από παλιά ανακυκλωμένα Levi’s κατά ένα μέρος

2 MIN READ

Τα νέα Levi’s θα είναι πλέον από παλιά ανακυκλωμένα Levi’s κατά ένα μέρος

Τα νέα Levi’s θα είναι πλέον από παλιά ανακυκλωμένα Levi’s κατά ένα μέρος

Στα νέα jeans Levi’s θα υπάρχει και μέρος από παλιά Levis καθώς είναι μερικώς κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα τζιν.

Θα είναι επίσης πλήρως κυκλικής οικονομίας προιόντα καθώς όταν τελικά φθαρούν, μπορούν να ανακυκλωθούν ξανά σε νέο υλικό για νέα jeans, χρησιμοποιώντας την ίδια καινοτόμο τεχνολογία, που αναπτύχθηκε από μια σουηδική start up που ονομάζεται Renewcell, η οποία χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τους.

Για τη μάρκα ενδυμάτων, η οποία συνεργάζεται με την σουηδική start up για περισσότερα από δύο χρόνια, η ενσωμάτωση ανακυκλωμένου υφάσματος είναι το κλειδί για τη βελτίωση της βιωσιμότητας.

Σε μια ανάλυση του κύκλου ζωής των προϊόντων της, «ο συντριπτικός αντίκτυπος είναι στη δημιουργία της ίδιας της πρώτης ύλης», λέει ο Paul Dillinger, αντιπρόεδρος της καινοτομίας προϊόντων της Levi Strauss and Co.

Η καλλιέργεια του βαμβακιού για να κάνει ένα jeans χρησιμοποιεί περισσότερα από 2.500 λίτρα νερού και κατά τη διάρκεια “ζωής” αυτού του jeans, αυτό είναι περισσότερο νερό από ό, τι οι καταναλωτές θα χρησιμοποιούσαν για να το πλύνουν επανειλημμένα.

Χρησιμοποιώντας ύφασμα κατασκευασμένο εν μέρει από ανακυκλωμένο βαμβάκι, το αποτύπωμα νερού – μαζί με το ανθρακικό και χημικό αποτύπωμα – συρρικνώνεται.

Η τεχνολογία της Renewcell ανακατασκευάζει το βαμβάκι με διαφορετικό τρόπο, διαλύοντάς το και στη συνέχεια αναγκάζοντας το υλικό που μοιάζει με πολτό μέσω μικροσκοπικών ακροφυσίων να σχηματίσει υψηλότερης ποιότητας, μακρύτερες ίνες.

Το τελικό αποτέλεσμα, ένα υλικό με την επωνυμία «Circulose», είναι βισκόζη – μια μορφή ρεγιόν – παρά το βαμβάκι. Επειδή έχει διαφορετική υφή, οι σχεδιαστές επέλεξαν να φτιάξουν τα νέα jeans με ανάμικτο ύφασμα που χρησιμοποιεί επίσης οργανικό βαμβάκι.

Τα jeans είναι επίσης σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορούν να ανακυκλώνονται πιο εύκολα, με διακοσμητικά και ετικέτες που κανονικά θα γίνονταν από άλλα υλικά και τώρα θα είναι κατασκευασμένα από βαμβάκι που μπορούν επίσης να ανακυκλωθούν.

Δεν υπάρχει έλλειψη παλαιού ρουχισμού για να δημιουργηθεί το νέο υλικό – οι Αμερικανοί μόνο πετάνε περίπου 12 δισεκατομμύρια κιλά υφασμάτων κάθε χρόνο – και το ποσό που συλλέγεται για ανακύκλωση είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.